«Εποχή Μπάιντεν»: όλα όσα αλλάζουν για τον τουριστικό κλάδο
Photo Credits: Shutterstock

«Εποχή Μπάιντεν»: όλα όσα αλλάζουν για τον τουριστικό κλάδο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν με ελπίδα τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις να αναλαμβάνουν τα αξιώματα του προέδρου και αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αντίστοιχα.  

Η ορκωμοσία σηματοδοτεί το τέλος των τεσσάρων δύσκολων ετών της προεδρίας Τραμπ, που άφησε τον ταξιδιωτικό κλάδο απογοητευμένο να «πνίγεται» μέσα σε προβληματικές πολιτικές αποφάσεις. 

Τα πράγματα γίνονται αμέσως καλύτερα, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ακυρώσει το ταξιδιωτικό «μπλόκο» που επέβαλε ο Τραμπ σε ανθρώπους από μουσουλμανικές χώρες με εκτελεστικό διάταγμα λίγες μόνο ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Αλλά αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που τα στελέχη του ταξιδιωτικού κλάδου είναι αισιόδοξα. Το νέο αμερικανικό κογκρέσο θα «χαρίσει» στο Μπάιντεν την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μην επηρεάζονται οι νέες ταξιδιωτικές πολιτικές από κομματικά εμπόδια.  

Το σχέδιο ενίσχυσης του Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική οικονομία και τον αντίκτυπο της πανδημίας θα παρέχει βοήθεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, προκαλώντας άνοδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που θα ωφελήσει σίγουρα τον ταξιδιωτικό τομέα.  

Η εστίαση του Μπάιντεν στην καταπολέμηση της πανδημίας (δεν θα υιοθετήσει την πρόταση του Τραμπ για άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία) θα θέσει τις βάσεις για την επιστροφή στα ταξίδια.  

«Εποχή» Μπάιντεν για την Αμερική
Η ορκωμοσία σημοτοδοτεί το τέλος των τεσσάρων δύσκολων ετών της προεδρίας Τραμπ, που άφησε τον ταξιδιωτικό κλάδο απογοητευμένο. © Shutterstock

Μπορεί να μοιάζει σαν να έχουν περάσει 100 χρόνια, αλλά ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που κάθισε γύρω από ένα τραπέζι με τους επαγγελματίες του τουρισμού και συζήτησε τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε ο κλάδος.  

Στην αυγή του 2021, τα στελέχη του ταξιδιωτικού κλάδου βλέπουν την εκλογή Μπάιντεν ως μια επιστροφή σε εκείνες τις ημέρες. Αν και πολλοί παράμετροι παραμένουν ακόμη άγνωστοι, ακολουθούν τα πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν υπό την ηγεσία Μπάιντεν στην αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία.  

Τουρισμός 

Η ανακοίνωση ότι στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του Μπάιντεν θα ακυρωθούν οι αμφιλεγόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Τραμπ προκάλεσε αισιοδοξία σε ολόκληρο τον κλάδο.  

Η απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους θα είναι η πρώτη που θα «φύγει», όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις σχεδιάζει επίσης την επιβολή της καθολικής χρήσης μάσκας για την ομοσπονδιακή ηγεσία και τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, καθώς και για διακρατικά ταξίδια. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα δουν για πρώτη φορά ένα δείγμα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διανομής εμβολίων.  

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα η ομάδα του Μπάιντεν καθώς σχετίζονται με την ομοσπονδιακή ηγεσία και τη διανομή εμβολίων», δήλωσε ο Τόρι Μπαρνς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων και πολιτικής στην Αμερικανική Ταξιδιωτική Ένωση. 

«Σε συνομιλίες που είχαμε με την ομάδα του Μπάιντεν, αναγνώρισαν την ανάγκη για πρόσθετα κίνητρα για να βοηθήσουν την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό», ανέφερε ο Μπαρνς.  

Εκτός από την υπόσχεση για τα εμβόλια αλλά και την αποκατάσταση περισσότερων θέσεων εργασίας στον τουρισμό, οι υποψήφιοι για το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτελούν μια ομάδα έμπειρων πολιτικών με καλύτερη κατανόηση του τουριστικού κλάδου, ενώ υπάρχει πιθανότητα διμερούς υποστήριξης σε νέες βελτιωμένες πολιτικές σε σχέση με τον τουρισμό.  

Ο τουριστικός κλάδος των ΗΠΑ υπέστη βαθύτατο πλήγμα από την πανδημία
Ο τουριστικός κλάδος των ΗΠΑ υπέστη βαθύτατο πλήγμα από την πανδημία. © Shutterstock

Ο Μπραντ Ντιν, Διευθύνων Σύμβουλος του Discover Puerto Rico , σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να αποδείξει τη σημασία που μπορεί να έχουν τα ταξίδια και ο τουρισμός για τις ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις υποδομές και την τεχνολογία.  

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις μπορεί – και πρέπει – να ενσταλάξει μια ευρεία δέσμευση μεταξύ όλων των βασικών φορέων για την προώθηση υποδομών, συστημάτων, πόρων και πολιτικών που σχετίζονται με τα ταξίδια και θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο Ντιν.  

Αυτή η ώθηση για τα ταξίδια περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση της εικόνας της Αμερικής στο εξωτερικό και την προσέλκυση περισσότερων διεθνών ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να γίνει ευκολότερα δεδομένου ότι ο Μπάιντεν έχει καλές σχέσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.  

Ομως, θα επιστρέψουν με όλα αυτά οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό; 

«Υποστηρίζουμε την ιδέα της πραγματοποίησης τεστ για διεθνή εισερχόμενα ταξίδια, αλλά μόνο σε συνδυασμό με την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων – ειδικά με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και άλλους – και επιπλέον θα θέλαμε να μην υπάρχουν απαιτήσεις καραντίνας», δήλωσε ο Μπαρνς. 

Ο Ντίαν συμφωνεί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ένα «θετικό, φιλόξενο μήνυμα που θα ενθαρρύνει τους διεθνείς ταξιδιώτες να επιστρέψουν. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις έχει την ευκαιρία να μην αποκαταστήσει απλώς τη δομή της χρηματοδότησης, αλλά να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ικανό να αυξήσει τις διεθνείς αφίξεις σε επίπεδα ρεκόρ». 

Τελικά, η αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία ελπίζει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας του έθνους.  

«Πάντα λέμε ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ένα μη κομματικό ζήτημα πολύ σημαντικό και για τις 50 πολιτείες», ανέφερε ο Μπάρνς.  

— Lebawit Lily Girma, συντάκτης τουρισμού 

Ξενοδοχεία  

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει 1,9 τρισεκατομμύρια λόγους να είναι αισιόδοξη για την επερχόμενη κυβέρνηση, αλλά δεν παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι η πανδημία δεν αναμένεται να σταματήσει να απασχολεί τον κλάδο σύντομα.  

Το προτεινόμενο πακέτο ανακούφισης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον επιπλέον 400 δολάρια την εβδομάδα σε ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας, μια σημαντική νίκη για τη βιομηχανία της φιλοξενίας, στην οποία υπάρχουν τεράστια ποσοστά ανεργίας.  

Το σχέδιο του Μπάιντεν έρχεται επίσης λίγο μετά το σχέδιο νόμου ύψους 900 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο υπογράφηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και θα προσθέσει κεφάλαια στο πρόγραμμα δανειοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γνωστό ως PPP. 

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ενθουσιασμένη που συνεργάζεται με τη νέα διοίκηση για να ενισχύσει και να εφαρμόσει κρίσιμες πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αύξηση της ζήτησης, στην επιστροφή θέσεων εργασίας, σε νέες επενδύσεις στις κοινότητες που υπηρετούμε και τελικά στην επιστροφή των ταξιδιών», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του American Hotel & Lodging Association, Τσιπ Ρότζερς.  

Αλλά οι ξενοδόχοι αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς. 

«Ενώ είμαι πεπεισμένος ότι η βιομηχανία φιλοξενίας θα ανακάμψει πλήρως, ο Covid-19 παραμένει μια σοβαρή πρόκληση. Πάνω απ ‘όλα, χρειαζόμαστε υποστήριξη, συνεργασία και σταθερότητα από τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να ανοικοδομήσουμε τη βιομηχανία μας», ανέφερε ο Μαρκ Χοπλαμαζιάν, διευθύνων σύμβουλος της Hyatt. 

«Από την αρχή της πανδημίας πιστεύαμε ότι η προσβασιμότητα σε εμβόλια καθώς και τα γρήγορα, υψηλής ποιότητας και χαμηλούς κόστους τεστ θα ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη των ταξιδιών και είμαστε αισιόδοξοι ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα και στα δύο», πρόσθεσε.  

Reception ξενοδοχέιου
Οι ξενοδόχοι στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς. © Shutterstock

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια του Μπάιντεν να επιτύχει τον στόχο των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών στις πρώτες 100 ημέρες του. Οι ξενοδόχοι μπορούν να συνεργαστούν με τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις για να προσφέρουν τα ξενοδοχεία τους ως σημεία διανομής των εμβολίων, δήλωσε ο Ρότζερς. 

Αλλά η ξενοδοχειακή βιομηχανία ελπίζει ότι η υποστήριξη δεν θα σταματήσει με τη ενίσχυση των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τόνωσης θα είναι απαραίτητο για την επαναφορά των αποδεκατισμένων επιχειρήσεων, των συμβάσεων και των διεθνών ταξιδιών.  

«Είναι σαφές ότι η επιστροφή των συναδέλφων στις δουλειές τους δεν είναι μόνο εξαιρετικά σημαντική για τη βιομηχανία μας, αλλά και για τη συνολική οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Χοπλαμαζιάν. «Προτρέπουμε το κογκρέσο και τη νέα κυβέρνηση να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός πακέτου μακροπρόθεσμων κινήτρων για να διατηρήσουν ζωντανή τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει». 

Μολις η απειλή του Covid-19 υποχωρήσει, υπάρχουν άλλα ζητήματα που η ξενοδοχειακή βιομηχανία ελπίζει να ξεπεραστούν με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν – και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη εργατικών χεριών.  

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marriot Αρν Σόρενσον, σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στο LinkedIn λίγο μετά την εκλογική νίκη του Μπάιντεν, χαρακτήρισε τη μετανάστευση ως έναν από τους πολλούς τομείς που ελπίζει να αλλάξουν. 

«Υπήρξε μια προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας δημόσιας συναίνεσης σχετικά με τη μετανάστευση για πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει να εργαστούμε για την ανοικοδόμηση αυτής της συναίνεσης, προχωρώντας όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να επιτρέψουμε σε όσους ήδη βρίσκονται εδώ να γίνουν τα παραγωγικά μέλη της κοινωνίας που θέλουν να είναι και δημιουργώντας διαφανείς κανόνες και προβλέψεις για τα επίπεδα της μελλοντικής μετανάστευσης», τόνισε – μεταξύ άλλων.  

«Μετανάστες έχτισαν αυτήν τη χώρα και το έκαναν σωστά, θα είναι μέρος του “success story” του μέλλοντος μας». 

– Cameron Sperance, Δημοσιογράφος του κλάδου της Φιλοξενίας 

Αεροπορικές εταιρείες 

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να υπογράψει ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα κάνει υποχρεωτικές τις μάσκες σε όλες τις πτήσεις, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της βιομηχανίας από τις πρώτες ημέρες της υγειονομικής κρίσης.  

Παρόλο που δεν είναι σαφές πως θα λειτουργήσει η νέα εντολή, οι αυστηροί κανόνες αναμένεται να ανακουφίσουν σημαντικά τις εταιρείες από τα ζητήματα που σχετίζονταν με την άρνηση επιβατών να συμμορφωθούν με τους κανόνες που θέσπιζαν οι αεροπορικές 

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν επίσης από τη νέα κυβέρνηση να υποστηρίξει την ανάκαμψη των ταξιδιών. Για το σκοπό αυτό, ο εμπορικός όμιλος Airlines for America (A4A) προτείνει ένα σύστημα βασισμένο σε τεστ για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών και την αντικατάσταση των υπόλοιπων περιορισμών εισόδου για κάθε χώρα.  

Οι αεροπορικές εταιρείες περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση Μπάιντεν
Οι αεροπορικές εταιρείες περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση Μπάιντεν. © Shutterstock

Οι αερομεταφορείς είναι αισιόδοξοι για το 2021. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Air Lines, Εντ Μπαστιάν, αναμένει ένα «σημείο καμπής» κάποτε μέσα στην άνοιξη – πιθανώς εντός 90 ημερών – το οποίο θα σηματοδοτήσει μια σταθερή ανάκαμψη. Είναι επίσης αισιόδοξος ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είναι επικερδής μέχρι το καλοκαίρι.  

Αλλες αεροπορικές εταιρείες και αναλυτές της Wall Street αναμένουν επίσης την «επιστροφή» της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών – τουλάχιστον στο εσωτερικό – μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχή ανάκαμψη τόσο στα δρομολόγια όσο και στον αριθμό των επιβατών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Ωστόσο, οι διεθνείς πτήσεις και τα επαγγελματικά ταξίδια δεν αναμένεται να επανακάμψουν μέχρι το τέλος του έτους.  

«Ενώ η εμφάνιση διαφορετικών εμβολίων είναι ενθαρρυντική, δεν περιμένουμε ότι ο όγκος των επιβατών θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το 2024», ανέφερε ο πρόεδρος της Α4Α Νίκολας Καλίο. 

Εκτός από τις άμεσες ανάγκες που σχετίζονται με τον Covid-19, οι αεροπορικές εταιρείες ελπίζουν ότι ο Μπάιντεν θα επιτύχει ορισμένους από τους μακροπρόθεσμους στόχους τους. Ενας από αυτούς είναι η επένδυση στον εκσυγχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας των ΗΠΑ (NextGen). 

Πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επιταχύνουν το NextGen, με ελάχιστα αποτελέσματα. Ομως, υπάρχει ελπίδα ότι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε θέματα υποδομών και περιβάλλοντος, θα επικεντρωθεί στα περιβαλλοντικά οφέλη τέτοιου είδους επενδύσεων.  

– Εντουαρντ Ράσελ, δημοσιογράφος του κλάδου της αεροπορίας 

Ταξίδια και νέες τεχνολογίες 

Πόσο θα δυσκολέψουν την κυβέρνηση Μπάιντεν τα αντιμονοπωλιακά ζητήματα που σχετίζονται με τις «Big Tech»; 

Το Reuters ανέφερε ότι η ομάδα που στηρίζει το επιτελείο μετάβασης εξουσίας του Μπάιντεν πραγματοποίησε μια πρόσκληση σε μετριοπαθείς και προοδευτικούς στα μέσα Νοεμβρίου, με τους οποίους συζήτησε θέματα όπως η πιο επιθετική αντιμονοπωλιακή πολιτική για τον αποκλεισμό των αντιανταγωνιστικών συγχωνεύσεων.  

Ομως είναι ακόμη άγνωστο ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση σε τέτοια θέματα. Η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου του πρώην προέδρου Ομπάμα, για παράδειγμα, αρνήθηκε να λάβει σκληρή στάση ενάντια στις αντιανταγωνιστικές επιχειρηματικές πρακτικές της Google, αλλά αυτό ενδέχεται αν μην αποτελέσει παράδειγμα για τον Μπάιντεν. 

Οι τεχνολογικοί «γίγαντες» γίνονται όλο και ισχυρότεροι
Οι τεχνολογικοί «γίγαντες» γίνονται όλο και ισχυρότεροι τα τελευταία χρόνια. © Shutterstock

Η κατάργηση του άρθρου 230 του Communications Decency Act, ενός θεμελίου του ελεύθερου λόγου στο διαδίκτυο, θα ήταν καταστροφική για τις διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες. Το άρθρο 30 επιτρέπει ουσιαστικά σε αυτές τις εταιρείες να δημοσιεύουν κριτικές χρηστών χωρίς να φοβούνται για πιθανές ευθύνες.  

Το Tripadvisor είναι μέρος ενός συνασπισμού , του Internet Works, που επιδιώκει να αποτρέψει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου.  

Η Google αντιτίθεται επίσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έβλαπτε την οικονομία των ΗΠΑ και την «παγκόσμια ηγεσία της χώρας στην ελευθερία του διαδικτύου». 

Ο Στιβ Κόφερ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tripadvisor, φαίνεται αισιόδοξος ότι η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ και τους εργαζομένους της.  

Ο Κρις Λέχαν, επικεφαλής πολιτικής και επικοινωνιών της Airbnb, δήλωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση του Μπάιντεν να υποστηρίξει την ταξιδιωτική βιομηχανία, επειδή ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις πιστεύουν σε έναν ανοιχτό κόσμο. 

Υποστήριξε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα πρέπει να είναι πώς μπορεί η ταξιδιωτική βιομηχανία, με την ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, να στηρίξει την κυβέρνηση Μπάιντεν και όχι το αντίστροφο.  

Ο Λέχαν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξαλείψει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, θα δώσει οικονομικά κίνητρα στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις για να ωθήσει την ανάκαμψη και θα ενσωματώσει τους στόχους αειφορίας στον τουριστικό κλάδο. 

— Dennis Schaal, συντάκτης στον κλάδο των ταξιδιωτικών τεχνολογιών  

με πληροφορίες από Skift 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More