Τα επαγγελματικά ταξίδια επέστρεψαν και είναι πιο περίεργα από ποτέ
Photo Credits: Shutterstock

Τα επαγγελματικά ταξίδια επέστρεψαν και είναι πιο περίεργα από ποτέ

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα επαγγελματικά ταξίδια επέστρεψαν. Τα αεροσκάφη Airbus A380 της Emirates είναι κατά τα δύο τρίτα γεμάτα. «Οσοι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα μεταφερθούν στον κόσμο του Zoom πρέπει να το ξανασκεφτούν», λέει ο Τιμ Κλαρκ, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας.

Προβλέπει ότι ο αριθμός των επιβατών παγκοσμίως θα ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 τα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια. Αλλά η ανάκαμψη θα είναι αργή και σποραδική.

Τα κρούσματα στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης παραμένουν αυξημένα, κάτι που συμαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν οι επαγγελματίες ταξιδιώτες σε αυτές τις περιοχές – και πιθανότατα πολύ περισσότερος από ότι θα χρειαστεί ο τομέας των συνεδρίων και των επαγγελματικών συναντήσεων για να ανακάμψει πλήρως.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ακυρώθηκε δύο φορές πέρυσι – πρώτα στο παραδοσιακό «σπίτι» του στο Νταβός και, στη συνέχεια, σε μια εναλλακτική τοποθεσία, τη Λουκέρνη. Θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Μάιο, αλλά σε μια χώρα με πολύ θερμότερο κλίμα: τη Σιγκαπούρη.

Η «μετακίνηση» του Φόρουμ ανατολικά είναι ένα πρώτο δείγμα του τι έπεται σε μια από τις πιο ασυνήθιστες «μάχες» που δημιούργησε η πανδημία. Πρόκειται για τη «μάχη» του να γίνει ασφαλής κάποιος προορισμός – ένα περιβάλλον με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων για συναντήσεις και συνέδρια. Υπάρχουν δύο μεγάλοι ανταγωνιστές: η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

Επαγγελματικά ταξίδια
«Οσοι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα μεταφερθούν στον κόσμο του Zoom πρέπει να το ξανασκεφτούν». © Shutterstock

Η Σιγκαπούρη θέλει να αξιοποιήσει τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες και τη φήμη της για την αποδοτικότητα της υψηλής τεχνολογίας για να κερδίσει τη μάχη. «Οι άνθρωποι ψάχνουν για ένα ασφαλές μέρος για να ταξιδέψουν και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και είμαστε βέβαιοι ότι η Σιγκαπούρη μπορεί να είναι αυτό το μέρος», λέει ο Τσαν Τσουν Σινγκ, Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Σιγκαπούρη.

Το αρκετά γρήγορο lockdown και το αυστηρό σύστημα πραγματοποίησης τεστ και ανίχνευσης επαφών της πόλης επέτρεψαν στην πόλη να ελέγξει την έξαρση του ιού και «δελέασαν» το WEF να μετακομίσει στην «πόλη των λιονταριών».

Η «παρουσία» της Singapore Airlines – η οποία θεωρείται από πολλούς η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο – και το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Τσανγκί, συνέβαλαν σημαντικά στην επίτευξη της συμφωνίας.

Ομως, η Σιγκαπούρη έχει ανταγωνισμό από μια άλλη μικρή πόλη-κράτος, η οποία έχει επίσης τη δική της αεροπορική εταιρεία, αυστηρούς κοινωνικούς ελέγχους, καλά διεθνή νοσοκομεία και περισσότερες παραθαλάσσιες επιλογές: το Ντουμπάι.

Για να αυξήσει τα επαγγελματικά ταξίδια, Ο Πρόεδρος της Emirates Τιμ Κλαρκ προσφέρει ταξιδιωτική ασφάλεια η οποία περιλαμβάνει την κάλυψη για Covid-19, ενώ ο Πολ Γκρίφιτς, ο οποίος διαχειρίζεται το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, προσφέρει σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν ένα δωρεάν τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Ντουμπάι
Το Ντουμπάι έχει καταφέρει να κρατήσει χαμηλά τα ποσοστά των μολύνσεων. © Shutterstock

Οι υπουργοί της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι, χάρη στο νεαρό πληθυσμό της πόλης, τους αυστηρούς κανόνες σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας και τον υγιεινό τρόπο ζωής στην ύπαιθρο, τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν λιγότερους από 1.000 θανάτους σε έναν πληθυσμό 9,5 εκατομμυρίων. Η γρήγορη διάθεση των εμβολίων – δεύτερη ταχύτερη μετά το Ισραήλ – σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Ντουμπάι προσφέρουν στους επαγγελματίες ταξιδιώτες τη δυνατότητα να κάνουν τεστ για να «γλιτώσουν» την καραντίνα, η οποία αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα για τα επαγγελματικά ταξίδια. Οσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους δεν έχουν το χρόνο να μείνουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για μέρες.

Ο αρθρογράφος του Wired, Τζον Αρλιντζ, ταξίδεψε και στις δύο πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οπως αναφέρει, το Ντουμπάι φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι της Σιγκαπούρης για όσους θέλουν να παραμείνουν στην πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέρα από το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει μια «βολική» – για τους περισσότερους επαγγελματίες ταξιδιώτες – ζώνη ώρας, η Emirates είναι ένας από τους ελάχιστους αερομεταφορείς που εξακολουθούν να πραγματοποιούν πτήσεις με το A380.

Ο Τιμ Κλαρκ έχει δεσμευτεί να ανακατασκευάσει και αν επαναφέρει όλα τα superjumbo τζετ στο στόλο της αεροπορικής εταιρείας σε όλα τα μεγάλα δρομολόγια. Η Singapore Airlines χρησιμοποιεί μικρότερα αεροσκάφη και μειώνει το μέγεθος του στόλου των A380 κατά ένα τρίτο, σε μόλις 12 τζετ.

Το τεράστιο μέγεθος του superjumbo διευκολύνει την κοινωνική αποστασιοποίηση κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Airbus A380
Το Airbus A380. © Shutterstock

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι είναι επίσης περισσότερο τεχνολογικά εξελιγμένο σε σχέση με το Τσανγκί. Δεν απαιτεί έγγραφα εδώ και χρόνια και όποιος διαθέτει ηλεκτρονικό διαβατήριο μπορεί να εγγραφεί κατά την άφιξη. Η αναγνώριση προσώπου κάνει την είσοδο στα αεροσκάφη της Emirates ανέπαφη.

Η Emirates πρωτοστατεί επίσης με τη δημιουργία του Travel Pass – ενός «ψηφιακού διαβατηρίου» για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των τεστ ανίχνευσης του Covid πριν από το ταξίδι, καθώς και την παροχή δεδομένων σχετικά με τον εμβολιασμό και το αν ο επισκέπτης πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο στον εκάστοτε προορισμό.

Τα τεστ στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους από ότι ο έλεγχος των διαβατηρίων. Επίσης, το Ντουμπάι είναι πολύ πιο «χαλαρό» σχετικά με την υποχρέωση καραντίνας. Οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να απομονωθούν έως ότου λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ.

Οσον αφορά στην αναχώρηση, το Ντουμπάι έχει και πάλι το «προβάδισμα», επειδή οι επιβάτης της business class απολαμβάνουν μια ιδιωτική εξυπηρέτηση από την άφιξη τους με ένα αυτοκίνητο με οδηγό της Emirates και το Check in έως το σαλόνι και την επιβίβαση.

Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες επιβιβάζονται κατευθείαν στο ανώτερο κατάστρωμα του Α380 από τα σαλόνια που βρίσκονται στον επάνω όροφο από την κεντρική αίθουσα του αεροδρομίου.

«Είναι μια απολαυστική σύντομη απόδραση στην Σιγκαπούρη καλύτερη από το όνειρο της Ερήμου του Ντουμπάι; Η πρακτική πραγματοποίησης τεστ είναι πιο αυστηρή στη Σιγκαπούρη, οπότε εάν η πρώτη σας προτεραιότητα είναι η υγειονομική ασφάλεια, η πόλη των λιονταριών είναι η καλύτερη επιλογή», αναφέρει ο Αρλιντζ.

«Εάν, ωστόσο, αισθάνεστε άνετα με λιγότερα αυστηρούς περιορισμούς, λατρεύετε την ιδέα ενός συνεδρίου σε εξωτερικό χώρο και, όπως πολλοί επιβάτες, έχετε μια αδυναμία στο A380, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Ντουμπάι», καταλήγει.

με πληροφορίες από Wired

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More