Wikipedia Secret Files: Ουίλιαμ ΜακΓκόναγκαλ ή ο «χειρότερος ποιητής όλων των εποχών»
Photo Credits: Wikipedia

Wikipedia Secret Files: Ουίλιαμ ΜακΓκόναγκαλ ή ο «χειρότερος ποιητής όλων των εποχών»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

O Ουίλιαμ Τοπάζ ΜακΓκόναγκαλ ήταν ένας Σκοτσέζος ποιητής με ιρλανδική καταγωγή, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «χειρότερος» ποιητής όλων των εποχών.

Εγραψε περίπου 200 ποιήματα συμπεριλαμβανομένων των «The Tay Bridge Disaster» και «The Famous Tay Whale», τα οποία θεωρούνται από τα χειρότερα έργα στη βρετανική λογοτεχνία.

Πολλές ποιητικές ομάδες στη Σκοτία του ζητούσαν να απαγγείλει ζωντανά τα ποιήματά του, ενώ από τις ιστορικές καταγραφές φαίνεται ότι πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν τον ΜακΓκόναγκαλ περισσότερο ως κωμικό και λιγότερο ως ποιητή.

Η βασική κριτική που ασκείται στον ΜακΓκόναγκαλ είναι ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει την έννοια και την τεχνική της ποιητικής μεταφοράς. Η μόνη κατανόηση που είχε για την ποίηση ήταν ότι έπρεπε να υπάρχει ομοιοκαταληξία.

Η φήμη του ΜακΓκόναγκαλ πηγάζει από τα κωμικά στοιχεία που προσέδιδε αυτή η αδυναμία κατανόησης στο έργο του. Οι κριτικοί αναφέρουν ότι δεν είχε καλό ρυθμό, είχε φτωχό λεξιλόγιο και οι εικόνες που δημιουργούσε καθιστούν το έργο του ως το πιο «ακούσια αστείο» στην ιστορία της αγγλικής γλώσσας.

Στα έργα του ο ΜακΓκόναγκαλ ακολουθεί τη μακρά βρετανική παράδοση των αφηγηματικών μπαλαντών, οι οποίες γράφονταν για να γνωστοποιήσουν σημαντικά νέα σε μία εποχή που δεν υπήρχε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση ή το διαδίκτυο.

Οι γονείς του ΜακΓκόναγκαλ ήταν Ιρλανδοί ωστόσο ο ίδιος υποστήριζε σε όλη την ενήλικη ζωή του ότι είχε γεννηθεί στο Εδιμβούργο ανάμεσα στο 1825 και το 1830, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον ιστορικό Νόρμαν Γουότσον, να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή προς τους ομογενείς Σκοτσέζους νομοθεσία.

Πλατεία ΜακΓκόναγκαλ στο Νταντί
H Πλατεία ΜακΓκόναγκαλ στο Νταντί. © Wikipedia.

Η οικογένειά του ΜακΓκόναγκαλ μετακόμιζε συχνά λόγω της υψηλής ανεργίας της εποχής, αλλά περίπου το 1840 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Νταντί. Εκεί, ο ΜακΓκόναγκαλ ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του και έγινε υφαντής, σταματώντας να πηγαίνει στο σχολείο, αλλά συνεχίζοντας μόνος του να διαβάζει βιβλία, κυρίως έργα του Σαίξπηρ.

Ενώ δούλευε στο υφαντουργείο ο ΜακΓκόναγκαλ συχνά προσπαθούσε να διασκεδάσει τους συναδέλφους τους, απαγγέλνοντας Σαίξπηρ. Εκείνοι του «ανταπέδωσαν», πληρώνοντας έναν τοπικό θεατρικό παραγωγό για να του δώσει τον ρόλο του Μακμπέθ σε μία παράσταση. Ο ΜακΓκόναγκαλ ήταν πεπεισμένος ότι ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Μακντάφ τον ζήλευε και έτσι αρνήθηκε να πεθάνει στην τελευταία σκηνή του έργου. Για αυτήν του την ερμηνεία το βιβλίο «Book of Heroic Failures» του απέδωσε τον τίτλο του «χειρότερου Μακμπέθ», αλλά και του «χειρότερου Βρετανού ποιητή».

Η ζωή του ΜακΓκόναγκαλ άλλαξε το 1877, καθώς με τη βιομηχανική επανάσταση έγινε όλο και πιο δύσκολο να βρει δουλειά. Τότε, ήταν μία στιγμή «επιφοίτησης» για τον ίδιο.

«Μία φλόγα, όπως λέει ο Λόρδος Βύρωνας με κατέλαβε και μία δυνατή επιθυμία να γράψω ποίηση. Ενιωθα τόσο χαρούμενος που ήθελα να χορέψω, τότε άρχισα να περπατάω πάνω κάτω στο δωμάτιο, προσπαθώντας να βγάλω αυτήν τη σκέψη από το μυαλό μου. Οσο περισσότερο προσπαθούσα, τόσο μεγαλύτερη γινόταν η επιθυμία. Ηταν τόσο δυνατή που φανταζόμουν ότι είχα μία πένα στο δεξί μου χέρι και μία φωνή μου φώναζε: “γράψε, γράψε”», ανέφερε ο ίδιος.

Ο ΜακΓκόναγκαλ συνειδητοποίησε ότι για να πετύχει σαν ποιητής θα έπρεπε να βρει έναν χρηματοδότη και έτσι αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στη βασίλισσα Βικτώρια. Αν και η απάντηση του Παλατιού ήταν αρνητική, ο ίδιος εξέλαβε την άρνηση ως «επιδοκιμασία» της δουλειάς του και αποφάσισε να συνεχίσει.

Τελικά σκέφτηκε ότι αν εμφανιζόταν μπροστά στη βασίλισσα θα την «κέρδιζε» με τις ικανότητές του και έτσι τον Ιούλιο του 1878, περπάτησε 97 χιλιόμετρα εν μέσω μίας ισχυρής καταιγίδας από το Dundee στο Balmoral για να βρεθεί μπροστά στη βασίλισσα Βικτώρια. Οταν έφτασε στην πύλη του παλατιού αυτοπαρουσιάστηκε ως «ο ποιητής της Βασίλισσας». Οι φρουροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να εισέλθει και έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω με άδεια χέρια.

Μνημείο για τον ΜακΓκόναγκαλ
Ο τάφος του Ουίλιαμ ΜακΓκόναγκαλ στο Εδιμβούργο. © Wikipedia

Σε όλη του τη ζωή ο ΜακΓκόναγκαλ αντιμετώπισε πολλές οικονομικές δυσκολίες και δεν κατάφερε να ζήσει από την τέχνη του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά κατάφερε να βρει μία δουλειά ως ποιητής σε ένα τσίρκο. Καθώς διάβαζε τα ποιήματά του το κοινό μπορούσε να του πετάει αυγά, αλεύρι, πατάτες και μπαγιάτικες φέτες ψωμού. Για κάθε του εμφάνιση πληρωνόταν με 15 σελίνια, μία συμφωνία που παρότι του άρεσε έπρεπε να διακοπεί καθώς οι τοπικές αρχές ανησυχούσαν ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει.

Οσο ζούσε ο ΜακΓκόναγκαλ δεν είχε ποτέ καταλάβει την πραγματική γνώμη του κοινού για τα ποιήματά του, ακόμα και όταν εκείνο του πέταγε αυγά επί σκηνής. Ο Γουότσον υποστηρίζει ότι ίσως να είχε μία μορφή αυτισμού, κάτι που θεωρεί πιθανό και ο δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χαρτ.

Πέθανε το 1902 στο Εδιμβούργο, όντας σε κατάσταση απόλυτης οικονομικής ανέχειας.

***

Fun fact: το όνομα της καθηγήτριας του Χάρι Πότερ, Μινέρβα Μαγκόναγκαλ, αποτελεί φόρο τιμής της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ στον Σκοτσέζο ποιητή.

με πληροφορίες από Wikipedia

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More