Ολυμπιακοί Αγώνες: η ΔΟΕ, το Τόκιο και το «Plan Β»

Ολυμπιακοί Αγώνες: η ΔΟΕ, το Τόκιο και το «Plan Β»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ακούγοντας τον Τόμας Μπαχ, πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), να προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι όλα «βαίνουν καλώς», γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος.

«Δεν έχουμε λόγο, αυτήν τη στιγμή να πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο δεν θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο», δήλωσε πρόσφατα ο Μπαχ. «Δεν υπάρχει Plan B».

Η πρόσφατη δήλωση του Μπαχ θυμίζει έντονα τις δηλώσεις του πέρσι τον Μάρτιο όταν βρισκόμασταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικές αποφάσεις σε αυτήν τη φάση. Οποιαδήποτε φημολογία αυτήν τη στιγμή είναι αντιπαραγωγική». Μία εβδομάδα αργότερα η ΔΟΕ ανέβαλε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μία πρωτοφανή απόφαση.

Σήμερα εκφράζονται ανησυχίες και από άλλα στελέχη για το μέλλον της διοργάνωσης. Ο Ντικ Πάουντ, μέλος της ΔΟΕ, δήλωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι «δεν μπορεί να είναι σίγουρος» ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί. Ο Ιάπωνας υπουργός Τάρο Κόνο τόνισε ότι η απόφαση για τους Αγώνες «θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε έκβαση» και ότι η Επιτροπή πρέπει να σχεδιάσει «Plan B και Plan C».

Οι Times του Λονδίνου σε ρεπορτάζ τους σημείωναν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι Αγώνες είναι καταδικασμένοι και ότι η χώρα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της για να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032. «Κανένας δεν θέλει να το πει πρώτος» δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή στους Times, «αλλά η επικρατούσα άποψη είναι ότι (σ.σ.: η κατάσταση) είναι πολύ δύσκολη. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνουν». Μπορεί η ιαπωνική κυβέρνηση να απορρίπτει το δημοσίευμα των Times, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχει δημιουργηθεί μία τάση ακύρωσης των Αγώνων.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 80% των Ιαπώνων πολιτών είναι αρνητικοί στη διεξαγωγή των αγώνων φέτος.

Τόμας Μπαχ
O πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. © Shutterstock

Όταν η ΔΟΕ ανέβαλε τη διεξαγωγή των Αγώνων από το 2020 στο 2021, πίστευε ότι η πανδημία του Covid-19 θα είχε αντιμετωπιστεί μέχρι τότε. Αντ’ αυτού συνεχίζεται και σε μεγάλο βαθμό χειροτερεύει. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω νέας έξαρσης των κρουσμάτων. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2020, η Ιαπωνία είχε καταγράψει μόλις δύο χιλιάδες θανάτους από τον κορωνοϊό, αριθμός αρκετά χαμηλός σε σχέση με τον πληθυσμό της που ξεπερνά τα 126 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείου Υγείας, στις επτά εβδομάδες που ακολούθησαν την 1η Δεκεμβρίου η χώρα έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από ότι στους πρώτους 10 μήνες της πανδημίας. Αυτό είναι μόνο το ένα μέρος του προβλήματος.

Πέραν της Ιαπωνίας, οι ΗΠΑ που παραδοσιακά στέλνει τη μεγαλύτερη αποστολή αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ξεπεράσει τα 4.000 θύματα τέσσερις διαφορετικές ημέρες μέσα στον Ιανουάριο. Πλέον μοιάζει εξαιρετικά κακή ιδέα να συγκεντρωθούν αθλητές από όλα τα κράτη του πλανήτη -από εκείνα που διαχειρίζονται «καλά» την πανδημία και από όσα έχουν τεράστια προβλήματα- και να ζήσουν μαζί για δύο εβδομάδες πριν επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν οι αθλητές εμβολιαστούν τότε οι Αγώνες θα μπορέσουν να διεξαχθούν με ασφάλεια, αλλά η πλειοψηφία των χωρών δεν επιθυμεί σε αυτήν τη φάση της πανδημίας να εμβολιάσει μερικούς από τους πιο υγιείς πολίτες της, παρακάμπτοντας τη «σειρά εμβολιασμού».

Η ΔΟΕ από τη μεριά της δεν φαίνεται να επιθυμεί να αναβάλει τους Αγώνες για ακόμη μία χρονιά. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν τον επόμενο Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Η ακύρωση των Ολυμπιακών θα ήταν καταστροφική για τους αθλητές. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία διοργάνωση για την οποία πολλοί αθλητές προετοιμάζονται όλη τους τη ζωή. Αν και είναι εύκολο να μιλήσουμε για τους αστέρες που δεν θα είχαν την ευκαιρία να έχουν τις καριέρες που θέλανε -η Σιμόν Μπάιλς υποτίθεται ότι θα συνταξιοδοτούνταν μετά το Τόκιο, ενώ η Κέιτι Λεντέκι θα έδειχνε σε όλον τον κόσμο ότι είναι η καλύτερη κολυμβήτρια όλων των εποχών- οι νεότεροι αθλητές που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τι αξίζουν ίσως βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση. Αν οι Αγώνες πραγματοποιηθούν, τότε ο Αμερικανός σπρίντερ Νόα Λάιλς θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια (στα 100, στα 200 και στα 400 μέτρα) «αντιγράφοντας» το επίτευγμα του Γιουσέιν Μπολτ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2016. Αν οι Αγώνες ακυρωθούν τότε ίσως «χάσουμε» μία ολόκληρη γενιά ταλαντούχων αθλητών.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο
Οι Times του Λονδίνου σε ρεπορτάζ τους σημείωναν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι καταδικασμένοι και ότι η χώρα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της για να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032. © Shutterstock

Η ακύρωση των Αγώνων θα έχει και τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την Ιαπωνία, η οποία έχει επενδύσει 15 δισεκατομμύρια στην διοργάνωση. Ενα σχέδιο που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες αναφέρει ότι οι Αγώνες μπορούν να διοργανωθούν σε 11 χρόνια από τώρα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει οικονομικά την Ιαπωνία, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να επωμιστεί τη συντήρηση των εγκαταστάσεων που δημιούργησε.

Ωστόσο, η ακύρωση θα ήταν κατανοητή: η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω μίας παγκόσμιας πανδημίας είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Δεδομένων των συνθηκών, η ιδέα ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μέρη του πλανήτη θα συγκεντρωθούν για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις χώρες του δεν μοιάζει και ιδιαίτερα «ελκυστική». Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα υπό κανονικές συνθήκες, η πανδημία του Covid-19 το κάνει να μοιάζει ακατόρθωτο.

Η πανδημία όμως μας δίνει και μία καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνολικά. Ακόμη και πριν από την πανδημία, πολλές χώρες είχαν συνειδητοποιήσει ότι τα υπέρογκα ποσά που έπρεπε να επενδύσουν για τη διεξαγωγή των Αγώνων δεν οδηγούσαν απαραίτητα σε έσοδα, ενώ πολλές φορές όπως στην περίπτωση της Ελλάδας και της Βραζιλίας άφησαν τεράστιες «τρύπες» στα κρατικά ταμεία. Οι εμπειρίες της Αθήνας και του Ρίο οδήγησαν πόλεις όπως το Αμβούργο, τη Βουδαπέστη και τo Κάλγκαρι να απορρίψουν την «τιμή» του οικοδεσπότη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πραγματικά εξαιρετικό. Χιλιάδες αθλητές από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται σε μία πόλη του πλανήτη, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και ο αθλητισμός προοδεύει και εξελίσσεται μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Ο 21ος αιώνας όμως έχει δείξει ότι πολλές φορές προσπαθώντας να φέρουμε εις πέρας αυτό το ιδεώδες τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι να ευθύνονται για μία νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία είτε σε κάποια άλλη χώρα. Η ΔΟΕ έχει την ευθύνη να σχεδιάσει έναν τρόπο διεξαγωγής των Αγώνων με ισχυρά ηθικά κριτήρια τόσο για την περίοδο της πανδημίας, αλλά και έπειτα από αυτήν. Ο Μπαχ και η ΔΟΕ μπορεί να περηφανεύονται που δεν έχουν «Plan B», ίσως όμως θα έπρεπε να επισπεύσουν την εκπόνησή του για να δικαιολογήσουν εν τέλει και την ύπαρξή τους.

με πληροφορίες από Ringer

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More