Πότε θα «επιστρέψουν» τα ταξίδια στο εξωτερικό;
Photo Credits: Shutterstock

Πότε θα «επιστρέψουν» τα ταξίδια στο εξωτερικό;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Υπάρχει ελπίδα: οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό μπορεί να είναι εφικτές φέτος», αναφέρει η αρθρογράφος του CNN, Μάρνι Χάντερ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα αρχίσει να αυξάνεται την άνοιξη και αρκετά περισσότερο έως τα μέσα του έτους, προβλέπουν οι ειδικοί της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, καθώς τα εμβόλια και τα μέτρα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο θα αυξάνονται και τα κρούσματα θα μειώνονται και πάλι.

«Είμαι πραγματικά πολύ σίγουρος ότι από την Πρωτομαγιά και μετά… όλοι θα βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο Πολ Τσάρλς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας The PC Agency.

Τα εμβόλια και τα τεστ είναι αυτά που θα δώσουν ώθηση στον κλάδο, αλλά αυτό που χρειάζεται ίσως περισσότερο είναι μεγαλύτερη συνοχή και συντονισμός διασυνοριακά.

«Οταν δεν έχουμε μια συντονισμένη παγκόσμια προσέγγιση, είναι πολύ δύσκολο για τη βιομηχανία να προχωρήσει, ειδικά όταν οι ταξιδιωτικοί κανόνες αλλάζουν κάθε μέρα», δήλωσε ο Λουίς Φελίπε ντε Ολιβέιρα, γενικός διευθυντής του Airport Council International (ACI), ενός παγκόσμιου εμπορικού οργανισμού που εκπροσωπεί τα αεροδρόμια.

Ταξίδια στο εξωτερικό
«Υπάρχει ελπίδα: οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό μπορεί να είναι εφικτές φέτος». © Shutterstock

Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική καραντίνα και τους αυστηρούς περιορισμούς οι διεθνείς ταξιδιώτες και να υιοθετηθεί μια αποτελεσματική κοινή χρήση πληροφοριών σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα τεστ παγκοσμίως.

Τα κυρίαρχα έθνη εξακολουθούν να αποφασίζουν με βάση το τι είναι καλύτερο για αυτά, ωστόσο έχει σημειωθεί πρόοδος στο να αρχίσουν οι χώρες να αντιλαμβάνονται τον οικονομικό αντίκτυπο των ταξιδιών παγκοσμίως.

Ο ντε Ολιβέιρα της ACI λέει ότι η ανάκαμψη κατά τη θερινή περίοδο θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διεθνής εναέρια κυκλοφορία θα φτάσει το 50 έως 60% των προηγούμενων ετών στις περισσότερες χώρες.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Καραντίνα

Οι υποχρεωτικές και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις καραντίνας «ουσιαστικά σκοτώνουν τη διαδικασία επανεκκίνησης της βιομηχανίας», δήλωσε ο ντε Ολιβέιρα.

Οταν μίλησε στο CNN Travel, βρισκόταν στην 12η ημέρα μιας 14ήμερης καραντίνας στο Μόντρεαλ, αφού επέστρεψε σπίτι από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό. Εχει μπει σε καραντίνα τέσσερις φορές τους τελευταίους επτά μήνες, περνώντας 56 ημέρες στο σπίτι χωρίς τη δυνατότητα να βγει.

Αυτό αποτελεί μεγάλο αποτρεπτικό παράγοντα για άτομα που διαφορετικά θα ήταν πρόθυμα να ταξιδέψουν. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη, αλλά οι ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο πολυεπίπεδη προσέγγιση.

Απαιτείται ένας μηχανισμός πραγματοποίησης τεστ για την αποφυγή της καραντίνας, λέει ο Τόρι Εμερσον Μπαρνς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων και πολιτικής στην εθνική Μη Κερδοσκοπική Ενωση Ταξιδιωτικών Ενώσεων των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει μια επιστημονική, βασισμένη στο στάθμισμα κινδύνου προσέγγιση για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών και την εξάλειψη των απαιτήσεων καραντίνας.

Καραντίνα μετά από ταξίδι στο εξωτερικό
Οι υποχρεωτικές και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις καραντίνας «ουσιαστικά σκοτώνουν τη διαδικασία επανεκκίνησης της βιομηχανίας». © Shutterstock

Ενώ οι εμβολιασμοί θα είναι κρίσιμοι, ο Ολιβέιρα και αρκετοί άλλοι ειδικοί λένε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να καλύψουν τα εμβόλια το ποσοστό ανθρώπων που απαιτείται παγκοσμίως.

Ο Μπαρνς αναφέρει ότι η πραγματοποίηση τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση και πάλι κατά την άφιξη είναι μια πιθανή λύση.

Ενώ το US Travel θα ενθάρρυνε του ανθρώπους να εμβολιαστούν και να κάνουν τεστ σε μέρη που απαιτούν καραντίνες, η ένωση δεν θα καθιστούσε απαραίτητο τον εμβολιασμό για να ταξιδέψει κάποιος, σύμφωνα με τον Μπαρνς.

Αναγνωρίζει όμως ότι ο προσδιορισμός του ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και την εφαρμογή σταθερών πρωτοκόλλων είναι μια πρόκληση. «Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε απαραίτητα και δεν ξέρω αν ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχει αυτή την ευθύνη».

Ωστόσο, χώρες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο σημειώνουν σημαντική πρόοδο στον συντονισμό κοινών προσεγγίσεων, λέει η Αλεσάντρα Πριάντε, περιφερειακή διευθύντρια της Ευρώπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Ενω η συντονισμένη πραγματοποίηση τεστ εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιπτώσεις, το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την Πριάντε, είναι η καταγραφή «για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να μοιραστούμε ένα συγκεκριμένο αριθμό δεδομένων, γιατί αν δεν το κάνουμε, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να έχουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουμε», τονίζει.

Εμβολιασμός και… απόδειξη

Μερικές από αυτές τις πληροφορίες είναι πιθανόν να αφορούν και τους εμβολιασμούς. Καθώς η διαδικασία θα προχωράει, ενδέχεται να αυξηθεί η σύγχυση των ταξιδιωτών, καθώς οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν και πάλι την άνοιξη και οι απαιτήσεις ενδέχεται να έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Η Quantas, για παράδειγμα, ανέφερε ότι σύντομα όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες ενδέχεται να χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Θα χρειαστούμε μια εναρμονισμένη παγκόσμια προσέγγιση για την αναγνώριση και την ακριβή και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών για τον εμβολιασμό και τα αποτελέσματα των τεστ, δήλωσε ο Ολιβέιρα.

Οι τρέχουσες πρακτικές – που περιλαμβάνουν έντυπα έγγραφα από άγνωστα εργαστήρια σε γλώσσες που μπορεί να είναι άγνωστες σε εκείνους που τα επιθεωρούν – δεν είναι οι ιδανικότερες.

Εμβολιασμός και ταξίδια
Ο εμβολιασμός θα είναι κρίσιμος για την πορεία της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. © Shutterstock

Για αυτό, το ACI υποστηρίζει τη χρήση εφαρμογών υγείας όπως το CommonPass , ένα εργαλείο που θα επέτρεπε στους ταξιδιώτες να μοιράζονται εργαστηριακά αποτελέσματα και αρχεία εμβολιασμού χωρίς να αποκαλύπτουn άλλες προσωπικές πληροφορίες για την υγεία τους.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) εργάζεται επίσης για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Travel Pass.

Ακόμα και όταν τα εμβόλιο γίνουν ευρέως διαθέσιμα, δεν αναμένεται να εμβολιαστούν όλοι και οι ειδικοί εξετάζουν εάν ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από εμβολιασμένα άτομα. Η μάσκα, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή και άλλα μέτρα ασφαλείας θα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας – και των ταξιδιών – μας για πολύ καιρό ακόμη.

Μέτρα στο μεσοδιάστημα

Τα διεθνή ταξίδια δεν θα επιστρέψουν εν μία νυκτί.

Ακόμη και αν περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων Κορωνοϊού και μεγαλύτερο παγκόσμιο συντονισμό για ασφαλέστερα ταξίδια, προορισμοί και εταιρείες δημιουργούν τις δικές τους προσωρινές λύσεις.

Η Delta Air Lines δοκιμάζει μερικές πτήσεις στην Ολλανδία με πραγματοποίηση τεστ και χωρίς υποχρεωτική καραντίνα.

Ο Oλιβέιρα πιστεύει ότι τα γρήγορα rapid τεστ θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της βιομηχανίας. Αν και θεωρούνται λιγότερα ακριβή, είναι παράλληλα πιο φθηνά σε σχέση με τα μοριακά τεστ.

Η Ισλανδία και η Ουγγαρία έχουν δημιουργήσει ειδικά διαβατήρια για όσους έχουν νοσσήσει με τον Covid-19, επιτρέποντας σε όσους έχουν αναρρώσει να εισέρχονται στην επικράτεια τους.

Οι ταξιδιωτικές φούσκες, όπως ο πολυαναμενόμενος ταξιδιωτικός διάδρομος μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Δυστυχώς, όπως τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με τον Covid, αυτά τα μέτρα υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές.

με πληροφορίες από CNN Travel 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More