Πώς ένας καθηγητής του Harvard μας έπεισε ότι υπάρχουν εξωγήινοι
Photo Credits: Shutterstock

Πώς ένας καθηγητής του Harvard μας έπεισε ότι υπάρχουν εξωγήινοι

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στο νέο του βιβλίο «Extraterrestial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth», ο καθηγητής του Harvard Δρ. Αβι Λεμπ παρουσιάζει τις ιδέες του για τον κόσμο πέραν του ηλιακού μας συστήματος και μας πείθει ότι υπάρχουν εξωγήινοι.

Τον Νοέμβριο του 2017 ένα άγνωστο προς τους αστρονόμους αντικείμενο πέρασε κοντά από τη Γη. Ενα τηλεσκόπιο στη Χαβάη το εντόπισε και αυτό το περίεργο ουράνιο σώμα πήρε το όνομα ‘Oumuamua. Η ταχύτητα με την οποία κινούνταν έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι δεν προερχόταν από το δικό μας ηλιακό σύστημα, ενώ και η τροχιά που ακολούθησε ήταν ασυνήθιστη. Εντύπωση προκάλεσε στους επιστήμονες και το γεγονός ότι το άγνωστο αντικείμενο δεν άφησε πίσω του τα παραδοσιακά ίχνη ενός αστεροειδούς ή κομήτη.

Ολα τα παραπάνω οδήγησαν τον Λεμπ να υποθέσει ότι «το ‘Oumuamua ήταν μία κατασκευή, πιθανώς ένα κομμάτι τεχνολογίας ή κάποιο κατάλοιπο από έναν εξωγήινο πολιτισμό».

Πριν απορρίψετε την πρόταση του Λεμπ ή τον θεωρήσετε έναν ακόμη «τρελό», πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Λεμπ είναι αστροφυσικός και διδάσκει αστρονομία στο πανεπιστήμιο Harvard από το 1993, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του τμήματος για εννέα χρόνια.

«Συνολικά περίπου το ένα τέταρτο των 200 δισεκατομμυρίων αστεριών που υπάρχουν στον γαλαξία μας κινείται σε τροχιά γύρω από πλανήτες που είναι κατοικήσιμοι με τον ίδιο τρόπο με τη Γη, καθώς οι επιφάνειές τους επιτρέπουν τη δημιουργία υγρού νερού και τη χημεία της ζωής όπως τη γνωρίζουμε», γράφει ο Λεμπ. «Δεδομένης της ύπαρξης τόσο πολλών πλανητών… με φιλικές προς την ανθρώπινη ζωή συνθήκες, είναι αρκετά πιθανό να έχουν αναπτυχθεί έξυπνοι οργανισμοί και σε άλλα μέρη πέραν της Γης». Η εναντίωση στην ιδέα ύπαρξης εξωγήινης ζωής «καταλήγει στον συντηρητισμό που υιοθετούν πολλοί επιστήμονες με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη που θα κάνουν στην καριέρα τους», επισημαίνει ο Λεμπ.

Ο Λεμπ έδωσε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο New York Magazine αναλύοντας τις θεωρίες του για το ‘Oumuamua, συζητώντας για άλλες πρόσφατες θεωρίες διακεκριμένων επιστημόνων γύρω από την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και σταχυολογώντας πώς η επιστημονική κοινότητα αντιδρά σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Κομήτης
Το άγνωστο αντικείμενο ‘Oumuamua έχει σχήμα που θυμίζει pancake και το μέγεθος του ξεπερνά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Φαίνεται να ωθείται από κάποια δύναμη που δεν συνδέεται με το φαινόμενο της «ουράς των κομητών». © Shutterstock

Τι πιστεύετε ότι πέρασε σε κοντινή απόσταση από τη Γη τον Νοέμβριο του 2011;

Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS [Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System] στη Χαβάη και του δόθηκε το όνομα ‘Oumuamua, το οποίο σημαίνει ο «αγγελιοφόρος» σε μία αρχαία διάλεκτο του νησιού. Ηταν το πρώτο αντικείμενο το οποίο εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση με τη Γη και προερχόταν έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Κινούνταν πολύ γρήγορα με κατεύθυνση τον ήλιο. Προερχόταν ξεκάθαρα από τον διαστρικό χώρο. Οταν αυτό το αντικείμενο αναλύθηκε, έμοιαζε ότι κινούνταν με μία επιπλέον ώθηση πέραν από τη δύναμη της βαρύτητας από τον Ηλιο. Συνήθως με τους κομήτες, αυτό η επιπλέον ώθηση προέρχεται από την «ουρά» τους, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «rocket effect». Οταν τα αέρια εξατμίζονται και πηγαίνουν προς μία κατεύθυνση, σπρώχνουν τα αντικείμενα στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως έναν αεροσκάφος. Το μοναδικό πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ώθηση ήταν ότι δεν συνοδευόταν από την «ουρά κάποιου κομήτη». Οπότε αυτό που έδωσε την ώθηση παραμένει ένα μυστήριο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, εμφανίστηκε ένα ακόμη αντικείμενο στο οποίο παρατηρήθηκε η επιπλέον ώθηση χωρίς την ύπαρξη «ουράς». Τότε αυτό που ανακάλυψα ήταν ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν εξάρτημα ενός πυραύλο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε μία αποστολή στη Σελήνη το 1966. Εδώ έχουμε μία ανθρώπινη κατασκευή η οποία συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με το ‘Oumuamua.

Καθώς το ‘Oumuamua περιστρεφόταν και ακολουθούσε καθοδική πορεία, η φωτεινότητά του άλλαζε κάθε οκτώ ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η γεωμετρία του αντικειμένου είναι ιδιαίτερη, καθώς από ότι φαίνεται είναι δέκα φορές μεγαλύτερο σε μήκος από ότι είναι σε πλάτος, καθώς όσο περιστρέφεται μπορούμε να δούμε τις περιοχές που αντικατοπτρίζεται το φως του ήλιου. Με βάση την καμπυλότητα του φωτός, το σχήμα του αντικειμένου πρέπει να θυμίζει pancake.

Αυτά είναι τα γεγονότα: ένα αντικείμενο που το σχήμα του θυμίζει pancake και το μέγεθος του ξεπερνά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου φαίνεται να ωθείται από κάποια δύναμη που δεν συνδέεται με το φαινόμενο της «ουράς των κομητών». Οπότε θεωρήσαμε ότι πρόκειται για ένα «πανί φωτός» (light sail), όπως το πανί σε μία βάρκα που το σπρώχνει ο αέρας. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή επιφάνεια η οποία ωθείται από το φως του ήλιου. Η αλήθεια είναι ότι αναπτύσσουμε μία παρόμοια τεχνολογία με σκοπό την εξερεύνηση του διαστήματος καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται οι αποστολές να ανησυχούν για τα καύσιμα του διαστημόπλοιου. Κινείται από το ίδιο το φως.

Σκουπίδια του διαστήματος
Στο νέο του βιβλίο «Extraterrestial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth», ο Λεμπ παρουσιάζει ένα αρκετά πειστικό επιστημονικό επιχείρημα όσον αφορά «τις εξωγήινες καταβολές του ‘Oumuamua, ενώ αντικρούει και τα επιχειρήματα συναδέλφων του, οι οποίοι είναι εχθρικοί απέναντι στην ιδέα ύπαρξη ζωής έξω από τη Γη. © Shutterstock

Οπότε φαίνεται ότι το ‘Oumuamua έχει το σχήμα δίσκου, το οποίο είναι το στερεοτυπικό σχήμα που αποδίδουμε στα UFO. Πρόκειται περί σύμπτωσης;

Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση. Θα μπορούσε να είναι και η επιφάνεια ενός διαστημόπλοιου ή ένα άλλο κομμάτι το οποίο έχει αποκολληθεί από κάπου. Θα μπορούσε να είναι και ένα από τα σκουπίδια του διαστήματος. Είναι όπως όταν περπατάμε στην παραλία. Τις περισσότερες φορές βλέπουμε πέτρες ή κοχύλια, αλλά μία στο τόσο βλέπουμε και ένα πλαστικό μπουκάλι. (Το ‘Oumuamua) μπορεί να είναι απλά ένα σκουπίδι. Ακόμα και αν είναι λειτουργικό η σημασία του ‘Oumuamua είναι ότι υπονοεί ότι πιθανώς δεν είμαστε μόνοι, ότι δεν ήταν κατασκευή της φύσης, αλλά δημιούργημα ενός τεχνολογικού πολιτισμού.

Είναι ένα πολύ διαφορετικό -σε σχέση με το παρελθόν- είδος αποδεικτικού στοιχείου. Αναζητήσαμε ραδιοσήματα. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό. Θυμίζει το μήνυμα μέσα στο μπουκάλι, ένα φυσικό αντικείμενο το οποίο καταλαβαίνουμε ότι είναι τεχνητά κατασκευασμένο. Το ηθικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι παρόλο που δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για αυτό το αντικείμενο για να φτιάξουμε μία εικόνα του, είμαστε σίγουροι ότι είναι τεχνητά κατασκευασμένο και αυτό από μόνο του είναι πολύ ενδιαφέρον. Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε τον ουρανό για παρόμοια αντικείμενα.

Γιατί θεωρείτε ότι η κυρίαρχη επιστημονική κοινότητα έχει μία γενικώς αρνητική αντίδραση στην ιδέα της εξωγήινης ζωής;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ενας εξ αυτών είναι ότι υπάρχει η λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας και υπάρχουν τόσες αναφορές για τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα, οι οποίες δεν έχουν καμία λογική υπόσταση. Ο τρόπος που προσεγγίζω εγώ το θέμα είναι ότι φαντάζομαι ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της λογοτεχνίας το οποίο είναι εντελώς πλασματικό για την Covid-19, το οποίο δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν θα έπρεπε να αναπτύξουν ένα εμβόλιο; Προφανώς και όχι. Αν η επιστήμη μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα ζήτημα το οποίο παλαιότερα βρισκόταν στη σφαίρα του φανταστικού και δεν έβγαζε νόημα, τότε πρέπει να το κάνει. Αν οι επιστήμονες έχουν τα εργαλεία για να λύσουν ένα πρόβλημα, τότε πρέπει να το προσεγγίζουν χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς να δίνουν σημασία σε όσες βλακείες και αν έχουν λεχθεί για αυτό.

Κάνω την αναλογία με το ανθρώπινο σώμα, το οποίο θεωρούνταν ιερό στον Μεσαίωνα, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η ανατομία. Σκεφτείτε οι επιστήμονες να συμφωνούσαν σε αυτό επειδή λέγονται όλες αυτές οι βλακείες για το ανθρώπινο σώμα, δεν θα το μελετούσαν ποτέ. Αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα. Δεν θα είχαμε τα υγειονομικά προνόμια που έχουμε σήμερα. Το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχει αυτή η μη επιστημονική λογοτεχνία για την εξωγήινη ζωή δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να μελετήσουμε το φαινόμενο, ειδικά τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τηλεσκόπια και άλλα εργαλεία.

Επιπλέον είναι υποχρέωση των επιστημόνων να το κάνουν επειδή ο κόσμος ενδιαφέρετεαι ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα και δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στο συγκεκριμένο θέμα. Προσπαθώ να το αλλάξω αυτό με το βιβλίο μου και τις εμφανίσεις μου στα μίντια. Πρόσφατα εμφανίστηκα στην εκπομπή του Τζό Ρόγκαν. Η αντίδραση του κοινού ήταν πολύ θετική.

με πληροφορίες από New York Magazine

Share it:
Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More