NASA: «νεκρό» το τρυπάνι του InSight στον Άρη
Photo Credits: NASA InSight/Facebook

NASA: «νεκρό» το τρυπάνι του InSight στον Άρη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες σχεδόν δύο ετών να σκάψει στον Άρη με το τρυπάνι του ρομποτικού γεωλογικού εργαστηρίου InSight, η NASA ανακοίνωσε επίσημα ότι θεωρεί πια «νεκρό» τον «τυφλοπόντικα», όπως είχε βαφτίσει το πολλά υποσχόμενο εργαλείο.

Οι μηχανικοί και επιστήμονες του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), που είχαν φτιάξει το μήκους 40 εκατοστών τρυπάνι για λογαριασμό της NASA, με σκοπό να σκάψει σε βάθος έως πέντε μέτρων και να μετρήσει τη θερμότητα υπεδάφους του «κόκκινου» πλανήτη, σταμάτησαν τις προσπάθειες τους.

Το τρυπάνι είχε καταφέρει από τις αρχές του 2019 να σκάψει μόνο περίπου μισό μέτρο και στη συνέχεια στάθηκε αδύνατο να προχωρήσει πιο βαθιά.

Το InSight προσγειώθηκε στα τέλη του 2018 και παρακολουθήσαμε τις δοκιμές και την αδιάκοπη προσπάθεια του από τότε που αναπτύχθηκε στις αρχές του 2019. Ο τυφλοπόντικας λειτουργούσε σαν ένα μηχάνημα τοποθέτησης πασσάλων που χρησιμοποιεί μια κίνηση σφυρηλάτησης για να σκάψει. Ομως, στον Αρη αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο τυφλοπόντικας συνέχισε αν βγαίνει από την τρύπα του αντί να σκάβει.

Η NASA και η DLR δοκίμασαν τα πάντα. Η ομάδα έκανε μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει έδαφος την τελευταία εβδομάδα, αλλά οι απροσδόκητες ιδιότητες του εδάφους στην περιοχή προσγείωσης του InSight αποδείχθηκαν και πάλι αξεπέραστο εμπόδιο.

«Του δώσαμε όλα όσα είχαμε, αλλά ο Άρης και το ηρωικό τρυπάνι μας παρέμειναν ασύμβατα. Ευτυχώς, μάθαμε πολλά που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές αποστολές, οι οποίες θα προσπαθήσουν να σκάψουν κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας για το πείραμα Τίλμαν Σπον του DLR.

Η NASA θέλει να αποκτήσει εμπειρία γεώτρησης στον Άρη, καθώς οι μελλοντικοί αστροναύτες πιθανότατα θα χρειαστεί να σκάψουν στο έδαφός του για να βρουν είτε νερό σε μορφή πάγου είτε ίχνη μικροβιακής ζωής.

Το άλλο σημαντικό όργανο του InSight, o σεισμογράφος, γαλλικής κατασκευής, δουλεύει θαυμάσια όλον αυτόν τον καιρό και έχει καταγράψει σχεδόν 500 σεισμούς στον Αρη. Κανονικά λειτουργεί και ο μίνι μετεωρολογικός σταθμός του σκάφους, που παρέχει καθημερινές αναφορές για τον αρειανό καιρό. Ενδεικτικά, την Τρίτη η θερμοκρασία στην πεδιάδα των Ηλυσίων, όπου βρίσκεται το σκάφος, κυμάνθηκε από μείον οκτώ έως μείον 49 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως, η NASA ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να αξιοποιηθεί ο ρομποτικός βραχίονας του τρυπανιού σε κάτι άλλο: να θάψει το καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα και δεδομένα ανάμεσα στο στατικό ρομποτικό εργαστήριο και στον σεισμογράφο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν οι θερμοκρασιακές αλλαγές που δέχεται το καλώδιο και επηρεάζουν την ευαισθησία του σεισμογράφου.

Η επιστημονική αποστολή του InSight, το οποίο είχε φθάσει στον Άρη το Νοέμβριο του 2018, παρατάθηκε πρόσφατα έως το τέλος του 2022. Στις 18 Φεβρουαρίου, φέτος, έχει προγραμματιστεί να φθάσει στον γειτονικό πλανήτη το νέο ρόβερ «Perseverance» της NASA, το οποίο θα «κάνει παρέα» στο παλαιότερο ρόβερ «Curiosity» που τριγυρνάει στον Άρη από το 2012. Μάλιστα, η NASA σχεδιάζει να συνδυάσει τα μετεωρολογικά όργανα του InSight και των δύο ρόβερ για να δημιουργήσει το πρώτο μετεωρολογικό δίκτυο σε έναν άλλον πλανήτη.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNET

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More