Πώς να υπολογίσετε το «οικολογικό αποτύπωμα» των διατροφικών σας επιλογών

Πώς να υπολογίσετε το «οικολογικό αποτύπωμα» των διατροφικών σας επιλογών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η νέα εφαρμογή της BBC Future δίνει έτοιμες λύσεις στο να υπολογίσετε το οικολογικό αποτύπωμα των διατροφικών σας επιλογών για να δείτε πως επιβαρύνετε το περιβάλλον. 

Όταν είμαστε στο σούπερ μάρκετ και προσθέτουμε φαγητά στο καρότσι μας, οι παράγοντες που συνήθως σκεφτόμαστε πριν επιλέξουμε είναι αν θα μας αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό, αν είναι καλό για την υγεία μας και αν μπορούμε να το πληρώσουμε.

Τα τελευταία χρόνια όμως πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνυπολογίζουν και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον οι διατροφικές τους επιλογές.

Τα φαγητά που τρώμε αποτελούν μεγάλο μέρος του προσωπικού μας «οικολογικού αποτυπώματος»

Ανάλογα με τον τόπο διαμονής και τα μέρη που επιλέγουμε να φάμε (π.χ. στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο) το φαγητό μπορεί να αναλογεί μεταξύ του 10 και 30% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για ένα νοικοκυριό.

Η παραγωγική διαδικασία των φαγητών, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή, τη συσκευασία, τη μεταφορά και τη διανομή αντιστοιχεί στο 21-37% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι το 2050, εάν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα το φαγητό μας θα μπορούσε να ευθύνεται για το 50% των συνολικών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως καταναλωτές είναι η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το «οικολογικό αποτύπωμα» κάθε φαγητού. Αντιθέτως, με τα θρεπτικά στοιχεία για τα οποία παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες στις συσκευασίες των φαγητών, η «βιωσιμότητα» δεν καταλαμβάνει τόσο περίοπτη θέση.

Για αυτόν τον λόγο το BBC Future συνεργάστηκε με την εταιρεία VerveSearch και με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να δημιουργήσει την εφαρμογή Foodprint Calculator. Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να επιλέξετε ποια φαγητά καταναλώνετε, πόσες φορές την εβδομάδα τα καταναλώνετε (η μεγαλύτερη απάντηση είναι επτά φορές) και να ανακαλύψετε το «οικολογικό αποτύπωμα» της διατροφής σας.

Η εφαρμογή σας δίνει τη δυνατότητα να «πειραματιστείτε» και με φαγητά που δεν τρώτε, ώστε να κατανοήσετε πώς απλές καθημερινές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες αλλαγές όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: BBC Future

(Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή μέσα από το άρθρο του BBC Future).

Πως λειτουργεί;

Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η εφαρμογή βασίζονται σε μέσο όρο δεδομένων από πολλά μέρη του κόσμου – αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι διατροφικές αλυσίδες είναι περίπλοκες που σημαίνει ότι ανάλογα με τον τόπο παραγωγής ορισμένα προϊόντα ίσως διαφέρουν στο πόσο νερό χρησιμοποιούν, τις εκπομπές ρύπων που παράγουν και πόσα λιπαντικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την παραγωγή τους. Το πραγματικό σας «οικολογικό αποτύπωμα» εξαρτάται επομένως από τον τόπο διαμονής σας.

Για παράδειγμα οι ντομάτες που καλλιεργούνται σε ένα μικρό ισπανικό χωριό χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτές που παράγονται σε ένα θερμοκήπιο στη βόρεια Ευρώπη, ίσως όμως χρειάζονται και περισσότερο νερό, το οποίο πολύ συχνά προέρχεται από την αφαλάτωση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του EAT-Lancet Commission πάνω στην υγιή και βιώσιμη διατροφή, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και όσπριων θα πρέπει να διπλασιαστεί, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης θα πρέπει να μειωθεί στο μισό. Αν απλά «κόβαμε» το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή μας θα μπορούσαμε να μειώσουμε το προσωπικό μας «οικολογικό αποτύπωμα» κατά δύο τρίτα.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια φαγητά των οποίων οι εκπομπές ρύπων είναι ασυνήθιστα υψηλές. Η παραγωγή ρυζιού για παράδειγμα οδηγεί στην αύξηση μεθανίου και νιτρικού οξειδίου στην ατμόσφαιρα.

Πέραν όμως των φαγητών που καταναλώνουμε και εκείνα που δεν τρώμε είναι επίσης σημαντικά

Όταν πετάμε το φαγητό που περισσεύει από το πιάτο μας συμβάλλουμε ρύπανση της ατμόσφαιρας, καθώς αυτό καταλήγει στις χωματερές. Σύμφωνα με σουηδική έρευνα, για κάθε τρία κιλά φαγητού που πετιέται στον κάδο, 23 κιλά διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα με τη μορφή μεθανίου, ενώ σύμφωνα μία ιταλική έρευνα, η «κομποστοποίηση» του φαγητού που περισσεύει θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 14%.

Για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για τη διατροφή σας και να πειραματιστείτε με νέες επιλογές, μπορείτε να εξερευνήσετε την εφαρμογή. Ακόμα και αν δεν προχωρήσετε σε άμεσες διατροφικές αλλαγές είναι σίγουρα καλό να γνωρίζετε το «οικολογικό σας αποτύπωμα».

με πληροφορίες από BBC Future


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More