Αντι Τζάσι: ποιος είναι ο «διάδοχος» του Τζεφ Μπέζος
Photo Credits: Fortune Brainstorm TECH/Flickr

Αντι Τζάσι: ποιος είναι ο «διάδοχος» του Τζεφ Μπέζος

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

O Αντι Τζάσι μετά από δύο δεκαετίες στο πλευρό του Τζεφ Μπέζος θα «διαδεχθεί» τον τελευταίο στην ηγεσία της Amazon φέτος το καλοκαίρι. 

Το 2002 ο Αντι Τζάσι, όντας νεαρό στέλεχος της Amazon είχε αρχίσει να περνάει πολύ χρόνο στο πλευρό του ιδρυτή της εταιρείας Τζεφ Μπέζος.

Ο Τζάσι ακολουθούσε τον Μπέζος παντού, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών συμβουλίων, ενώ συμμετείχε και σε αρκετά σημαντικά επαγγελματικά τηλεφωνήματα του «ισχυρού άνδρα» της Amazon, σύμφωνα με την Αν Χίατ, προσωπική βοηθό του Μπέζος από το 2002 μέχρι το 2005.

«Πίστευα ότι είχα πολύ υψηλά στάνταρ πριν ξεκινήσω αυτή τη δουλειά», είχε δηλώσει ο Τζάσι αναφερόμενος στους 18 μήνες που πέρασε στο πλευρό του Μπέζος. «Στη συνέχεια, κάνοντας αυτή τη δουλειά, κατάλαβα ότι τα στάνταρ μου δεν ήταν αρκετά υψηλά».

Σήμερα ο Τζάσι έχοντας «φοιτήσει» στο πλευρό του Μπέζος για πάνω από δύο δεκαετίες είναι έτοιμος να αναλάβει το τιμόνι του τεχνολογικού κολοσσού. Φέτος το καλοκαίρι ο 53χρονος θα γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Amazon και θα διαδεχθεί τον Μπέζος στην (επίσημη) ηγεσία της εταιρείας.

Ποιος είναι όμως ο Αντι Τζάσι; Το BBC συγκέντρωσε πέντε βασικά στοιχεία για την επαγγελματική πορεία, τη ζωή και τον χαρακτήρα του Αντι Τζάσι.

1. Είναι στην Amazon από τις πρώτες μέρες της εταιρείας

Ο Τζάσι μεγάλωσε στο Scarsdale της Νέας Υόρκης και μπήκε στις «τάξεις» της Amazon το 1997, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της.

«Εδωσα το τελευταίο μάθημα στο Harvard Business School, την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου του 1997 και τη Δευτέρα ξεκίνησα να δουλεύω στην Amazon», θυμάται ο Τζάσι. «Οχι δεν ήξερα τι δουλειά θα έκανα ή ποιος θα ήταν ο τίτλος μου. Ηταν όμως πολύ σημαντικό για την εταιρεία να ξεκινήσουμε εκείνη τη Δευτέρα».

Αφού δούλεψε για χρόνια στο πλευρό του Μπέζος, το 2006 ορίστηκε επικεφαλής του νεοσύστατου τμήματος cloud computing της εταιρείας, Amazon Web Services, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία υπό την ηγεσία του.

Το όνομα του Τζάσι ακουγόταν εδώ και καιρό για τη «διαδοχή» του Μπέζος, αλλά επισήμως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Τζεφ Γουίλκε, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσε ότι βγαίνει στη σύνταξη.

Τζεφ Μπέζος
«Θα είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης, τον εμπιστεύομαι απόλυτα», δήλωσε ο Μπέζος σε email προς τους εργαζομένους, ανακοινώνοντας την πολυαναμενόμενη διαδοχή από τον Αντι Τζάσι. © Shutterstock

2. Εχει υποστηρίξει κοινωνικά αιτήματα

Σε αντίθεση με τον Μπέζος, ο Αντι Τζάσι έχει εκφράσει την άποψη του πάνω σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα. Τον Σεπτέμβριο, ο Τζάσι υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν την Αφροαμερικανίδα Μπρεόνα Τέιλορ πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

«Αν τα αστυνομικά τμήματα δεν λογοδοτούν για τη δολοφονία μαύρων πολιτών, δεν θα έχουμε ποτέ δικαιοσύνη και αλλαγές», ανέφερε.

Ο Τζάσι τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας και της αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, ωστόσο του ασκήθηκε δριμεία κριτική όταν υπερασπίστηκε την πώληση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου από την Amazon στην αστυνομία και σε ξένες κυβερνήσεις.

Οσον αφορά τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από αυτές τις πρακτικές, δήλωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο που εφαρμόζεται «και ότι αν τη χρησιμοποιήσουν ανεύθυνα, θα πρέπει να είναι υπόλογοι».

3. Η συμβολή του στην ανάπτυξη της Amazon Web Services ήταν καθοριστική

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Amazon Web Services είναι από τις πιο επικερδείς υπηρεσίες που προσφέρει ο τεχνολογικός κολοσσός και η συμβολή του Τζάσι στην ανάπτυξη της εταιρείας ήταν καθοριστικής σημασίας.

Αν και η Amazon Web Services κατέχει το 30% της αγοράς cloud, προσφέροντας τις υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η McDonald’s και η Netflix, ο ανταγωνισμός από άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και τη Microsoft αυξάνεται συνεχώς.

Ο Τομ Τζόνσον της Mindshare Worldwide αναφέρει ότι «το background του Τζάσι στην Amazon Web Services δείχνει πόσο υψηλά βρίσκονται αυτές οι υπηρεσίες στην επιχειρηματική στρατηγική της Amazon».

Amazon
Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η εταιρεία βρίσκεται στο «στόχαστρο» των ρυθμιστικών αρχών, οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν εντείνει τον αγώνα τους για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αγορές αναρωτιούνται αν η Amazon μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με το σημερινό μοντέλο ή αν θα «πέσει» από τους γραφειοκράτες. © Shutterstock

4. Του αρέσουν η μουσική και ο αθλητισμός

Ο Τζάσι λατρεύει τη μουσική. Σε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις της εταιρείας εμφανίζεται με τη συνοδεία μπάντας, επιλέγοντας μάλιστα τα τραγούδια που θα ακουστούν.

Πριν προσληφθεί από την Amazon ήταν ο μάνατζερ μίας τοπικής μπάντας στη Βοστόνη και όπως λέει ο ίδιος είναι «παθιασμένος» με το να ανακαλύπτει νέους καλλιτέχνες.

«Από όταν ήμουν μικρός πήγαινα σε πολλές συναυλίες. Στο λύκειο μου άρεσαν πολύ οι Rolling Stones, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Ελβις Κοστέλο και οι Traffic» είχε δηλώσει στο CRN το 2019. «Στο κολέγιο πέρασα στους Guns N’ Roses και στους Cult. Μετά το κολλέγιο οι Black Crowes, Alice in Chains, Soundgarden, Pearl Jam, Nirvana, Shawn Mullins, Willy Porter και Shawn Colvin προστέθηκαν στη λίστα».

Ο Τζάσι είναι μεγάλος λάτρης των σπορ και κατέχει και ένα μικρό μερίδιο στους Seattle Kraken, την ομάδα χόκεϊ του Σιάτλ της πόλης που γεννήθηκε.

5. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 394 εκατομμύρια δολάρια

Η σκληρή δουλειά του Amazon είχε αποτέλεσμα, καθώς τον Νοέμβριο του 2020 η προσωπική του περιουσία υπολογίστηκε στα 394 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ύψος των απολαβών του για στη νέα θέση του, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι αρκετά υψηλότερη από τη σημερινή.

Σύμφωνα με το Business Insider, είναι συμπαθής στους συνεργάτες του, οι οποίοι τον περιγράφουν ως έναν «εύκολο» άνθρωπο. Η αλήθεια είναι όμως για να φτάσει στη θέση του που έχει σήμερα «δυσκόλεψε» αρκετούς συνεργάτες του.

«Αν δεν είσαι καλά προετοιμασμένος για μία συνάντηση μαζί του… και ειδικά αν προσπαθήσεις να συγκαλύψεις αυτή την έλλειψη προετοιμασίας με “σάλτσες”, θα το καταλάβει αμέσως και θα στο ξεκαθαρίσει» λέει ο Σκοτ Τσάνσελορ, πρώην διευθυντής της Amazon Web Services. «Οσοι δεν κάνουν ότι καλύτερο μπορούν σε αυτές τις συναντήσεις δεν θα λάβουν δεύτερη ευκαιρία για αρκετό καιρό».

Η αλλαγή διοίκησης της Amazon είναι από τα ελάχιστα επιχειρηματικά γεγονότα που θα τραβήξουν τα βλέμματα των αγορών και του τύπου σε αυτόν τον βαθμό. Ο Τζάσι θα πρέπει να ηγηθεί της Amazon, η αξία της οποίας έχει φτάσει πλέον τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και απασχολεί 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μπέζος, ο οποίος παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Παρά την «εκτόξευση» της αξίας της, η Amazon είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η εταιρεία βρίσκεται στο «στόχαστρο» των ρυθμιστικών αρχών, οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν εντείνει τον αγώνα τους για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αγορές αναρωτιούνται αν η Amazon μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με το σημερινό μοντέλο ή αν θα «πέσει» από τους γραφειοκράτες.

Ο Τζάσι δεν έχει παρουσιάσει δημόσια το όραμά του για την εταιρεία, αλλά όσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν ότι πρόκειται να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε ο Μπέζος.

«Θα είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης, τον εμπιστεύομαι απόλυτα», δήλωσε ο Μπέζος σε email προς τους εργαζομένους της εταιρείας, ανακοινώνοντας την πολυαναμενόμενη «διαδοχή» του.

με πληροφορίες από New York Times, ΒBC

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More