Ποιες είναι οι 25 πιο «έξυπνες» χώρες στον κόσμο;
Photo Credits: Shutterstock

Ποιες είναι οι 25 πιο «έξυπνες» χώρες στον κόσμο;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Συνυπολογίζοντας τα βραβεία Νόμπελ, τον μέσο όρο του IQ των πολιτών και τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών, μία νέα έρευνα «κατέληξε» στις 25 πιο «έξυπνες» χώρες στον κόσμο.

Σε συλλογικό επίπεδο οι άνθρωποι είναι ένα αρκετά έξυπνο είδος (τις περισσότερες φορές). Εχουμε διασπάσει το άτομο, έχουμε ταξιδέψει στο διάστημα, έχουμε κατασκευάσει το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο βοηθά καταλυτικά εκεί που τελειώνει η πρόσφυση των αυτοκινήτων και έχουμε εφεύρει ομπρέλες για σκύλους. Ολα αξιοσημείωτα κατορθώματα και έξυπνες εφευρέσεις.

Στην πλειοψηφία τους αυτές τις εφευρέσεις είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας και δεν προήλθαν από την «ιδιοφυΐα» ενός μοναχικού επιστήμονα. Είναι φυσικό λοιπόν να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι πιο «έξυπνες χώρες» στον κόσμο;

Ποιες χώρες έχουν συνεισφέρει «περισσότερο» στην πρόοδο της ανθρωπότητας; Ποιες χώρες έχουν τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα και ποιοι πολίτες έχουν το υψηλότερο IQ; Η εταιρεία Vouchercloud συγκέντρωσε στοιχεία από ποικίλες έρευνες, προσπαθώντας να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και κατέληξε σε μία λίστα με τις 25 πιο «έξυπνες» χώρες στον κόσμο.

Οι μεταβλητές που συνυπολόγισε η εταιρεία στην έρευνά της ήταν τα βραβεία Νόμπελ που έχουν κερδίσει οι πολίτες της εκάστοτε χώρας, το μέσο IQ των πολιτών και τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών.

Οι 25 πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο
Πηγή: Vouchercloud

Η Ασία και η Ευρώπη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με την Ιαπωνία να κατατάσσεται ως η πιο «έξυπνη» χώρα, αφού κατέλαβε την πέμπτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις και την έκτη θέση στις λίστες με τα βραβεία Νόμπελ και το IQ των πολιτών. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τέταρτη θέση, κυρίως λόγω των 368 βραβείων Νόμπελ που έχουν «κερδίσει», έχοντας μάλιστα σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης λίστας.

Αν και πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στη δεκάδα -η Ελβετία στη δεύτερη θέση, η Ολλανδία στην πέμπτη, η Ρωσία στην έκτη, το Βέλγιο στην έβδομη και το Ηνωμένο Βασίλειο στην όγδοη- η το μέλλον του κόσμου είναι «στα χέρια» της Ασίας.

Την 25η θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη που έχει και την πρωτιά στις λίστες των «σχολικών επιδόσεων» και του μέσου IQ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην 73η θέση στη λίστα των Νόμπελ.

Τα Νόμπελ

Οι 25 πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο
Πηγή: Vouchercloud

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι 25 πρώτες χώρες της λίστας με τα περισσότερα Νόμπελ είναι από τον δυτικό κόσμο, αν σκεφτούμε ότι ο ίδιος ο θεσμός των Νόμπελ είναι«δυτικό δημιούργημα».

IQ

Οι 25 πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο
Πηγή: Vouchercloud

Οι πρώτες επτά χώρες είναι ασιατικές. Η πρώτη δυτική χώρα είναι η Φινλανδία που καταλαμβάνει την έβδομη θέση. Εκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην πρώτη 25άδα, ενώ η Μογγολία βρίσκεται στη 12η θέση με το μέσο IQ των πολιτών της να είναι ακριβώς στο 100.

Σχολικές επιδόσεις

Οι 25 πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο
Πηγή: Vouchercloud

Δεν αποτελεί επίσης παράδοξο -δεδομένης και της παραπάνω λίστας- ότι οι Ασιάτες μαθητές έχουν τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Μετά τις ασιατικές χώρες βρίσκεται η Ρωσία στην έκτη θέση, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 13η θέση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι στην 25άδα, ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι το Καζακστάν, το οποίο καταλαμβάνει τη 12η θέση.

με πληροφορίες από Forbes, Vouchercloud

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More