Αλόννησος: ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας
Photo Credits: Shutterstock

Αλόννησος: ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τις «υδάτινες» πύλες του ανοίγει φέτος το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, στην Αλόννησο. 

Από τις 3 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου 2020, ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων της νησίδας Περιστέρας.

Η Ελλάδα, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους διασημότερους προορισμούς, για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την μαγεία του καταδυτικού τουρισμού. 

Τα καταγάλανα νερά, η πλούσια φυσική ζωή, καθώς και οι αρχαιολογικοί θησαυροί έχουν καταστήσει τις 2.000 καταδυτικές τοποθεσίες της Ελλάδας, μία συναρπαστική νέα διάσταση στην τουριστική «κληρονομιά» της χώρας. 

Το Υποβρύχιο Μουσείο της Αλοννήσου 

«Έκθεμα» του μουσείου αποτελεί το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ, που βρίσκεται στη δυτική βραχώδη ακτή της νησίδας Περιστέρα. 

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1895 σε βάθος 28 μέτρων. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλοίο, πιθανώς Αθηναϊκό, που βυθίστηκε εκεί γύρω στα 425 π.Χ. 

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κλασικά ναυάγια που έχουν ερευνηθεί ποτέ, κυρίως καθώς με το μέγεθος του, άλλαξε την αντίληψη για το μέγεθος των πλοίων που μπορούσαν να ναυπηγηθούν εκείνη την εποχή.

Είναι φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), οι οποίοι και εκτείνονται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων. 

Το ναυάγιο, όπως διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης των αμφορέων, οι οποίοι δίνουν μάλιστα την αίσθηση του περιγράμματος και των τεράστιων διαστάσεων του πλοίου. 

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό αυτό «θησαυρό», δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης. Όλοι οι επισκέπτες της Αλοννήσου, έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία, χωρίς καν να βραχούν.

Το κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, παρέχει έναν εκθεσιακό χώρο εικονικής πραγματικότητας, που μεταφέρει στον επισκέπτη τη μαγεία του βυθού. Παρέχει επίσης όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την ιστορία του αρχαίου ναυαγίου.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Εναέλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι ίδιοι, σε συνδυασμό με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου, αναλαμβάνουν το άνοιγμα του μουσείου στο κοινό. 

Το έργο δημιουργείται στα πλαίσια της διασυνοριακής συνεργασίας Bluemed, ενώ χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας έως το 2023.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More