Wikipedia Secret Files: η «επιδημία χορού» του 1518
Photo Credits: Pieter Brueghel the Elder/Wikipedia

Wikipedia Secret Files: η «επιδημία χορού» του 1518

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Σε αντίθεση με σήμερα που ο κορωνοϊός καθορίζει τις ζωές μας, το 1518 στη Γαλλία είχε ξεσπάσει μία εντελώς διαφορετική επιδημία από τη σημερινή… μία «επιδημία χορού».

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1518 μερικές εκατοντάδες πολίτες (ο ακριβής αριθμός υπολογίζεται μεταξύ 50 και 400 ανθρώπων) κατακλύστηκαν από μία «χορευτική μανία» -όπως περιέγραφαν το φαινόμενο οι ιστορικοί της εποχής- με αποτέλεσμα να χορεύουν ασταμάτητα για μέρες.

Από τα ιστορικά ντοκουμέντα, όπως «σημειώσεις γιατρών, κηρύγματα ιερέων, ιστορικές καταγραφές και σημειώσεις από το δημοτικό συμβούλιο του Στρασβούργου» είναι σίγουρο ότι τα «θύματα της επιδημίας» χόρευαν, αλλά κανείς δεν ξέρει με σιγουριά το γιατί.

Οι ιστορικές πήγες συμφωνούν ότι η «επιδημία» ξέσπασε όταν μία γυναίκα άρχισε να χορεύει, την οποία ακολούθησε μία ακόμη ομάδα γυναικών. Ο χορός δεν σταματούσε με αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή του επισκόπου και του ειρηνοδίκη του Στρασβούργου. Τελικά, επενέβη μία ομάδα γιατρών, η οποία μετέφερε τα «θύματα» στο νοσοκομείο.

Το φαινόμενο αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ιστορικούς, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ορισμένοι άνθρωποι χόρεψαν… «μέχρι θανάτου».

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας περίπου 15 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους ημερησίως, ωστόσο ο αριθμός αυτός αμφισβητείται σε άλλες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρξαν καν θύματα. Εξετάζοντας τα ιστορικά έγγραφα από εκείνη την εποχή, η ιστορική αλήθεια φαίνεται να είναι πιο κοντά στο δεύτερο σενάριο.

Οι θεωρίες περί θυμάτων προέρχονται κυρίως από τον ιστορικό Τζον Γουόλερ, ο οποίος έχει γράψει σειρά άρθρων και το βιβλίο με τίτλο «A Time to Dance, a Time to Die: The Extraordinary Story of the Dancing Plague of 1518». Οι πηγές που επικαλείται ο Γουόλερ στις οποίες αναφέρονται θύματα προέρχονται από μεταγενέστερες καταγραφές της «επιδημίας». Επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα της αρχικής χορεύτριας και ο ακριβής αριθμός των χορευτών.

Οι σύγχρονες θεωρίες

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο χορός ξεκίνησε από τροφική δηλητηρίαση που προκάλεσαν τα τοξικά και ψυχοτρόπα χημικά στοιχεία που προήλθαν από τους μύκητες ergot fungi, οι οποίοι αναπτύσσονται στα σιτηρά που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία. Η εργοταμίνη είναι βασική ψυχοτρόπα ουσία του μύκητα ergot fungi και αποτελεί και τη βασική ουσία από την οποία παράχθηκε η ουσία LSD-25. Η ίδια ουσία έχει «παίξει» ρόλο και σε άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως τις δίκες των μαγισσών στο Σάλεμ.

Ωστόσο ο Τζον Γουόλερ σε άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό The Lancet «αναφέρει ότι αυτή η θεωρία δεν είναι βάσιμη, καθώς δεν είναι πιθανό άνθρωποι που δηλητηριάστηκαν από εργοταμίνη να χόρευαν για μέρες. Ούτε είναι πιθανό τόσοι πολλοί άνθρωποι να αντέδρασαν σε αυτές τις ψυχοτρόπες ουσίες. Η συγκεκριμένη θεωρία αποτυγχάνει επίσης να εξηγήσει γιατί όλα τα ξεσπάσματα έγιναν μεταξύ των ποταμών Rhine και Moselle, περιοχές κοντά σε νερό, αλλά με πολύ διαφορετικά κλίματα και σοδειές».

Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία η «επιδημία» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα περιστατικό «μαζικής παράνοιας». Τα ψυχολογικά μοτίβα που χαρακτηρίζουν το φαινόμενο της «μαζικής παράνοιας» μπορούν να εξαπλωθούν ραγδαία μέσα σε μία κοινότητα. Μία από τις γενεσιουργές αιτίες φαίνεται ότι είναι τα αυξημένα επίπεδα στρες που παρατηρήθηκαν στην πόλη της Alsace, τα οποία δικαιολογούνται από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της περιοχής εκείνη την περίοδο

Ο Γουόλερ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία «ψύχωση που προκλήθηκε από το στρες» σε μαζικό επίπεδο. Στην περιοχή του Alsace παρατηρήθηκαν «επιδημίες χορού» άλλες επτά φορές.

Αυτή η ψυχολογική ασθένεια ίσως δημιούργησε μία χορεία, μία κατάσταση από τυχαίες και έντονες ακούσιες κινήσεις του σώματος ή ενός μέρους του. Στον Μεσαίωνα είχαν παρατηρηθεί διάφορες χορείες όπως ο χορός του Αγίου Βίτου, του Αγίου Ιωάννη και άλλες.

με πληροφορίες από Wikipedia

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More