Τα νέα επαγγέλματα που «δημιούργησε» η πανδημία
Photo Credits: Shutterstock

Τα νέα επαγγέλματα που «δημιούργησε» η πανδημία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έφερε η πανδημία του Covid-19 άλλαξε τον τρόπο που δουλεύουμε, δημιούργησε νέα επαγγέλματα και μεταμόρφωσε ριζικά παλαιότερα.

Ένα παράδειγμα αυτών των αλλαγών είναι η επίδραση της τηλεργασίας στις θέσεις εργασίας που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Οπως έγραψε η Στέφανι Βότσα ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσλαμβάνουν «διευθυντές τηλεργασίας», οι αρμοδιότητες των οποίων είναι η κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων που δουλεύουν απομακρυσμένα. Η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν είναι καινούργια αλλά η σημασία της έχει αναβαθμιστεί ιδιαιτέρως μέσα στην πανδημία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η θέση εργασίας που δημιουργήθηκε ή αναβαθμίστηκε μέσα στην πανδημία. Το Fast Company συγκέντρωσε τα επαγγέλματα που θα «κυριαρχήσουν» μέσα στο 2021 και στο άμεσο μέλλον.

«Βοηθοί μετεγκατάστασης»

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα μία «έκρηξη κινητικότητας». Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα κέντρα των πόλεων προτιμώντας τα προάστια. Ορισμένοι εκμεταλλεύθηκαν την τηλεργασία για να πραγματοποιήσουν αυτήν την αλλαγή που για χρόνια σκέφτονταν. Η ιστοσελίδα Indeed κατέγραψε 600% αύξηση στις καταχωρήσεις για τη θέση του «βοηθού μετεγκατάστασης» («relocation assistant») στο διάστημα 2017-2020. Πριν την πανδημία, η αύξηση οφειλόταν στη μετεγκατάσταση πολλών επιχειρήσεων σε μικρότερες πόλεις κυρίως για φορολογικούς λόγους. Το 2020, ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις αναζήτησαν «βοηθούς μετεγκατάστασης» για να βοηθήσουν πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που αντιμετώπιζαν την απειλή της έξωσης, σύμφωνα με το Indeed.

Επιπροσθέτως, νέοι ρόλοι θα αναπτυχθούν από τις αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε αυτήν την περίοδο, λέει η Ζαν Μάιστερ, ιδρυτικό μέλος της Future Workplace και μία από τους συγγραφείς του ηλεκτρονικού βιβλίου «21 HR Jobs of the Future», το οποίο αναφέρεται στα νέα επαγγέλματα που αναπτύσσονται μέσα στην πανδημία.

Επαγγελματίες των logistics και των μεταφορών

Η πανδημία τοποθέτησε τεράστιο βάρος στις αλυσίδες διανομής και συνέβαλε στην ανάπτυξη των εταιρειών διανομής προϊόντων. Τον Δεκέμβριο την ίδια στιγμή που χάθηκαν 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας στους τομείς των μεταφορών και των logistics αυξήθηκαν κατά 47 χιλιάδες. Δεδομένα από την πλατφόρμα εύρεση εργασίας Monster επιβεβαιώνουν την αύξηση της ζήτησης εργαζομένων στους συγκεκριμένους τομείς.

«Πράσινα επαγγέλματα»

Η Monster προβλέπει επίσης ότι οι προσλήψεις στην «πράσινη οικονομία» θα αυξηθούν, κυρίως λόγω της αλλαγής πλεύσης στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Οι τάσεις που αναμένουμε να δούμε τη νέα χρονιά είναι μία συνέχιση της κρίσης καθώς θα επεκταθεί στη νέα χρονιά. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη στα “πράσινα επαγγέλματα” βασίζεται και σε όσα γίνονται στο Κογκρέσο αυτήν τη στιγμή. Τα “πράσινα επαγγέλματα” βασίζονται στις δεσμεύσεις του Τζο Μπάιντεν» αναφέρει η εταιρεία.

Επαγγέλματα όπως «περιβαλλοντικός μηχανικός», «περιβαλλοντικός επιστήμονας», «ελεγκτής ενέργειας» και «πωλητής ηλιακής ενέργειας» πρόκειται να αυξηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Monster.

Ειδικοί στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία πίεσε επίσης και το ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς οι εταιρείες αναζητούσαν ασφαλείς τρόπους για να συνεχίσουν να λειτουργούν. «Υπήρχαν βραχυπρόθεσμες αλλαγές από την κρίση του Covid στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου επειδή μεγάλο μέρος των αγορών έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο» λέει ο Αντριου Τσάμπερλεϊν οικονομολόγος στην ιστοσελίδα Glassdoor.

Όταν ένας κλάδος αναπτύσσεται εμφανίζεται και ο καταμερισμός της εργασίας. Ως αποτέλεσμα, θέσεις εργασίας δημιουργούνται στους τομείς των social media, του search engine optimization (SEO) και του digital marketing.

Εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού

Ο προηγούμενος χρόνος επανέφερε στην προσοχή μας τη σημασία της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ανεκτικότητας (diversity, equity and inclusion – DEI) στους εργασιακούς χώρους. Ο Τσάμπερλεϊν αναφέρει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες που θα διασφαλίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά στις επιχειρήσεις. «Ο τομέας του DEI έχει μεγαλώσει αρκετά δραματικά τα τελευταία χρόνια. Εν μέρει λόγω των κοινωνικοπολιτικών τάσεων και εν μέρει λόγω της γνώσης που έχουν αποκτήσει τα στελέχη των επιχειρήσεων για την ανάγκη διαφορετικότητας και ανεκτικότητας», προσθέτει. «Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος ακαδημαϊκών ερευνών που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις παίρνουν καλύτερες αποφάσεις και φέρνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα όταν έχουν διαφορετικές φωνές».

Τι άλλα επαγγέλματα θα δημιουργηθούν μετά την πανδημία; Πρέπει να δούμε τους τομείς όπως η τηλεργασία που αναπτύχθηκαν ραγδαία ή αυξήθηκε απότομα η ζήτηση τους. «Καθώς μεγαλώνει μία αγορά και γίνεται πιο κερδοφόρα, ξεκινάμε να βλέπουμε έναν διαχωρισμό των εργασιών που παλαιότερα συνδυάζονταν σε ένα επάγγελμα» επισημαίνει ο Τσάμπερλεϊν. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για νέα επαγγέλματα, οι αρμοδιότητες χωρίζονται, δημιουργώντας νέους ρόλους.

με πληροφορίες από Fast Company

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More