Ιατρικός τουρισμός: όταν η ανάγκη νικάει τον φόβο της πανδημίας
Photo Credits: Shutterstock

Ιατρικός τουρισμός: όταν η ανάγκη νικάει τον φόβο της πανδημίας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο ιατρικός τουρισμός – όπως και κάθε άλλη πτυχή του ταξιδιωτικού κλάδου – έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. Όμως, συνεχίζει να προσελκύει ασθενείς, ακόμη και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Ένα κρύο πρωί του Φεβρουαρίου, καθώς ξάπλωσε σε εμβρυϊκή στάση στο πάτωμα της κουζίνας της, η Μελίσα Τζάκσον κάλεσε τον διευθυντή της στο Σαλόνι ομορφιάς που εργάζονταν στο Νιου Τζέρσεϋ για να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών.

Ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα που η 39χρονη δεν μπορούσε να εργαστεί λόγω του εξουθενωτικού πόνου στη λεκάνη που προκαλούνταν από ενδομητρίωση, μια χρόνια πάθηση που προκαλείται όταν ιστός που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας.

Καθώς τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν, άρχισε να διερευνά τις επιλογές της για να δεχθεί λιγότερο δαπανηρή ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, ενώ εξακολουθούσε να επωφελείται από την ασφάλεια υγείας του πρώην συζύγου της, είχε πραγματοποιήσει ορμονικές θεραπείες για να ανακουφίσει τον πόνο, ώστε να μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητα της.

Όμως, μετά τοy διαζυγίου της πέρυσι και των περιορισμών που τέθηκαν στην βιομηχανία της ομορφιάς λόγω του Covid-19, τα έξοδα θεραπείας κατέστησαν απαγορευτικά, ειδικά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

«Δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία για την ενδομητρίωση, αλλά αν θέλω να ελευθερωθώ από αυτόν τον πόνο, τότε πρέπει να κάνω υστερεκτομή», ανέφερε η κα. Τζάκσον, η φωνή της οποίας άρχισε να «τρέμει» καθώς περιέγραφε την διαδικασία της αφαίρεσης της μήτρας της.

«Λες και η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αρκετά άσχημη από μόνη της, πρέπει να βρω 20.000 δολάρια για να πληρώσω, κάτι που είναι απλώς τρελό, οπότε θα πρέπει να βρω έναν τρόπο να πάω στο Μεξικό».

Μεξικό ιατρικός τουρισμός
Το Μεξικό είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός ιατρικού τουρισμού για τους Αμερικανούς. © Shutterstock

Η ασφάλεια υγείας την εποχή του Covid

Η πανδημία έχει «βυθίσει» εκατομμύρια Αμερικανούς στη φτώχεια και έχει οδηγήσει περισσότερους από 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε απώλεια της ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Πολλοί άνθρωποι, όπως η κα. Τζάκσον, βίωσαν σημαντική επιδείνωση των προβλημάτων υγείας τους λόγω της καθυστέρησης των ιατρικών διαδικασιών. Ο φόβος των μεγάλων ιατρικών λογαριασμών υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις αυτόν του Covid-19, κάτι που προκαλεί αυξημένο αριθμό ασθενών που αναζητούν ιατρική περίθαλψη σε κάποια ξένη χώρα.

«Παρατηρούμε μια έντονη ζήτηση για ιατρικό τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών ταξιδεύουν στο Μεξικό για λόγους υγείας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βέγκουιστ, ιδρυτής του Κέντρου Έρευνας Ιατρικού Τουρισμού, μιας ομάδας που εδρεύει στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδευαν σε άλλες χώρες για να εξοικονομήσουν από 40 έως 80% του κόστους των ιατρικών τους θεραπειών, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό ιατρικού τουρισμού Patients Without Borders.

Το Μεξικό και η Κόστα Ρίκα έχουν γίνει οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για οδοντιατρική περίθαλψη, αισθητικές επεμβάσεις και συνταγογραφούμενα φάρμακα ενώ η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα προσελκύουν ασθενείς για πιο περίπλοκες ιατρικές διαδικασίες, όπως καρδιαγγειακά ζητήματα, καρκίνους και θεραπείες γονιμότητας.

Ιατρικός τουρισμός
Η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα προσελκύουν ασθενείς για πιο περίπλοκες ιατρικές διαδικασίες. © Shutterstock

Το 2019, το 1,1% των Αμερικανών που ταξίδεψαν διεθνώς το έκαναν για ιατρικές θεραπείες, αν και αυτός ο αριθμός αφορά μόνο όσους ταξίδεψαν αεροπορικώς και δεν περιλαμβάνει τα χιλιάδες οδικά ταξίδια προς το Μεξικό.

Μπορεί ο ιατρικός τουρισμός να έχει δεχθεί βαθύτατο πλήγμα από την πανδημία, όμως, οι δύο οικονομικές κρίσεις και η τεράστια πίεση στο αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ώθησαν πολλούς ασθενείς να ταξιδέψουν.

Η ζήτηση για «μη απαραίτητες» χειρουργικές επεμβάσεις έχει επίσης αυξηθεί, αφού περισσότερες από 177.000 προγραμματισμένα χειρουργεία στις ΗΠΑ αναβλήθηκαν ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2020.

«Η αγορά μας ήταν πάντα αυτοί που αποκαλώ “φτωχοί εργαζόμενοι” και συνεχίζουν να γίνονται φτωχότεροι», τόνισε ο Τζόζεφ Γούντμαν, διευθύνων σύμβουλος του Patients Without Borders.

Τον Απρίλιο, μετά το αρχικό lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid, οι ιατρικές ταξιδιωτικές κρατήσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 89% στους πιο δημοφιλείς προορισμούς όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με το Medical Departures, ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα στη Μπανγκόκ.

Οι αριθμοί δείχνουν μια σταδιακή ανάκαμψη

Από τον Αύγουστο, οι αριθμοί ανακάμπτουν αργά, αλλά οι κρατήσεις στο Μεξικό εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 32% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

«Ο Covid-19 έχει καταστρέψει ολόκληρο το οικοσύστημα του ιατρικού τουρισμού λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα καραντίνας που συνεχίζουν να αλλάζουν σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Πολ ΜακΤάγκαρτ, ιδρυτής του γραφείου.

Ιατρικός τουρισμός
«Ο Covid-19 έχει καταστρέψει ολόκληρο το οικοσύστημα του ιατρικού τουρισμού». © Shutterstock

«Παρ ΄όλα αυτά, εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που ταξιδεύουν και κάνουν κρατήσεις για να αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες που σχετίζονται με την υγεία τους, ειδικά μεταξύ των συνόρων των ΗΠΑ και του Μεξικό», πρόσθεσε.

Πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κα. Τζάκσον είχε αρχίσει να σχεδιάζει ένα ταξίδι στο Μεξικάλι, μια συνοριακή πόλη στο Βόρειο Μεξικό, όπου μπορεί να κάνει υστερεκτομή για 4.000 δολάρια, το ένα πέμπτο των χρημάτων που θα χρειαζόταν στο Νιου Τζέρσεϋ. Η καλύτερη της φίλη είχε προσφερθεί να τη συνοδεύσει και να πληρώσει για τα καύσιμα και τη διαμονή.

«Θέλαμε να κάνουμε διακοπές και να διασκεδάσουμε πριν από τη χειρουργική επέμβαση επειδή είναι ένα τόσο βαρύ και σκοτεινό πράγμα με πραγματικές συνέπειες. Στα 39 μου, πρέπει να συμφωνήσω στην πραγματικότητα με το ότι δεν θα έχω ποτέ παιδιά. Αυτό είναι ακόμη πιο οδυνηρό», περιγράφει.

Προς το παρόν, η κυρία Τζάκσον έχει αναβάλλει τη χειρουργική επέμβαση και θα περιμένει έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση του ιού. Ο γιατρός της επισήμανε φθηνότερες επιλογές για να κάνει τη χειρουργική επέμβαση στο Νιου Τζέρσεϋ, που ξεκινούν από 11.000 δολάρια σε μια τοπική εγκατάσταση εξωτερικών ιατρείων.

Ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένη να κάνει την επέμβαση σε κάποιο νοσοκομείο και τονίζει ότι η μετανοσηλευτική θεραπεία είναι καλύτερη στο Μεξικό.

«Η αναζήτηση της φθηνότερης επιλογής στο σπίτι σημαίνει ότι θα λάβετε ιατρική φροντίδα χαμηλότερης ποιότητας και θα διακινδυνεύσετε. Είναι αυτό ακριβώς που δεν συμβαίνει σε άτομα που το κάνουν σε εξειδικευμένα νοσοκομεία στο Μεξικό. Είναι φθηνό και ασφαλές», υποστηρίζει.

Κωνσταντινούπολη: το «Μεξικό» της Ευρώπη

Η Τουρκία παρέμεινε ανοιχτή για τους τουρίστες καθ ‘όλη τη διάρκεια της τελευταίας έξαρσης της πανδημίας στην Ευρώπη. Τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία επιβάλλεται μια αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας για τους κατοίκους της περιοχής, όμως οι ξένοι επισκέπτες επιτρέπεται να επισκέπτονται όποιο μέρος θέλουν χωρίς περιορισμούς.

Στη Μεγάλη Οδό του Πέραν στην Κωνσταντινούπολη, οι άνδρες που αναρρώνουν μετά τις διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών μπορούν εύκολα να εντοπιστούν με επιδέσμους γύρω από το κεφάλι τους.

«Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για χειρουργική επέμβαση», τονίζει ο Μάρτιν Ράιτ, Βρετανός τουρίστας που έκανε μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο, πριν εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία.

«Τα ξενοδοχεία είναι φθηνά, τα αξιοθέατα είναι άδεια και θα έχετε χρόνο να χαλαρώσετε σε μια ξένη πόλη όπου δεν χρειάζεται να εξηγήσετε σε κανέναν γιατί ή πώς κάνατε τη μεταμόσχευση μαλλιών».

Κωνσταντινούπολη
«Τα ξενοδοχεία είναι φθηνά, τα αξιοθέατα είναι άδεια και θα έχετε χρόνο να χαλαρώσετε σε μια ξένη πόλη». © Shutterstock

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι περιορισμοί μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, οι Βρετανοί ταξίδεψαν στην ήπειρο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, αφού οι λίστες αναμονής στη χώρα τους έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Σύνθια Χέτζις, μια 77χρονη συνταξιούχος νοσοκόμα από το Πλίμουθ, ταξίδεψε στη Γαλλία τον Αύγουστο για αρθροπλαστική γόνατος αφού περίμενε περισσότερους από 19 μήνες για να λάβει ιατρική φροντίδα από το νοσοκομείο της.

«Απλώς έγινε απελπιστικό, με το ζόρι μπορούσα να περπατήσω και απλά μπορούσα να ζήσω με τον πόνο μέσω φαρμάκων, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία μου», περιγράφει.

«Ξέρω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ αυτές τις μέρες, αλλά ήταν πολύ καταθλιπτικό το ότι δεν μπορούσα καν να περπατήσω στον κήπο μου. Ξέρω ότι ήταν επικίνδυνο να ταξιδέψω εκείνη τη στιγμή, αλλά ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω. Άξιζε τον κόπο», συμπληρώνει.

Ακόμη και καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί γίνονται πιο αυστηροί, οι ειδικοί της βιομηχανίας του ιατρικού τουρισμού βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία καθώς αυξάνεται η ζήτηση ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η υγειονομική περίθαλψη γίνεται πιο απρόσιτη σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν έχει σημασία αν βρίσκεστε στην Ευρώπη ή την Αμερική», αναφέρει ο κ. ΚακΤάγκαρτ. «Οι άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα θα αναζητούν και θα είναι πιο δεκτικοί στην ιδέα ότι μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να εξοικονομήσουν χρήματα από την ιατρική τους περίθαλψη».

με πληροφορίες από New York Times


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More