Βενετία: οι αρχές θα παρακολουθούν «κάθε κίνηση» των τουριστών
Photo Credits: Shutterstock

Βενετία: οι αρχές θα παρακολουθούν «κάθε κίνηση» των τουριστών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Σας παρακολουθούν, οπουδήποτε και αν περπατάτε. Ξέρουν ακριβώς που σταματάτε, πότε επιβραδύνετε και πότε προχωράτε. Επιπλέον, παρακολουθούν το τηλέφωνο σας, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς πόσα άτομα από τη χώρα ή την περιοχή σας βρίσκονται σε κάποιο σημείο», περιγράφει η Τζούλια Μπάκλεϊ, αρθρογράφος του CNN.

Αυτό θα συμβαίνει στη Βενετία μετά την πανδημία. Η πόλη προσπαθεί να αλλάξει τον τουρισμό προς το καλύτερο.

Ο δημοφιλής προορισμός ήταν γνωστός ως «La serenissima» κατά τη διάρκεια των αιώνων που κυριαρχούσε στη θάλασσα ως η ισχυρή Δημοκρατία της Βενετίας.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο γαλήνια, χάρη στους σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέπτες που καταφθάνουν κάθε χρόνο σε μια πόλη με μόλις 50.000 κατοίκους.

Πριν από την πανδημία του Covid-19, οι τουρίστες έφταναν συχνά με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, κατακλύζοντας τους δρόμους και τα θαλάσσια λεωφορεία. Οι αρχές έχουν δοκιμάσει αρκετά διαφορετικά μέτρα, όπως περιστροφικές πύλες στις εισόδους της πόλης και στους σταθμούς των vaporretti (θαλάσσια λεωφορεία), οι οποίες διαχωρίζουν τους τουρίστες από τους ντόπιους και δίνουν «προτεραιότητα» στους δεύτερους – όποτε χρειάζεται.

Βενετία υπερτουρισμός
Ο υπερτουρισμός δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη Βενετία. © Shutterstock

Ενας προγραμματισμένος «φόρος εισόδου», που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από το 2020, αναβλήθηκε τελικά για τον Ιανουάριο του 2022 λόγω της πανδημίας.

Ομως, εκτός από τον έλεγχο της κυκλοφορίας, οι αρχές θέλουν να ελέγξουν τον ίδιο τον τουρισμό – όχι μόνο με την καταγραφή των επισκεπτών, αλλά, σε μια πόλη όπου η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών είναι ημερήσιοι ταξιδιώτες, εντοπίζοντας και ελέγχοντας το ποιος είναι στην πόλη – και που πηγαίνει.

Το CNN βρέθηκε στην αίθουσα ελέγχου της Βενετίας.

Ένας υπερσύγχρονος «πύργος ελέγχου»

Στο νησί Τροντσέτο, δίπλα στη γέφυρα που χωρίζει τη Βενετία από την Ιταλική ηπειρωτική χώρα, η αίθουσα ελέγχου άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Μια παλιά αποθήκη που είχε εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του 1960 αποτελεί πλέον μέρος των νέων κεντρικών γραφείων για τις αρχές της πόλης – έναν «πύργο ελέγχου» για ολόκληρη τη Βενετία.

Το κτίριο διαθέτει γραφεία για τον δήμαρχο, άλλους αξιωματούχους και μια μεγάλη αίθουσα με συστήματα παρακολούθησης CCTV, όπως κάμερες που παρέχουν εικόνα από όλη την πόλη στην αστυνομία.

Μέχρι στιγμής, όλα φυσιολογικά. Ομως, στο βάθος του διαδρόμου, υπάρχει ένα Smart Control Room – μια άλλη αίθουσα με οθόνες που προβάλλουν εικόνα και πληροφορίες ζωντανά από τη λιμνοθάλασσα. Οι πληροφορίες αυτές δεν χρησιμεύουν για την πάταξη του εγκλήματος.

Στέλνουν πληροφορίες στις αρχές για τη δημιουργία ενός προφίλ για τις «ορδές» ανθρώπων που επισκέπτονται τη Βενετία. Ελπίζουν ότι η συγκέντρωση πληροφοριών δεν θα βοηθήσει μονάχα στο να ελεγχθεί η τουριστική κίνηση τώρα, αλλά θα επιτρέψει στις αρχές να ενεργοποιούν τις περιστροφικές πύλες και να αρχίσουν να χρεώνουν για την είσοδο σε πιο πολυάσχολες ημέρες.

Τουριστική κίνηση στη Βενετία
Η Βενετία προσπαθεί να ελέγξει τις «ορδές» επισκεπτών που την κατακλύζουν. © Shutterstock

Μακροπρόθεσμα, ελπίζουν ότι τα δεδομένα θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τουριστικού πλάνου για το μέλλον.

Παρακολούθηση του τουρισμού

«Αυτός είναι ο εγκέφαλος της πόλης», λέει ο Μάρκο Μπετίνι, γενικός διευθυντής της Venis, της εταιρείας που δημιούργησε το σύστημα. «Γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο πόσα άτομα βρίσκονται σε κάθε μέρος της πόλης και από ποιές χώρες προέρχονται».

Κάνει κλικ στη ροή βίντεο από το Μεγάλο Κανάλι – τον «αυτοκινητόδρομο» της Βενετίας – όπως τον αποκαλεί -, για να ελέγξει την κίνηση.

«Υπάρχει τεράστια κυκλοφοριακή πίεση εδώ», λέει. Δημόσια θαλάσσια λεωφορεία, σκάφη που παραδίδουν αγαθά, θαλάσσια ταξί, κάτοικοι που περνούν με δικά τους ιδιωτικά σκάφη και, φυσικά, οι διάσημες γόνδολες.

Το νέο σύστημα δεν καταγράφει μόνο τι συμβαίνει. Αναλύει την κίνηση, αναγνωρίζοντας τους διαφορετικούς τύπους σκαφών, από τη γόνδολα έως το «topo» – ουσιαστικά ένα θαλάσσιο «φορτηγό». Στη συνέχεια, αποθηκεύει αυτούς τους αριθμούς, ενώ μπορεί ακόμη και να ελέγξει τα δρομολόγια των δημόσιων συγκοινωνιών, καταγράφοντας εάν ένα θαλάσσιο λεωφορείο έχει καθυστερήσει – και κατά πόσο.

Το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας
© Shutterstock

Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια «μηχανή του χρόνου» για να βρουν παλαιότερα δεδομένα – μέχρι σήμερα, για παράδειγμα, έχουν περάσει περισσότερα από 1.000 σκάφη από την κύρια γέφυρα στο Πιατσάλε Ρόμα, το κύριο σημείο εισόδου στην πόλη.

Ωστόσο, οι αρχές φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον αριθμό των πεζών. Το σύστημα, όχι μόνο μετρά τους επισκέπτες με κάμερες που βρίσκονται σε όλη την πόλη, αλλά – σε συνδυασμό με την TIM (Telecom Italia, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας), γνωρίζει ποιοι είναι και από που προέρχονται.

Κατηγοριοποίηση επισκεπτών ανά χώρα και περιοχή

Οι αρχές μπορούν να βρουν από που προέρχονται οι νέοι επισκέπτες αναλύοντας τα δεδομένα του τηλεφώνου τους (όλες οι πληροφορίες συγκεντρώνονται αυτόματα, οπότε δεν μπορούν να παραβιαστούν προσωπικά δεδομένα).

Τη στιγμή που η Τζούλια Μπάκλεϊ βρέθηκε στον «πύργο ελέγχου», υπήρχαν 97 άτομα στην περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου – εκ των οποίων μόνο 24 δεν ήταν Ιταλοί.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου
Τη στιγμή που η Τζούλια Μπάκλεϊ βρέθηκε στον «πύργο ελέγχου», υπήρχαν 97 άτομα στην περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου. © Shutterstock

Και μέχρι τότε, είχαν βρεθεί συνολικά 955 άτομα στην περιοχή, 428 από τα οποία προέρχονταν από το εξωτερικό. Από τους 527 Ιταλούς, μόνο 246 κατοικούν στη Βενετία (εάν το κινητό του τηλέφωνο συνδέεται συχνά στην πόλη, τότε υπολογίζεται ως κάτοικος).

«Οπως μπορείτε να δείτε, ο αριθμός των ημερήσιων ταξιδιωτών είναι τεράστιος», λέει ο Μπετίνι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή αυτοί οι τουρίστες «χτυπούσαν και έφευγαν» και συνήθως σε αυτούς οφείλονταν η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλούνταν στην πόλη.

Τείνουν να έρχονται από άλλα μέρη της Ιταλίας – συχνά από παραλιακά θέρετρα σε ημέρες με κακές καιρικές συνθήκες – και σπάνια ξοδεύουν χρήματα, αφού φέρνουν το δικό τους φαγητό και κάνουν παράνομα πικνίκ σε γέφυρες και προκυμαίες.

Αλλά, αφού δεν έμεναν τη νύχτα, δεν μπορούσαν να μετρηθούν από τις αρχές – τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Η μέτρηση των ημερήσιων ταξιδιωτών και η παρακολούθηση των τοποθεσιών που τείνουν να επισκέπτονται και των δρόμων από τους οποίους περνούν, θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για μια πόλη που καταφεύγει σε κλείσιμο των κύριων οδών σε επισκέπτες σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των ντόπιων στην πόλη.

Οπως λέει η Βαλέρια Ντάφλοτ, συνιδρύτρια της Venezia Autentica, μιας εταιρείας που ασχολείται με τον αειφόρο τουρισμό, «το πρόβλημα δεν είναι ότι η Βενετία έχει πάρα πολλούς επισκέπτες. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι επισκέπτες πηγαίνουν στα ίδια δύο μέρη: την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τη Γέφυρα του Ριάλτο».

«Θα γιορτάσουμε με τεχνολογία»

Οι Ιταλοί «καταγράφονται» με βάση την περιοχή στην οποία ζουν. Οσον αφορά στους ξένους επισκέπτες, το σύστημα εντοπίζει το μέρος από το οποίο έχουν έρθει (τα δεδομένα βασίζονται στο που είναι καταχωρισμένος ο αριθμός τους) και τους εμφανίζει σαν κουκκίδες στο χάρτη της πόλης – μια γραφική αναπαράσταση του συνωστισμού σε πραγματικό χρόνο.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που παρακολουθούν οι αρχές, όπως το πόσο γρήγορα μετακινούνται οι άνθρωποι σε μέρη όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου και τις παλίρροιες σε όλη τη λιμνοθάλασσα.

Το σύστημα χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευαστεί, ενώ έχει κόστος 2 εκατ. ευρώ. Παρόλο που κάποιοι ενδέχεται να ανησυχούν για τα ζητήματα απορρήτου (αν και δεν καταγράφονται προσωπικά δεδομένα), οι αρχές της πόλης είναι πολύ περήφανες.

«Το 2021, η Βενετία γιορτάζει τα 1600 χρόνια από την ίδρυσή της», αναφέρει ο Μπετίνι. «Και θα γιορτάσουμε με τεχνολογία».

με πληροφορίες από CNN Travel

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More