Huawei: ο τεχνολογικός «γίγαντας» που έγινε ύποπτος «κατάσκοπος» (ντοκιμαντέρ)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Huawei, ένας από τους σύγχρονους «γίγαντες» τηλεπικοινωνιών είναι μιας από τις ισχυρότερες εταιρείες στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, έχει κατηγορηθεί για συστηματική κατασκοπεία σε συνεργασία με την Κινεζική κυβέρνηση, με αρκετές δυτικές αρχές να αμφιβάλλουν για το εάν λειτουργεί πραγματικά ανεξάρτητα.

Το ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle διερευνά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τον ρόλο της Huawei και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η εταιρεία είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές smartphones και έχει τεχνολογικό προβάδισμα στην ανάπτυξη του εξαιρετικά γρήγορου ευρυζωνικού δικτύου 5G παγκοσμίως.

Εχει αντιμετωπίσει όμως κατηγορίες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και «σύμμαχες» χώρες, ότι ο εξοπλισμός ασύρματης δικτύωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια παράνομη «δίοδο» ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι Κινεζικές αρχές σε προσωπικά δεδομένα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2012, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό δικτύωσης της Huawei και την προσέθεσαν στη λίστα των «απαγορευμένων» από τον Οργανισμό Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, μετά από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ενα χρόνο αργότερα, ο Τραμπ επέκτεινε την απαγόρευση μέχρι το 2021 και δεν είναι ακόμη σαφές ποια στάση θα υιοθετήσει η επερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Huawei
Τα τελευταία χρόνια, η Huawei έχει κατηγορηθεί για συστηματική κατασκοπεία σε συνεργασία με την Κινεζική κυβέρνηση. © Shutterstock

Η σύλληψη του επικεφαλής οικονομικού διευθυντή της εταιρείας Meng Wanzhou στον Καναδά το 2018 – κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών – σηματοδότησε το αποκορύφωνα της σύγκρουσης μεταξύ Hwawei και Ουάσιγκτον. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τις τακτικές της εταιρείας.

Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν με τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη ασύρματων δικτύων 5G και οδήγησαν ορισμένες χώρες στο να εφαρμόσουν περιορισμούς στη χρήση κινεζικού hardware σε αυτά τα δίκτυα. Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία μήνυσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ένα νομοσχέδιο στρατιωτικών δαπανών που περιόρισε την αγορά εξοπλισμού από την Huawei ή τη ZTE.

Ο πρόεδρος της εταιρείας είχε προβλέψει ότι το 2020 θα ήταν «δύσκολο» και δεν φάνηκε να πέφτει έξω. Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επίσης μια εκστρατεία για να αποθαρρύνουν άλλες χώρες από τη χρήση του εξοπλισμού της εταιρείας.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) χαρακτήρισε πρόσφατα την εταιρεία «εθνική απειλή», υποστηρίζοντας ότι οι φερόμενοι δεσμοί της με το κράτος θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της για να κατασκοπεύσει παγκόσμια δίκτυα.

Τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τη χρήση τεχνολογιών της Huawei στις υποδομές της για το νέο δίκτυο 5G, ενώ οι ήδη υπάρχουσες υποδομές της θα πρέπει να αφαιρεθούν έως το 2027.

Η Huawei αρνήθηκε επανειλημμένα ότι παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση στα προϊόντα της στην κινεζική κυβέρνηση, ενώ έχει χαρακτηρίσει «απογοητευτικές» τέτοιους είδους αποφάσεις, οι οποίες – σύμφωνα με την εταιρεία – αποτελούν τροχοπέδη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των χωρών.

Η διαμάχη των ΗΠΑ με τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος».

Ποια θα είναι όμως τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι για τις χώρες που θα επιλέξουν να συνεργαστούν με τον τεχνολογικό γίγαντα του 5G;

με πληροφορίες από Cnet, DW

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More