Ρεκόρ Γκίνες: η μεγαλύτερη βουτιά με μια ανάσα (βίντεο)
Photo Credits: Shutterstock/ Φωτογραφία αρχείου

Ρεκόρ Γκίνες: η μεγαλύτερη βουτιά με μια ανάσα (βίντεο)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Για πόσο μπορεί να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του κάτω από το νερό; Για τον μέσο άνθρωπο, η απάντηση είναι μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό δεν ισχύει για τον Δανό δύτη Στιγκ Σεβέρινσεν, ο οποίος είναι πλέον κάτοχος του Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη βουτιά με μια ανάσα.

Οπως επιβεβαίωσε το Guinness World Records, 47χρονος κατάφερε στις 26 Νοεμβρίου 2020 να διανύσει 202 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας φορώντας βατραχοπέδιλα. Η βουτιά πραγματοποιήθηκε στην παραλία Μπαλάντρα στην πόλη Λα Παζ του Μεξικό.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Κάρλος Κόστ, ο οποίος το 2016 είχε διανύσει μια απόσταση 177 μέτρων κάτω από το νερό.

Ο Σεβέρινσεν ανέφερε ότι οι προσπάθειες του στοχεύουν στο να επιστήσει την προσοχή των ανθρώπων σχετικά με το ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

«Το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση στο Μεξικό ανήκει σε μια από τις μοναδικότερες και ομορφότερες παράκτιες περιοχές στον κόσμο. Οπως και πολλά άλλα μέρη, απειλείται από την πλαστική ρύπανση και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων γενικότερα», τόνισε μετά την επίτευξη του στόχου του.

«Οταν ο κόσμος χτυπήθηκε από τον Covid-19 πριν από σχεδόν ένα χρόνο, έψαχνα έναν τρόπο να δείξω ότι η πανδημία δεν ήταν δικαιολογία για να ξεχάσουμε τις προτεραιότητές μας για τη φύση», πρόσθεσε.

Αυτό δεν είναι το πρώτο ρεκόρ που καταφέρνει να σπάσει ο Δανός δύτης. Ο Σεβέρινσεν κατέχει επίσης το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση κολύμβησης κάτω από πάγο με και χωρίς βατραχοπέδιλα και στολή καταδύσεων, στα 152,4 και 76,2 μέτρα, αντίστοιχα.

Το 2012 έσπασε επίσης το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια που κάποιος κράτησε την ανάσα του εθελοντικά, μένοντας κάτω από το νερό για 22 λεπτά. Ωστόσο δεν κατέχει αυτόν τον «τίτλο» μέχρι σήμερα, αφού το νέο ρεκόρ βρίσκεται σήμερα στα 24 λεπτά και 3,45 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του στο Breathology – μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις τεχνικές αναπνοής τους – ο Σεβέρινσεν άρχισε να κολυμπά σε ηλικία 6 ετών και αμέσως άρχισε να τον εξιτάρει το να κρατάει την ανάσα του. Συνέχισε να παίζει υποβρύχιο ράγκμπι και χόκεϊ πριν ανακαλύψει την ελεύθερη κατάδυση.

με πληροφορίες από CNN Sports

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More