Η Βαρκελώνη θέλει να απαγορεύσει την ενοικίαση δωματίων σε τουρίστες
Photo Credits: Shutterstock

Η Βαρκελώνη θέλει να απαγορεύσει την ενοικίαση δωματίων σε τουρίστες

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βαρκελώνη δεν θα επιτρέπεται να ενοικιάσουν τα δωμάτια τους για βραχυχρόνιες διαμονές σε τουρίστες, εάν η πόλη εγκρίνει ένα νέο σχέδιο δράσης.

Στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία της μακροχρόνιας στέγασης από τον «κανιβαλισμό» των τουριστικών ενοικίων, το γραφείο της Δημάρχου Αντα Κολάου πρότεινε έναν νέο κανόνα που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ενοικιάσουν δωμάτια μόνο για διαμονή 30 ημερών και άνω.

Το σχέδιο προστίθεται σε άλλα μέτρα της πόλης για τον περιορισμός της τουριστικής στέγασης, συνήθως μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb. Εάν εγκριθεί, η πόλη θα έχει μερικούς από τους αυστηρότερους ελέγχους στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις από οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο.

Από το 2011, η Βαρκελώνη απαιτεί από ολόκληρα διαμερίσματα που προσφέρονται για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να έχουν άδεια από την πόλη, αλλά οι χορηγήσεις νέων αδειών για το κέντρο της Βαρκελώνης «πάγωσαν» το 2014.

Το 2018 η πόλη εισήγαγε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης που της επέτρεψε να αναγνωρίζει εάν τα διαμερίσματα που προσφέρονται στο διαδίκτυο ήταν νόμιμα, διευκολύνοντας έτσι τον εντοπισμό των παραβατών.

Τον Αύγουστο του 2020, η πόλη επέβαλε έναν προσωρινό κανόνα για την απαγόρευση της ενοικίασης δωματίων για λιγότερο από 30 ημέρες – με τη νέα πρόταση να στοχεύει στο να μονιμοποιήσει τον κανόνα.

Το σχέδιο είναι ακόμη μια προσπάθεια της πόλης να «χαλιναγωγήσει» μια τουριστική βιομηχανία που είναι – κατά γενική ομολογία – εκτός ελέγχου. Καθώς ο αριθμός των ετήσιων επισκεπτών αυξήθηκε απότομα τα χρόνια πριν από την πανδημία, οι ντόπιοι «κατηγορούν» τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για την έλλειψη κατοικιών, τα αυξημένα ενοίκια και επιδείνωση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, λόγω της θορυβώδους συμπεριφοράς των επισκεπτών.

Υπερτουρισμός στη Βαρκελώνη
Το σχέδιο είναι ακόμη μια προσπάθεια της πόλης να «χαλιναγωγήσει» μια τουριστική βιομηχανία που είναι – κατά γενική ομολογία – εκτός ελέγχου. © Shutterstock

Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τρεις μήνες προτού υποβληθεί σε ψηφοφορία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, θα επεκτείνει την εκστρατεία της πόλης κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η Airbnb δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η πρόταση θα μπορούσε να «πάει πολύ μακριά»: «Οι εκπρόσωποι του δημαρχείου έχουν καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζουν τους ανθρώπους που μοιράζονται τα σπίτια τους και ελπίζουμε να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον που θα υποστηρίζει τις οικογένειες στη Βαρκελώνη».

Η νέα «επιθετική» πολιτική της πόλης είναι αποτέλεσμα των νέων – απογοητευτικών για τη Βαρκελώνη – διατάξεων της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας σχετικά με τα τουριστικά καταλύματα, που προσπαθούν να κάνουν τους τουριστικούς κανονισμούς απλούστερους και πιο ευέλικτους σε ολόκληρη την επικράτεια.

Πολλοί, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα εισήγαγε νέα όρια, άδειες ή απαγόρευση ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων. Αντ ‘αυτού, το διάταγμα έκρινε ότι η κατηγορία των «τουριστικών δωματίων» – δωμάτια που ενοικιάζονται για λιγότερο από 31 ημέρες σε σπίτια όπου ζούσε ο ιδιοκτήτης – δεν θα χρειάζεται άδεια από την περιφερειακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η πόλη, αν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στα τουριστικά δωμάτια, πιθανότατα 670.000 σπίτια θα μπορούσαν να ενοικιάσουν χώρους τους. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ τον πραγματικό αριθμό τουριστικών δωματίων που προσφέρονταν πριν από την πανδημία – 14,000 κρεβάτια, συγκεντρωμένα σε μεγάλο βαθμό στην Παλιά Πόλη και στην περιοχή Εσάμπλε.

Βαρκελώνη
Αν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στα τουριστικά δωμάτια, πιθανότατα 670.000 σπίτια θα μπορούσαν να ενοικιάσουν χώρους τους. © Shutterstock

Προηγούμενες προσπάθειες της Βαρκελώνης για την αδειοδότηση και την επιβολή περιορισμών είχαν κάποια αποτελέσματα. Ο αριθμός των τουριστικών κρεβατιών στην καρδιά της πόλης μειώθηκε κατά 940 από το 2017.

Η τελευταία προσπάθεια της Βαρκελώνης στοχεύει εν μέρει στο να καλυφθεί ένα άλλο πιθανό κενό στους προηγούμενους περιορισμούς της. Οι αρχές της περιοχής φοβούνται ότι τα διαμερίσματα που δεν μπορούν πλέον να λάβουν άδεια θα μπορούσαν να καταχωρηθούν ως «καταλύματα φιλοξενίας» – στα οποία είναι παρών ο ιδιοκτήτης κατά τη διάρκεια της διαμονής.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό πιθανότατα θα ήταν ψευδές, με το διαμέρισμα να φαίνεται απλώς ως μίσθωση φιλοξενίας ενώ ο ιδιοκτήτης ζει στην πραγματικότητα αλλού.

Η πόλη ισχυρίζεται επίσης ότι έρευνες για παράνομους οικοδεσπότες έχουν δείξει ότι «τα διαμερίσματα διαχειρίζονται συχνά οργανωμένες ομάδες που επωφελούνται από παράτυπες πρακτικές τύπου μαφίας».

Η αποτροπή της επέκτασης αυτών των ομάδων σε έναν άλλο τομέα – αυτόν της ενοικίασης δωματίων – θα μπορούσε να επιτρέψει στην πόλη να απαλλαγεί από αυτές τις ομάδες για πάντα.

Τι γίνεται όμως με τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τέτοιου είδους ακίνητα; Οσοι διαθέτουν επιπλέον χώρο στο σπίτι τους και θα ήθελαν να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα είναι επίσης περιορισμένοι βάσει της νέας πολιτικής και αυτό ανησυχεί την Airbnb.

«Ενώ η κοινότητα της Airbnb στη Βαρκελώνη είναι διαφορετική και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καταχωρίσεων που δεν επηρεάζονται από αυτήν την πρόταση, ανησυχούμε για το ότι αυτοί οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να βλάψουν ντόπιες οικογένειες που απλά μοιράζονται το χώρο τους», ανέφερε η Airbnb.

Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να ενοικιάσουν δωμάτια για περιόδους άνω των 30 ημερών, αλλά σε μια χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό ανθρώπων που διαθέτει διαμερίσματα (το 2019, λιγότερο από το 23% του ισπανικού πληθυσμού ζούσε σε ενοικιαζόμενα σπίτια), η έλλειψη ευελιξίας είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα.

Τα μέτρα κατά του υπερτουρισμού είχαν λάβει ευρεία υποστήριξη από την τοπική κοινότητα στο παρελθόν. Η επερχόμενη περίοδος δημόσιας διαβούλευσης θα δείξει εάν η υποστήριξη συνεχίζει να υφίσταται – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερτουρισμός προσωρινά «εξαφανίζονται».

με πληροφορίες από Bloomberg

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More