Bitcoin: κέρδισαν εκατομμύρια αλλά ξέχασαν τον κωδικό τους
Photo Credits: Shutterstock

Bitcoin: κέρδισαν εκατομμύρια αλλά ξέχασαν τον κωδικό τους

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Στέφαν Τόμας, ένας Γερμανός προγραμματιστής που ζει στο Σαν Φρανσίσκο, έχει δύο ευκαιρίες ακόμη για να βρει τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό του στο Bitcoin που αξίζει, αυτήν την εβδομάδα, περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια.  

Ο κωδικός πρόσβασης θα του επιτρέψει να ξεκλειδώσει έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ο οποίος περιέχει τα ιδιωτικά κλειδιά ενός ψηφιακού πορτοφολιού με 7.002 Bitcoins.  

Ενώ η τιμή του Bitcoin μειώθηκε απότομα τη Δευτέρα, εξακολουθεί να είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με πριν από ένα μήνα, όταν πέρασε το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών περίπου στα 20.000 δολάρια. 

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τόμας έχασε πριν από χρόνια το χαρτί στο οποίο είχε γράψει τον κωδικό πρόσβασης για τον σκληρό δίσκο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προσπαθήσουν 10 φορές να τον ξεκλειδώσουν πριν κρυπτογραφήσει για πάντα το περιεχόμενο του.  

Απο τότε έχει προσπαθήσει οκτώ φορές – με τους κωδικούς που χρησιμοποιούσε πιο συχνά έως τώρα -, χωρίς αποτέλεσμα.  

«Απλώς ξάπλωνα στο κρεβάτι και το σκεφτόμουν», ανέφερε. «Τότε πήγαινα στον υπολογιστή με κάποια νέα στρατηγική, δεν έπιανε και ήμουν και πάλι απελπισμένος». 

Κωδικός πρόσβασης Bitcoin
«Πήγαινα στον υπολογιστή με κάποια νέα στρατηγική, δεν έπιανε και ήμουν και πάλι απελπισμένος». © Austin Distel/Unsplash

Το Bitcoin έχει κάνει πολλούς από τους κατόχους του πλούσιους σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

Ομως η ασυνήθιστη «φύση» του κρυπτονομίσματος έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε τεράστιες περιουσίες εξαιτίας του γεγονότος ότι έχασαν ή ξέχασαν τους κωδικούς τους. Αναγκάστηκαν έτσι να παρακολουθούν την τιμή του Bitcoin να αυξάνεται ταχύτατα, αδυνατώντας να εξαργυρώσουν τον ψηφιακό πλούτο τους.  

Από τα υπάρχοντα 18,5 εκατομμύρια Bitcoins, περίπου το 20% – το οποίο αξίζει σήμερα περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια – φαίνεται να είναι «χαμένα» ή να βρίσκονται σε λάθος πορτοφόλια, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων κρυπτογράφησης Chainalysis.  

Το Wallet Recovery Services, μια επιχείρηση που βοηθά στην εύρεση χαμένων ψηφιακών κωδικών, ανέφερε ότι λαμβάνει 70 αιτήματα την ημέρα από άτομα που χρειάζονται βοήθεια για να ανακτήσουν τον πλούτο τους. 

Οι ιδιοκτήτες Bitcoin που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά τους πορτοφόλια κάνουν λόγο για ατελείωτες ημέρες και νύχτες απελπισμένης προσπάθειας να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιουσία τους. Πολλοί διαθέτουν νομίσματα από τις πρώτες ημέρες του Bitcoin πριν από μια δεκαετία, όταν κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι θα άξιζαν τελικά κάτι.  

«Με τα χρόνια θα έλεγα ότι έχω περάσει εκατοντάδες ώρες προσπαθώντας να ανακτήσω την πρόσβαση σε αυτά τα πορτοφόλια», τόνισε ο Μπραντ Γιάσαρ, επιχειρηματίας στο Λος Αντζελες, ο οποίος έχει διαθέτει μερικούς σταθερούς υπολογιστές που περιέχουν χιλιάδες Bitcoins που απέκτησε κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της νέας υπηρεσίας.  

Ενώ αξίζουν τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, έχασε τους κωδικούς πριν από αρκετά χρόνια και έβαλε τους σκληρούς δίσκους που τους περιείχαν σε τσάντες αποθήκευσης σε κενό αέρος. 

«Δεν θέλω να μου υπενθυμίζω κάθε μέρα ότι αυτό που έχω τώρα είναι ένα κλάσμα αυτού που θα μπορούσα», τονίζει.  

Ολο αυτό αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των ασυνήθιστων τεχνολογικών βάσεων στις οποίες στηρίζεται το Bitcoin, που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα κανονικά χρήματα και του «χαρίζουν» μερικές από τις πιο ριψοκίνδυνες ιδιότητες του.  

Kεντρική ιδέα του Bitcoin ήταν να επιτρέψει σε οποιονδήποτε στον κόσμο να ανοίξει έναν ψηφιακό τραπεζικό λογαριασμό με τρόπο που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εμποδίσει ή ρυθμίσει. © Shutterstock

Με τους παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ψηφιακά πορτοφόλια, τράπεζες όπως Wells Fargo και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως το PayPal μπορούν να παρέχουν εναλλακτικούς κωδικούς στους χρήστες ή να επαναφέρουν αυτούς που έχουν χάσει.  

Ωστόσο, η Bitcoin δεν παρέχει ή αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης. Ο δημιουργός του εικονικού νομίσματος, μια «σκιερή» φιγούρα γνωστή ως Satoshi Nakamoto, έχει τονίσει ότι η κεντρική ιδέα του Bitcoin ήταν να επιτρέψει σε οποιονδήποτε στον κόσμο να ανοίξει έναν ψηφιακό τραπεζικό λογαριασμό και να αποταμιεύσει χρήματα με έναν τρόπο με τον οποίο καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εμποδίσει ή ρυθμίσει.  

Αυτό γίνεται εφικτό από τη δομή του Bitcoin, το οποίο στηρίζεται σε ένα δίκτυο υπολογιστών που λειτουργούν με βάση ένα λογισμικό που περιέχει όλους τους κανόνες για την κρυπτογράφηση. Το λογισμικό περιλαμβάνει έναν πολύπλοκο αλγόριθμο που καθιστά δυνατή τη δημιουργία μιας διεύθυνσης και ενός ιδιωτικούς κλειδιού για αυτήν τη διεύθυνση, το οποίο είναι γνωστό μόνο από το άτομο που δημιούργησε το ψηφιακό πορτοφόλι.  

Το λογισμικό επιτρέπει επίσης στο δίκτυο του Bitcoin να επιβεβαιώνει την ακρίβεια του κωδικού πρόσβασης για να επιτρέπει συναλλαγές, χωρίς να βλέπει ή να γνωρίζει τον ίδιο τον κωδικό πρόσβασης. Εν ολίγοις, το σύστημα επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα πορτοφόλι Bitcoin χωρίς να χρειάζεται να εγγραφεί σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή να περάσει από οποιοδήποτε έλεγχο ταυτότητας.  

Αυτό έκανε το Bitcoin δημοφιλές στους εγκηματίες, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους. Προσέλκυσε επίσης ανθρώπους σε χώρες όπως η Κίνα και η Βενεζουέλα, όπου οι αυταρχικές κυβερνήσεις είναι γνωστές για τις «επιδρομές» ή το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών.  

Ομως, η δομή αυτού του συστήματος δεν «προέβλεψε» πόσο κακοί μπορεί να είναι οι άνθρωποι στο θα θυμούνται τους κωδικούς πρόσβασης.  

Κωδικός πρόσβασης Bitcoin
To Bitcoin επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι. © André François McKenzie/Unsplash

«Ακόμη και οι πιο ψαγμένοι επενδυτές έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε διαχείριση ιδιωτικών κλειδιών», δήλωσε ο Ντιόγκο Μόνικα, συνιδρυτής της startup Anchorage, η οποία βοηθά τις εταιρείες με την ασφάλεια της κρυπτογράφησης.  

Ο κ. Μόνικα ξεκίνησε την εταιρεία το 2017, αφού βοήθησε μια άλλη να αποκτήσει ξανά πρόσβαση σε ένα από τα Bitcoin πορτοφόλια της.  

Ο κ. Τόμας ανέφερε ότι προσελκύστηκε από το Bitcoin εν μέρει επειδή βρίσκονταν έξω από τον έλεγχο κάποιας χώρας ή εταιρείας. Το 2011, όταν ζούσε στην Ελβετία, του χαρίστηκαν 7.002 Bitcoins ως ανταμοιβή για τη δημιουργία ενός animated βίντεο. «Τι είναι το Bitcoin;», αναρωτήθηκε.  

Εκείνη τη χρονιά, έχασε τα ψηφιακά κλειδιά για το πορτοφόλι του. Από τότε, καθώς η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί και πέσει ενώ δεν μπορούσε να πάρει στα χέρια του τα χρήματα, ο κ. Τόμας άρχισε να αμφισβητεί την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δική τους τράπεζα.  

«Ολη αυτή η ιδέα του να είσαι η δική σου τράπεζα – επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι: φτιάχνεις τα δικά σου παπούτσια; Ο λόγος που έχουμε τράπεζες είναι επειδή δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με όλα όσα κάνουν», τονίζει.  

Αλλοι «πιστοί» του Bitcoin έχουν συνειδητοποιήσει επίσης της δυσκολίες του να έχουν τη δική τους τράπεζα. Μερικοί έχουν αναθέσει το έργο της κράτησης  του Bitcoin σε εξωτερικούς συνεργάτες όπως νεοσύστατες επιχειρήσεις και συναλλαγματικές που ασφαλίζουν τα ιδιωτικά κλειδιά για τα ψηφιακά νομίσματα.  

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις εταιρείες είχαν επίσης προβλήματα με την ασφάλιση των κλειδιών τους. Πολλές από αυτές – όπως η γνωστή Mt. Gox – έχουν χάσει ή τους έχουν κλέψει ιδιωτικά κλειδιά.  

Ο 34χρονος Γκάμπριελ Αμπέντ, επιχειρηματίας από τα Μπαρμπάντος, έχασε περίπου 800 Bitcoins – τώρα αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων – όταν ένας συνάδελφος του έκανε φορμάτ στο λάπτοπ που περιείχε τα ιδιωτικά κλειδιά για ένα ψηφιακό πορτοφόλι το 2011. 

Αυτό δεν μείωσε τον ενθουσιασμό του. Πριν από το Bitcoin, είπε, αυτός και άλλοι συντοπίτες του δεν είχαν πρόσβαση σε προσιτά ψηφιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως οι πιστωτικές κάρτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί.  

Στα Μπαρμπάντος, ακόμη και η απόκτηση λογαριασμού PayPal ήταν σχεδόν αδύνατη. Η ανοιχτή φύση του Bitcoin του έδωσε πρόσβαση για πρώτη φορά σε έναν ψηφιακό χρηματοοικονομικό κόσμο. 

«Ο κίνδυνος του να είμαι η δική μου τράπεζα έρχεται με την ανταμοιβή του να μπορώ ελεύθερα να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου και να γίνω πολίτης του κόσμου – αυτό αξίζει τον κόπο», αναφέρει.  

Χρήστης του Bitcoin
«Ο κίνδυνος του να είμαι η δική μου τράπεζα έρχεται με την ανταμοιβή του να μπορώ ελεύθερα να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου». © Austin Distel/Unsplash

Για τον κ. Αμπέντ και τον κ. Τόμας, τυχόν απώλειες από κακοδιαχείρηση των ιδιωτικών κλειδιών έχουν εν μέρει μετριαστεί από τα τεράστια κέρδη που κατάφεραν να εξασφαλίσουν από το Bitcoin. 

Τα 8οο Bitcoins που έχασε ο κ. Αμπέντ το 2011 ήταν ένα μικρό κλάσμα αυτών που έκτοτε αγόρασε και πούλησε, εξαργυρώνοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια.  

Ο κ. Τόμας κατάφερε επίσης να διατηρήσει αρκετά Bitcoins – και να θυμάται τους κωδικούς πρόσβασης – που του απέφεραν τεράστια κέρδη. Το 2012, συμμετείχε σε μια startup κρυπτογράφησης, τη Ripple, που είχε σαν στόχο να βελτιώσει το Bitcoin. Ανταμείφθηκε με το νόμισμα της Ripple, γνωστό ως XRP, του οποίου η αξία αυξήθηκε.  

Οσον αφορά στον χαμένο κωδικό πρόσβασης, αναφέρει ότι έχει τοποθετήσει τον σκληρό δίσκο σε κάποια ασφαλή εγκατάσταση – περιμένοντας μήπως οι κρυπτογράφοι βρουν νέους τρόπους διάσπασης σύνθετων κωδικών πρόσβασης. Το να τον κρατάει μακριά τον βοηθάει να μην το σκέφτεται, τονίζει.  

«Εφτασα σε ένα σημείο όπου είπα στον εαυτό μου, “Αφησε το στο παρελθόν, μόνο για τη δική σου ψυχική υγεία”». 

με πληροφορίες από New York Times

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More