Προέλευση Covid-19: έφθασαν στην Ουχάν οι ειδικοί του ΠΟΥ
Photo Credits: Shutterstock

Προέλευση Covid-19: έφθασαν στην Ουχάν οι ειδικοί του ΠΟΥ

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία έχει ανατεθεί να ερευνήσει την προέλευση του Covid-19 έφθασε σήμερα στην Ουχάν, όπως κατέγραψαν πλάνα που αναμετέδωσε απευθείας το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Η επίσκεψη θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά προβλεπόταν να αρχίσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ πρόκειται να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την άφιξή τους.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην Κίνα για την αργή αντίδρασή της στο ξέσπασμα του ιού και το γεγονός ότι τον άφησε να επεκταθεί εκτός των κινεζικών συνόρων.

Η κυβέρνηση Τζίνπινγκ κάνει έντονες προσπάθειες για να πείσει τους επικριτές της ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Η Κίνα μάλιστα προσέφερε και βοήθεια σε όσες χώρες την είχαν ανάγκη ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας με σκοπό να δείξει ένα «καλό πρόσωπο» στη διεθνή κοινότητα.

Η Κίνα κάνει επίσης προσπάθειες να αποδείξει ότι ο ιός ξεκίνησε σε άλλες χώρες και όχι στο εσωτερικό της, αγνοώντας όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα.

«Ολοένα και περισσότερες έρευνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ενδέχεται να είχε εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κορωνοϊού ήταν μια νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων.

Ο κινεζικός Τύπος αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο ο Covid-19 να «εισάχθηκε» στη χώρα από κατεψυγμένο προϊόν, μια θεωρία που έχει απορρίψει ο ΠΟΥ.

Όπως και η Κίνα έτσι και ο ΠΟΥ έχει δεχθεί ισχυρά πυρά για τον λόγο ότι «πίστεψε» την Κίνα και δεν ενημέρωσε τις υπόλοιπες χώρες για τη σοβαρότητα της κατάστασης νωρίτερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ.

Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να συνεχίζουν να είναι τεταμένες το ζήτημα γύρω από την προέλευση του Covid-19 μπορεί να αποτελέσει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων στον νέο «Ψυχρό Πόλεμο» που μαίνεται μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια.

με πληροφορίες από Yahoo! FinanceReutersΑΠΕ-ΜΠΕ

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More