Πώς τα έξυπνα σπίτια θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις ζωές μας (ντοκιμαντέρ)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το διαδίκτυο «εισβάλλει» σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας. Δεν περιορίζεται πλέον στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνό μας, αλλά βρίσκεται στους κάδους απορριμμάτων, τα ψυγεία και τα συστήματα ασφαλείας των κατοικιών μας. Πως θα μπορούσαν τα «έξυπνα» σπίτια να αποτελέσουν απειλή για τις ζωές μας;

To Statista εκτιμά ότι τα σπίτια που ενσωματώνουν τέτοιου είδους τεχνολογίες θα αποτελούν το 50% των κατοικιών έως το 2024. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι θα μπορούν να ελέγχουν τα φώτα, τη θερμοκρασία, την ασφάλεια και όλες τις συσκευές τους σπιτιού τους χωρίς καν να χρειάζεται να βρίσκονται σε αυτό.

Τι γίνεται όμως όταν αυτές ηλεκτρικές συσκευές σταματούν να είναι «αθώες»; Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Ολες αυτές οι έξυπνες συσκευές στα σπίτια και τα γραφεία μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια μας.

Εξυπνα σπίτια
Ολες αυτές οι έξυπνες συσκευές στα σπίτια και τα γραφεία μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια μας. © Shutterstock

Καθώς ο αριθμός των συσκευών ολοένα και αυξάνεται, αυτή η απειλή θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Η ευκολία που μας παρέχει η τεχνολογία έχει πολλά οφέλη, όμως θα πρέπει να είμαστε πάντοτε ενήμεροι για τους κινδύνους που θα μπορούσε να επιφέρει στη ζωή μας.

Εκμετάλλευση κάμερας

Συστήματα ασφαλείας στο σπίτι, έξυπνα κουδούνια ή ακόμη και πιο διασκεδαστικές εφαρμογές  χρησιμοποιούν κάμερες για να βελτιώσουν την πρόσβαση και τη λειτουργικότητα των σπιτιών.

Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν τις κάμερες και να παρακολουθούν διαφορετικούς χώρους των σπιτιών τους ή το ποιος βρίσκεται στην εξώπορτα. Ωστόσο, υπάρχουν τρωτά σημεία σε αυτά τα συστήματα τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποιος χάκερ για να αποκτήσει τον έλεγχο της κάμερας, «εισβάλλοντας» έτσι στον ιδιωτικό χώρο των χρηστών.

«Εξυπνες» κλειδαριές

Οι έξυπνες κλειδαριές μπορούν να διευκολύνουν την είσοδο στο σπίτι, ακόμη και αν τα χέρια μας είναι γεμάτα με πράγματα. Ομως, οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις συσκευές ασφαλείας μέσω των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση τους.

Εξυπνα σπίτια
Οι έξυπνες κλειδαριές μπορούν να διευκολύνουν την είσοδο στο σπίτι. © Shutterstock

Προσφέροντας μια εφαρμογή με κακόβουλο λογισμικό που προτείνει τη βελτίωση της ασφάλειας και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, ερευνητές σε μια πρόσφατη μελέτη κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους «έξυπνες» κλειδαριές μέσα σε δευτερόλεπτα.

Οι χάκερ κατάφεραν να επιλέξουν εναλλακτικούς κωδικούς πρόσβασης και να αφαιρέσουν τις ειδοποιήσεις που ενημέρωναν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού για αλλαγές.

Οικιακοί βοηθοί

Από την Alexa της Amazon έως τους οικιακούς βοηθούς της Google, οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τις ζωές μας θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν πρόσβαση στους ιδιωτικούς μας χώρους ή να οδηγήσουν σε δαπανηρά σφάλματα.

Για παράδειγμα, ένας τέτοιος βοηθός θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας με άνοια ή σε κάποιο παιδί να παραγγείλει ότι θέλει, με «ολέθρια» αποτελέσματα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κάποιο τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει σχετικά εύκολα πρόσβαση στη συσκευή και να παραγγείλει αντικείμενα μόνο του.

Καθώς αυτές οι συσκευές γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και περιλαμβάνουν κάμερες, μπορούν επίσης να αποτελέσουν απειλή για το ιδιωτικό απόρρητο και την προσωπική ζωή.

Στο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουμε σήμερα από το διαδικτυακό κανάλι ENDEVR , ο Μπρετ Γκέιλορ – ένας «τεχνο-ουτοπικός» εργαζόμενος του τεχνολογικού κλάδου – εξετάζει όλες τις πτυχές της απειλής των νέων οικιακών τεχνολογιών στη ζωή μας.

Το μέλλον, προβλέπει, θα είναι είτε ένας εφιάλτης επιτήρησης είτε μια «οικο-ουτοπία». Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη στάση των εταιρειών σε Silicon Valley και Σενζέν.

Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια ευρύτερη ματιά στις αλλαγές που επιφέρει το διαδίκτυο στις ζωές μας και εξετάζει τρόπους για να γίνει καλύτερος ένας κόσμος, στον οποίο θα είμαστε όλοι «συνδεδεμένοι».

με πληροφορίες από Pacetechnical

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More