Παραλία στην Αψίδα του Θριάμβου; Πώς θα «μεταμορφωθεί» η Champs-Élysées
Photo Credits: PCA-STREAM

Παραλία στην Αψίδα του Θριάμβου; Πώς θα «μεταμορφωθεί» η Champs-Élysées

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι αρχές του Παρισίου σχεδιάζουν να αναμορφώσουν ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, τη λεωφόρο Champs-Élysées, «προσθέτοντας» μία τεχνητή παραλία και ένα παγοδρόμιο γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Μπορεί πολλοί τουρίστες να θεωρούν τη λεωφόρο Champs-Élysées τον πιο όμορφο δρόμο στον κόσμο, αλλά οι ντόπιοι δεν συμφωνούν απόλυτα. Τα τελευταία χρόνια ο κεντρικός δρόμος του Παρισίου έχει αρχίσει να θυμίζει αυτοκινητόδρομο, καθώς 64 χιλιάδες αυτοκίνητα τον ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά.

Ο θόρυβος αποτελεί επίσης πρόβλημα καθώς η Champs-Élysées είναι το μέρος με τον περισσότερο θόρυβο στο Παρίσι και οι περισσότεροι κάτοικοι την αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν.

Πώς θα μεταμορφωθεί η Πώς θα «μεταμορφωθεί» η Champs-Élysées και η Αψίδα του Θριάμβου
© PCA-STREAM

Σε μία προσπάθεια να διορθώσουν αυτήν την κατάσταση οι τοπικές επιχειρήσεις αποφάσισαν να συνεργαστούν και να σχηματίσουν την επιτροπή Comité Champs-Élysées παρουσιάζοντας τα σχέδιά τους για την αναμόρφωση της κεντρικής λεωφόρου που έλαβαν «το πράσινο φως» από τη δήμαρχο Αν Χιντάλγκο, η οποία ανέφερε ότι με αυτόν τον σχεδιασμό το Παρίσι θα μεταμορφωθεί σε έναν «φανταστικό κήπο».

Σχεδόν 100 χιλιάδες πεζοί περπατούν κάθε μέρα στην Champs-Élysées και το 53% αυτών είναι τουρίστες. «Μόνο το 4% των πεζών είναι Παριζιάνοι που κάνουν βόλτα ή θέλουν να ψωνίσουν» αναφέρει η επιτροπή.

Πώς θα μεταμορφωθεί η Πώς θα «μεταμορφωθεί» η Champs-Élysées και η Αψίδα του Θριάμβου
© PCA-STREAM

Με τα σχέδιά της, τα οποία «υπογράφει» ο αρχιτέκτονας Φιλίπ Τσιαμπαρέτα, η επιτροπή επιθυμεί να μειώσει την κίνηση στον δρόμο, να δημιουργήσει ποδηλατόδρομους, τραμ και ηλεκτρικά λεωφορεία.

Πώς θα μεταμορφωθεί η Πώς θα «μεταμορφωθεί» η Champs-Élysées και η Αψίδα του Θριάμβου
© PCA-STREAM

Βάσει των σχεδίων τα πεζοδρόμια θα μεγαλώσουν και θα φυτευτούν περισσότερα δέντρα, κάνοντας τη λεωφόρο ακόμα πιο πράσινη, καθαρή και ιδανική για μία βόλτα ή έναν καφέ.

Μία από τις ιδέες που έχουν εκφραστεί είναι η Πλας ντε λ’ Ετουάλ, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, να μετατρέπεται σε τεχνητή παραλία το καλοκαίρι και παγοδρόμιο τον χειμώνα, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, χώρου εκθέσεων και κήπου.

Οι αλλαγές αναμενόταν να ξεκινήσουν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν μετά το 2024.

με πληροφορίες από Lonely Planet

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More