Οι χώρες που διακρίνονται για την καινοτομία τους- η λίστα για το 2021
Photo Credits: ©Shutterstock

Οι χώρες που διακρίνονται για την καινοτομία τους- η λίστα για το 2021

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Νότια Κορέα βρίσκεται ξανά στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε στην 30η θέση σε σύνολο 6ο κρατών, σύμφωνα με τον «δείκτη καινοτομίας» του Bloomberg για το έτος 2021.

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ έπεσαν από την κορυφαία δεκάδα – η οποία περιλαμβάνει αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Η Κορέα ανέκτησε το «στέμμα» από τη Γερμανία, η οποία έπεσε στην κατάταξη και βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Το ασιατικό έθνος έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστας για επτά από τα εννιά χρόνια που δημοσιεύεται.

Η Σιγκαπούρη και η Ελβετία ανέβηκαν αμφότερες κατά μία θέση και κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση της λίστας αντίστοιχα.

Ο δείκτης καινοτομίας του Bloomberg αναλύει δεκάδες διαφορετικά κριτήρια χρησιμοποιώντας επτά εξίσου σταθμισμένες μετρήσεις, όπως οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, η κατασκευαστική ικανότητα και η ύπαρξη high-tech κρατικών εταιρειών.

Οι βαθμολογίες για το 2021 αντικατοπτρίζουν έναν κόσμο όπου ο αγώνας ενάντια στην πανδημία έφερε την καινοτομία στο προσκήνιο – από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να ελέγξουν τον Covid-19 έως τις ψηφιακές μεταβολές που επέτρεψαν στις οικονομίες να μείνουν ζωντανές και την ανάπτυξη εμβολίων για τον τερματισμό της υγειονομικής κρίσης.

Οι πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο
© Bloomberg

«Στην χρονιά του Covid και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η σημασία των θεμελιωδών καινοτομιών μονάχα αυξάνεται», δήλωσε η Κάθριν Μαν, παγκόσμια επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Inc. «Η καινοτομία συχνά μετράται σε νέες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά η διάδοση και η υιοθέτηση τους είναι η πραγματική μέθοδος μέτρησης της επιτυχίας».

«Η καινοτομία της Γουχάν»

Πολλά από τα δεδομένα που χρησιμοποίησε το Bloomberg προέρχονται από το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες με υψηλό δείκτη καινοτομίας – όπως η Κορέα, η Γερμανία και το Ισραήλ – έχουν ηγετική θέση παγκοσμίως σε ορισμένους τομείς αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως η ιχνηλάτηση επαφών και ο γρήγορος εμβολιασμός.

Οι Zoom Video Communications και η Pfizer συγκαταλέγονταν στις πιο καινοτόμες εταιρείες του προηγούμενου έτους, κάτι που αντικατοπτρίζει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον τομέα των τεχνολογικών εταιρειών.

 

Η πανδημία έχει επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον για ένα διαφορετικό είδος προόδου, η οποία έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική και την οργάνωση παρά με την τεχνολογία ή την έρευνα, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο Πολ Ρόμερ.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι διαθέσιμες μετρήσεις “αγνοούν” σημαντικές διαστάσεις της καινοτομίας», δήλωσε ο Ρόμερ, ο οποίος είναι καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Αξιωματούχοι στη Γουχάν έδειξαν για πρώτη φορά ότι σε μερικές εβδομάδες είναι εφικτό να κάνετε τεστ σε 10 εκατομμύρια κατοίκους μιας πόλης. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική καινοτομία για τη δημόσια υγεία».

Ψηφιακή εποχή

Η επιστροφή της Νοτίου Κορέας στην κορυφή οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και στην πρόοδο σε έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή.

Η Σιγκαπούρη, η οποία βρέθηκε στη δεύτερη θέση, διαθέτει σημαντικά κονδύλια για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να μεταβούν στην «ψηφιακή εποχή», κατατάσσεται επίσης σε υψηλή θέση στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ τα παγκοσμίως ανταγωνιστικά πανεπιστήμια της την τοποθετούν στην κορυφή του δείκτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ελβετία, ηγέτιδα δύναμη στους τομείς της οικονομίας και των βιολογικών τεχνολογιών, κατατάσσεται κοντά στην κορυφή και στους δύο δείκτες που αφορούν την έρευνα.

Η απώλεια της πρώτης θέσης για τη Γερμανία έρχεται δύο χρόνια μετά την «προειδοποίηση» του Γιούργκεν Μάικλς, επικεφαλής οικονομολόγου της Bayerische Landesbank, ο οποίος είπε ότι η χώρα στερείται εξειδικευμένων εργαζομένων και κατάλληλης στρατηγικής για την τεχνολογία επόμενης γενιάς.

Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας καινοτομίας. Ομως και οι δύο υπερδυνάμεις είδαν τη θέση τους στην κατάταξη να πέφτει.

«Η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναδιαμορφώνει το τοπίο της καινοτομίας. Για τις ΗΠΑ, ο φόβος για την απώλεια πνευματικής ιδιοκτησίας από έναν γεωπολιτικό αντίπαλο υπονομεύει την υποστήριξη της για ένα ανοιχτό σύστημα καινοτομίας», σχολιάζει ο Τομ Ορλικ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg.

«Για την Κίνα, ο φόβος της αποκοπής από την ξένη τεχνολογία επιταχύνει τις επενδύσεις στον κρατικό τομέα έρευνας και ανάπτυξης», προσθέτει.

Ακολουθεί η κατάταξη με τις 60 πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο.

Οι πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο_2
© Bloomberg
Οι πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο_4
© Bloomberg
Οι πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο_5
© Bloomberg

με πληροφορίες από Bloomberg


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More