Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια
Photo Credits: Shutterstock

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια έχουν αρχίσει να μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στη συζήτηση για τον κόσμο και ταξίδια στη μετά-Covid εποχή με αρκετές τεχνολογικές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες να επενδύουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Οπως όμως και με τη νομοθεσία για τα εμβόλια και τα τεστ για τον Covid-19, έτσι και τα νέα ψηφιακά διαβατήρια είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, τόσο πρακτικά όσο και ηθικά.

Εξετάζοντας τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες και αναλύοντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί γύρω από το ζήτημα, το Skift συγκέντρωσε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια σε τέσσερις ερωτήσεις.

Τι είναι τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια;

Το ψηφιακό υγειονομικά διαβατήριο είναι μία εφαρμογή ή μία διαδικτυακή βεβαίωσή, η οποία παρουσιάζει τα τεστ Covid-19 ενός επιβάτη ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού του (εφόσον έχει εμβολιαστεί). Είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό έγγραφο που επιβεβαιώνει στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων ότι ένας επιβάτης είναι «χαμηλού ρίσκου» όσον αφορά τη μετάδοση του ιού.

Είναι μία ρεαλιστική μέθοδος ελέγχου για τον έλεγχο των επισκεπτών που εισέρχονται σε μία χώρα, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες είχαν από τον περασμένο Απρίλιο αναγνωρίσει την ανάγκη ύπαρξης μεθόδων ελέγχου των επισκεπτών. Η Emirates δημιούργησε μία εγκατάσταση για τεστ Covid-19 σε συνδυασμό με τις υγειονομικές αρχές του Ντουμπάι. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια συνεχίζουν να προσφέρουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις αλλά τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια είναι το επόμενο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τα πρώτα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια είναι τα ICC AOKpass, CoronaPass και CommonPass μεταξύ άλλων.

Αλλά διαβατήρια περιλαμβάνουν την εφαρμογή Travel Pass της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (IATA), το Mvine-iProov, VeriFLY, V-Health Passport, Passport for COVID και CCI Linux. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και η Ticketmaster ετοιμάζει μία παρόμοια εφαρμογή με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει για «αναβιώσει» τις ζωντανές εκδηλώσεις.

Οι online travel agencies χρησιμοποιούν επίσης μία παρόμοια εφαρμογή πριν επιβεβαιώσουν τις κρατήσεις των ταξιδιωτών. Η Webjet δημιουργεί μία πλατφόρμα η οποία θα καταγράφει αν οι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση που ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός για τα ταξίδια, στο μοντέλο που έχει προτείνει ο CEO της Qantas.

Πώς λειτουργούν ακριβώς τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια;

Ο τρόπος λειτουργίας του ψηφιακού διαβατηρίου είναι απλός. Ο ταξιδιώτης κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό και «ανεβάζει» τα υγειονομικά πιστοποιητικά που διαθέτει. Μόλις έχει ανεβάσει τα έγγραφα (π.χ. ένα αρνητικό τεστ Covid-19 από ένα επιβεβαιωμένο ιατρικό κέντρο) και η γνησιότητα των εγγραφών εγκριθεί, ο ταξιδιώτης λαμβάνει έναν κωδικό QR τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ταξιδέψει.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η IATA σκοπεύει να προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν το Travel Pass στις δικές τους εφαρμογές, ώστε οι ταξιδιώτες να μην χρειάζεται να κατεβάσουν μία ξεχωριστή εφαρμογή, όπως ανακοίνωσε ο Νικ Κάριν, στέλεχος της Ενωσης.

Σε δεύτερη φάση τον Απρίλιο, θα προστεθεί η δυνατότητα χρήσης από παιδιά, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα ομαδικής χρήσης της εφαρμογής.

Θα δέχονται παντού αυτά τα διαβατήρια;

Μέχρι στιγμής τα μέρη που δέχονται τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια είναι πολύ περιορισμένα.

Η Αρούμπα είναι η μόνη χώρα που έχει εγκρίνει τη χρήση των ψηφιακών διαβατηρίων, ξεκινώντας μία συνεργασία με την CommonPass. Η χώρα έχει δημιουργήσει και μία δική της εφαρμογή την Aruba Health App, ενώ και η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού».

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των χωρών αργά ή γρήγορα θα αποδεχθούν τη χρήση των ψηφιακών διαβατηρίων, όπως έγινε και με την έγκριση εμβολίων από διαφορετικές χώρες. Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να έρθει από την εισαγωγή της τεχνολογίας στις πτήσεις εσωτερικού, μία προσθήκη στην εφαρμογή που ο IATA ελπίζει να έχει πραγματοποιήσει αργότερα μέσα στην χρονιά σύμφωνα με τον Κάριν.

Οι αεροπορικές προσεγγίζουν τις πλατφόρμες με «ουδετερότητα». Η United έχει δοκιμάσει το CommonPass σε πτήσεις μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, ενώ βρίσκεται στη συμβουλευτική ομάδα του Travel Pass της IATA. Ωστόσο ο αμερικανικός κολοσσός έχει ξεκινήσει τις εργασίες για να αναβαθμίσει τη δική του εφαρμογή, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σαν ψηφιακό υγειονομικό διαβατήριο για τις διεθνείς πτήσεις των πελατών του.

To CommonPass όμως δεν περιορίζει την «πελατεία» του στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και η British Airways έχει δοκιμάσει την εφαρμογή.

Η Singapore Airlines δοκιμάζει το Travel Pass, ενώ οι IAG, Emirates, Etihad Airways και Qatar Airways αναμένεται να ακολουθήσουν. Η American Airlines έκανε την εφαρμογή VeriFLY διαθέσιμη στους πελάτες της που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ η British Airways θα είναι η πρώτη βρετανική αεροπορική εταιρεία που θα δοκιμάσει την εφαρμογή σε πτήση της από το Λονδίνο στις ΗΠΑ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένες εταιρείες θα δέχονται τη χρήση των εφαρμογών μόνο για τις εισερχόμενες πτήσεις.

Είναι τα δεδομένα ασφαλή;

Όπως με κάθε σύστημα που αποθηκεύει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ο τρόπος που οι συγκεκριμένες εφαρμογές αποθηκεύουν τα δεδομένα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κρατικών (και όχι μόνο) υπηρεσιών.

Το ICC AOKPass και το Travel Pass χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι δεν υπάρχει μία κεντρική βάση δεδομένων που θα μπορούσε να χακαριστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών, ενώ και οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια δεν αποθηκεύουν τα δεδομένα των ταξιδιωτών.

Άλλες εφαρμογές λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. H εφαρμογή V-Health Passport για παράδειγμα αναφέρει ότι λειτουργεί με 2,2 πεντάκις εκατομμύρια διαφορετικούς κωδικούς (VCodes όπως τους ονομάζει η ίδια). Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη αντιστοιχούν 300 εκατομμύρια κωδικοί.

Άλλες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί αφορούν το ζήτημα του «προνομίου της ανοσίας» (immunoprivilege). Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό The Lancet, υπάρχει κίνδυνος τα ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια να συνδεθούν με φαινόμενα διαφθοράς ή διακρίσεων.

με πληροφορίες από Skift

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More