Η TUI «ποντάρει» στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες για την πολυπόθητη ανάκαμψη
Photo Credits: Shutterstock

Η TUI «ποντάρει» στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες για την πολυπόθητη ανάκαμψη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η TUI Group, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο, χρειάζεται μια ισχυρή καλοκαιρινή ανάκαμψη για να αμβλύνει την οικονομική πίεση και «ποντάρει» στους εμβολιασμένους Βρετανούς οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό τους μήνες αιχμής παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η TUI με έδρα τη Γερμανία, η οποία πριν από την πανδημία παρείχε πακέτα διακοπών σε 23 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, εξασφάλισε σημαντικά πακέτα οικονομικής διάσωσης από τη Γερμανική κυβέρνηση. Αναφέρει ότι επί του παρόντος έχει οικονομικό απόθεμα ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτά πρέπει αν είναι αρκετά μέχρι το καλοκαίρι, έως ότου η επιχείρηση απογειωθεί», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φρίντριχ Τζούσεν.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξίδια κατά την περίοδο αιχμής του φετινού έτους. Η TUI υποστηρίζει ότι η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμού της Βρετανίας θα ενισχύσει τη ζήτηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το για πόσο καιρό θα μπορούσαν να είναι αρκετά αυτά τα μετρητά και το αν θα χρειαζόταν περαιτέρω κρατική ενίσχυση, ο Τζούσεν τόνισε: «Θα έλεγα ότι είμαστε σε πολύ καλή θέση».

Ξενοδοχείο στην Κρήτη που συνεργάζεται με την TUI
Η TUI πιστεύει ότι ο εμβολιασμός θα φέρει την πολυπόθητη καλοκαιρινή ανάκαμψη. © Shutterstock

Οι αναλυτές του Jefferies δήλωσαν ότι η TUI είχε ρευστότητα που θα διαρκούσε περίπου επτά μήνες εάν δεν ακυρώνονται διακοπές και δεν αναγκάζονταν να προχωρήσει σε επιστροφές χρημάτων.

Νέες παραλλαγές και εμβόλια

Στη Βρετανία, τη μεγαλύτερη αγορά για την TUI της Γερμανίας, η κυβέρνηση προτρέπει τους ανθρώπους να μην κάνουν κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό το καλοκαίρι, ενώ επιβάλει πιο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με την πραγματοποίηση τεστ και την καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Τα τελευταία μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπούν στην καταπολέμηση των νέων παραλλαγών του ιού, οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουν πρόβλημα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο Τζούνσεν ήταν καθησυχαστικός σχετικά με τον κίνδυνο από νέες παραλλαγές. «Αυτή τη φορά (το καλοκαίρι) έχουμε τον εμβολιασμό και κάλο σύστημα πραγματοποίησης τεστ, οπότε είμαι πολύ σίγουρος».

Η TUI σχεδιάζει να λειτουργήσει με το 80% της χωρητικότητας του 2019 φέτος το καλοκαίρι, λέγοντας ότι έχει ήδη 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις. Το καλοκαίρι του 2020 λειτούργησε με το 25% της αντίστοιχης χωρητικότητας.

Η εταιρεία μείωσε τα κόστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ανέφερε ότι, για το τρίμηνο έως και το τέλος Δεκεμβρίου, η μηνιαία ταμειακή εκροή της ήταν 300 εκατομμύρια ευρώ, όντας σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα αναμενόμενα 400 έως 450 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό οδήγησε σε απώλειες κερδών προ τόκων και φόρων για το τρίμηνο που ανήλθαν σε 699 εκατομμύρια ευρώ.

Το καθαρό χρέος της TUI αυξήθηκε στα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την εταιρεία να πρέπει να ξεκινήσει την αποπληρωμή του το 2022.

Ο Τζούσεν είπε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων ή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. «Είναι πολύ σαφές ότι τα μαθηματικά δείχνουν ότι χρειαζόμαστε, ας πούμε 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ», κατέληξε.

με πληροφορίες από Reuters

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More