Extreme ironing: πως το σιδέρωμα σταμάτησε να είναι βαρετό (βίντεο)
Photo Credits: Theredrocket/English Wikipedia

Extreme ironing: πως το σιδέρωμα σταμάτησε να είναι βαρετό (βίντεο)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

To extreme ironing (ελληνηστί «ακραίο σιδέρωμα») είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο περίεργα «αθλήματα» (ή χόμπι) που υπάρχουν εκεί έξω.

Οι λάτρεις του «αθλήματος» επιχειρούν να σιδερώσουν τα ρούχα τους στα πιο «ακραία» και ασυνήθιστα μέρη του πλανήτη: σε βουνοκορφές, κάτω από το νερό και στο πιο περίεργο μέρος που μπορούν να φανταστούν προσπαθώντας να ξεπεράσουν κάθε φορά τα όρια που θέτουν οι «συναθλητές» τους.

Εδώ και χρόνια υπάρχει μία αντιπαράθεση, η οποία έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά αστείου, σχετικά με το αν το extreme ironing πρέπει να θεωρείται άθλημα ή όχι.

Μέσα στους κύκλους του extreme ironing υπάρχει και μία ακόμη αντιπαράθεση. Ποιος το έκανε πρώτος; Ως «πατέρας» του αθλήματος θεωρείται ο Φιλ «Steam» Σο από το Λέστερ της Αγγλίας, ο οποίος ένα απόγευμα του 1997 επιστρέφοντας από τη δουλειά, ανακάλυψε ότι είχε αφήσει τα ρούχα του ασιδέρωτα για αρκετό καιρό. Την ίδια μέρα όμως είχε κανονίσει να πάει και για ορειβασία. Τελικά αποφάσισε να συνδυάσει και τις δύο υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή για την προέλευση του extreme ironing, ο Τόνι Χίαμ σιδέρωνε ρούχα μέσα σε δάση και βουνά από τη δεκαετία του 1980, καθώς ο κουμπάρος του είχε την εμμονή να φέρνει μία σιδερώστρα μαζί του κάθε φορά που πήγαιναν για κάμπινγκ.

Το extreme ironing αποτέλεσε έμπνευση και για μία ταινία. Το 2003 το βρετανικό Channel 4 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Extreme Ironing: Pressing For Victory», το οποίο καταγράφει την προσπάθεια της Team Britain να κερδίσει το πρώτο πρωτάθλημα extreme ironing το οποίο έλαβε χώρα λίγο έξω από το Μόναχο.

Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να σιδερώσουν ρούχα σε διαφορετικά περιβάλλοντα όπως μέσα στην πόλη, στο νερό, σε δάση και μετά από ορειβασία. Η Βρετανία κατάφερε να πάρει την πρώτη και την τρίτη θέση, καθώς τρεις χώρες συμμετείχαν στη βρετανική αποστολή.

Η Βρετανία είναι η χώρα που έχει αγαπήσει το extreme ironing περισσότερο από κάθε άλλη. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι οι ομάδες που κατάφεραν να σιδερώσουν ρούχα στις κορυφές του Εβερεστ, του Ορους Ράσμορ, αλλά και στον βυθό της θάλασσας ήταν βρετανικές. Ο Σο επέστρεψε στον αθλητισμό το 2012 για να τρέξει στον μαραθώνιο Hastings Half Marathon με μία σιδερώστρα στην πλάτη του.

Η αγάπη των Βρετανών για το «άθλημα» κατάφερε να εισέλθει και στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στη δημοφιλή σαπουνόπερα «EastEnders». Σε ένα επεισόδιο της σειράς το 2004, μία μαμά και η κόρη της αποφασίζουν να πάνε σε ένα πάρτι που φημολογείται ότι θα παρευρεθούν διάσημοι, μεταξύ των οποίων και οι Hot Plate Brothers, οι οποίοι κατείχαν τότε το ρεκόρ για σιδέρωμα ρούχων στο μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το extreme ironing έχει διεισδύσει και σε άλλους χώρους που κανείς δεν θα πίστευε ότι θα έφτανε, δημιουργώντας νέα «ακραία αθλήματα». Συγκεκριμένα, μία ομάδα τσελιστών ονόματι Extreme Cello εμπνευσμένη από το extreme ironing αποφάσισε να αρχίσει να παίζει τσέλο στις οροφές καθεδρικών ναών, σε βουνοκορφές και σε τεράστια ταμπλό Monopoly.

με πληροφορίες από AV Club

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More