Live Dreaming: «κατεβείτε» τις χιονισμένες πλαγιές του Βερμόντ από την οθόνη σας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Covid-19 έχει αναγκάσει πολλά χιονοδρομικά κέντρα σε όλον τον κόσμο να κλείσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ακόμη όμως και τα ελάχιστα χιονοδρομικά που παραμένουν ανοικτά πρέπει να βρουν νέους δημιουργικούς τρόπους λειτουργίας.

«Αν έρθετε σε ένα από τα κέντρα μας, βάζουμε την ασφάλειά σας ως πρώτη προτεραιότητα» λέει ο Ρόμπερτ Κατς διευθύνων σύμβουλος της Vail Resorts της μεγαλύτερης εταιρείας χιονοδρομικών κέντρων παγκοσμίως.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 που οδήγησε στο ξαφνικό κλείσιμο πολλών χιονοδρομικών κέντρων, σήμερα έχουν υιοθετηθεί νέοι κανονισμοί για να κρατήσουν τους αθλητές ασφαλείς και για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των κέντρων.

Οι κρατήσεις είναι υποχρεωτικές στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς λειτουργούν με περιορισμένα επίπεδα πληρότητας. Τα σαλέ των περισσότερων χιονοδρομικών λειτουργούν επίσης με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων ή παραμένουν κλειστά, ενώ εστίες θέρμανσης έχουν τοποθετηθεί στους εξωτερικούς χώρους για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στους εσωτερικούς χώρους.

Αν κάποιος επισκέπτης δεν φοράει μάσκα «τότε τον συνοδεύουμε έξω από τις εγκαταστάσεις μας και δεν τον αφήνουμε να ξαναεισέλθει», αναφέρει ο Ράστι Γκρέγκορι, διευθύνων σύμβουλος της Alterra Mountain Company.

Ο κλάδος των χιονοδρομικών κέντρων στις ΗΠΑ, η αξία του οποίου αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει «ποντάρει» πολλά σε αυτά τα νέα ασφάλειας. Με τον αριθμό των επισκεπτών να είναι πολύ μικρότερος οι μικρές επαρχιακές πόλεις των ΗΠΑ που φιλοξενούν τα χιονοδρομικά κέντρα, εντείνουν τις προσπάθειες τους για να διασφαλίσουν ότι η υγειονομική κατάσταση δεν θα αποθαρρύνει τους λιγοστούς επισκέπτες που καταφέρνουν να προσελκύσουν.

Χιονοδρομικά κέντρα
Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 που οδήγησε στο ξαφνικό κλείσιμο πολλών χιονοδρομικών κέντρων, σήμερα έχουν υιοθετηθεί νέοι κανονισμοί για να κρατήσουν τους αθλητές ασφαλείς και για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των κέντρων. © Shutterstock

Τα νέα μέτρα έχουν ληφθεί από την πλειοψηφία των αμερικανικών χιονοδρομικών κέντρων ανεξάρτητου μεγέθους. «Δεν είναι κάποια πολιτική δήλωση» λέει ο Γκρέγκορι. «είναι μία επιστημονική και υγειονομική απαίτηση».

Σύμφωνα με τη Λίντσεϊ Λάινιγκερ ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας από το πανεπιστήμιο του Dartmouth, το ίδιο το σκι δεν αποτελεί επικίνδυνη δραστηριότητα.

«Το σκι γίνεται σε εξωτερικό χώρο» λέει η Λάινινγκερ. «Δεν έρχεσαι σε άμεση επαφή με κάποιον σε κλειστό χώρο. Οπότε είναι όλες οι δραστηριότητες γύρω από το σκι που δημιουργούν τον κίνδυνο».

Αν τα κρούσματα αυξηθούν τότε όπως αναφέρουν οι Κατς και Γκρέγκορι είναι έτοιμοι να ξανακλείσουν τις πόρτες τους.

«Αν πιστεύουμε ότι η σωστή απόφαση είναι να κλείσουμε, είτε προσωρινά είτε μόνιμα -αν αυτό είναι αναγκαίο ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των επισκεπτών, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών- βεβαίως και θα το κάνουμε», επισημαίνει ο Κατς.

«Για να είμαι ξεκάθαρος είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν κρούσματα από τα χιονοδρομικά κέντρα» τονίζει ο Γκρέγκορι.

Ο Κατς συμφωνεί, αλλά και οι δύο σημειώνουν ότι τα χιονοδρομικά κέντρα έλαβαν το «μάθημά» τους πέρσι και είναι πολύ πιο προετοιμασμένα φέτος.

Τα χιονοδρομικά έχουν πλέον δωμάτια που μπορούν να μπουν σε καραντίνα τα κρούσματα και όσοι έχουν έρθει σε επαφή με αυτά, αλλά βρίσκονται και σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινότητες ώστε να μπορούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε περίπτωση «ξεσπάσματος».

Στην αρχή της πανδημίας, πολλές ορεινές πόλεις δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Σύμφωνα με τον Γκρέγκορι, σε ορισμένες πόλεις που φιλοξενούν τα χιονοδρομικά κέντρα της Alterra η ανεργία έφτασε το 80%.


Το χιονοδρομικό κέντρο Mammoth Mountain, το οποίο ανήκει στην Alterra, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στη νότια Καλιφόρνια.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν πέραν ενός ποσοστού (σ.σ.: πληρότητας) για να είναι βιώσιμες», αναφέρει ο Μπιλ Σόσερ, δήμαρχος της πόλης Mammoth Lakes. «Ομως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής προστατεύονται με κάποιον τρόπο».

Ο Σόσερ αναφέρει ότι για να συνεχίσει τη λειτουργία του το χιονοδρομικό και η πόλη να μην μπει σε lockdown, τα συχνά τεστ και η χρήση μάσκας επιβάλλονται. Οι τοπικές αρχές ψηφίσει αυστηρή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία όσοι δεν συμμορφώνονται με τη χρήση μάσκας «τιμωρούνται με πρόστιμο χιλίων δολαρίων και φυλάκιση μέχρι και 90 ημερών».

Η Λάινινγκερ αναφέρει ότι τα ταξίδια σε μικρά ορεινά χωριά, όπως το Mammoth, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Χιονοδρομικά Κέντρα
Οι χιονισμένες πλαγιές στο Killington Resort. © Shutterstock

 

«Πολλές από αυτές τις ορεινές πόλεις δεν έχουν την υγειονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μία έξαρση των κρουσμάτων» αναφέρει. «Αν νιώθετε αρρρωστοι δεν πρέπει να ταξιδέψετε».

Η πόλη του Mammoth, η οποία έχει οκτώ χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, διατηρούσε μόνο 14 νοσοκομειακές κλίνες και μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ στην αρχή της πανδημίας. Έκτοτε τις έχει διπλασιάσει.

Ο δείκτης θετικότητας όμως κινείται γύρω στο 20%, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οπότε οι απαγορεύσεις παραμένουν αυστηρές.

Τρία με τέσσερα εκατομμύρια ανθρωποι επισκέπτονται την πόλη ετησίως, σύμφωνα με τον Σόσερ. Για να περιορίσουν τις επισκέψεις οι δημοτικές αρχές απαγόρευσαν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Αυτή η απόφαση έπληξε σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, σύμφωνα με την Κάρεν Κραμπ, ιδιοκτήτρια καταστημάτων στην πόλη.

«Δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες» δήλωσε η Κραμπ. «Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε lockdown. Τα καταλύματα δεν λειτουργούν, μόνο όσοι έχουν εξοχικά έρχονται στην πόλη. Η εμπορική κίνηση έχει πέσει πάρα πολύ και αυτό είναι πολύ δύσκολο».

Η Κραμπ υπολογίζει ότι τουλάχιστον 10 τοπικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή της πανδημίας. Οι τρεις εξ αυτών βρίσκονταν στο τετράγωνο που μένει.

«Η κυβέρνηση δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας πλέον», τονίζει. «Τις λειτουργεί αυτή για εμάς».

με πληροφορίες από ABC News

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More