Parler: η πλατφόρμα που αγαπάει τον Τραμπ «μπήκε» στο Καπιτώλιο
Photo Credits: Shutterstock

Parler: η πλατφόρμα που αγαπάει τον Τραμπ «μπήκε» στο Καπιτώλιο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

To Parler είναι μία από τις πιο «καυτές» εφαρμογές των τελευταίων ημερών, ειδικά μετά την επίθεση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκε για να οργανωθεί η επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο, οδηγώντας αρκετούς να κάνουν λόγο για νέο «hot spot» παραπληροφόρησης και οργάνωσης της ακροδεξίας.

Η προσοχή όλων σε πλατφόρμες όπως το Parler αυξήθηκε μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, η οποία ήρθε σε μία στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχονται ήδη πολλά πυρά. Πολλοί αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαιτούν από το Facebook και το Twitter να ελέγχουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους.

«Αυτοί είναι κλειστοί χώροι χωρίς επίβλεψη όπου άνθρωποι με ακραίες και εξτρεμιστικές ιδεολογίες περνούν τον χρόνο τους» λέει ο Τζόναθον Μόργκαν CEO της Yonder, μίας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά πηγές παραπληροφόρησης σε πλατφόρμες όπως το Parler, το 4chan και άλλα γνωστά message boards που επιτρέπουν τη ρητορική μίσους. «Αυτό σημαίνει ότι η “πληροφοριακή δίαιτα” που ακολουθούν είναι εντελώς ομογενής». Ο Μόργκαν πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί εύκολα να ριζοσπαστικοποιήσει τους χρήστες.

Με μία πρώτη ματιά το περιβάλλον του Parler μοιάζει αρκετά με αυτό του Twitter και του Facebook. Ανοίγοντας την εφαρμογή υπάρχουν χιλιάδες αναρτήσεις που κάνουν λόγο για «εκλογική απάτη και νοθεία» και διαμαρτύρονται για την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου.

Η εφαρμογή είδε μία αύξηση στα downloads ακριβώς μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Για ένα διάστημα μέσα στον Νοέμβριο ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στο App Store. Η Washington Post αναφέρει ότι μετά τις εκλογές η εφαρμογή φιλοξενούσε πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες, ενώ στέλεχος της επιχείρησης αναφέρει ότι ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται συνεχώς.

Αυτά τα νούμερα είναι πολύ μικρά σε σχέση με πλατφόρμες όπως οι Facebook, Twitter και YouTube που αθροιστικά φιλοξενούν δισεκατομμύρια χρήστες. Το Parler ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνει πολύ γρήγορα τη δημοτικότητά του.

Η πλατφόρμα επιτρέπει τα fake news και τη ρητορική μίσους που τα Twitter και Facebook απαγορεύουν, προσελκύοντας πολλούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι πιστεύουν στο αφήγημα του Αμερικανού προέδρου περί «εκλογικής νοθείας». Η εφαρμογή προσέλκυσε περισσότερους ψηφοφόρους του Τραμπ μετά την απόφαση του Twitter να τοποθετεί προειδοποιητικές αναφορές για παραπληροφόρηση στα tweets του Τραμπ.

Πολλοί πιστεύουν ότι η εφαρμογή είναι ακόμα ένα κεφάλαιο στη σχέση των υπερσυντηρητικών κύκλων με τα media στις ΗΠΑ.

«[Το Parler] ακολουθεί το μοτίβο της δεξιάς από την άνθιση του ραδιοφώνου στη δεκαετία του 1980, της συνδρομητικής τηλεόρασης λίγα χρόνια αργότερα και των social media σήμερα» λέει η Λόρενς Ρόσενταλ καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Berkeley. «Σε κάθε περίπτωση αυτό που βρήκαμε είναι ότι η δεξιά εγκαταλείπει τη συμμετοχή στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και δημιουργεί ένα παράλληλο σύμπαν».

Το Parler είναι η τελευταία πράξη του φαινομένου, εξηγεί η Ρόσενταλ.

Η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί κάποιο αλγόριθμο για να παρουσιάσει τις πιο «ενδιαφέρουσες» αναρτήσεις σε κάθε χρήστη αλλά τις εμφανίζει χρονολογικά. «Δεν διαλέγουμε το τι βλέπετε, δεν προσποιούμαστε ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε» αναφέρει η πολιτική της εταιρείας. Αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί κυρίως για παράνομες δραστηριότητες το Parler υπόσχεται στους χρήστες ότι θα παραμείνει «ουδέτερο» και ότι «η αφαίρεση μελών ή περιεχομένου θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».

Τα πρόσωπα πίσω από το Parler

Η βάση της εταιρείας είναι στη Νεβάδα και «κεντρικά πρόσωπά» της είναι ο CEO της εταιρείας Τζον Μάτσε και ο διευθυντής πληροφορικής της πλατφόρμας Τζάρεντ Τόμσον. Κανένας από τους δύο δεν είχε απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα πριν τη δημιουργία της εφαρμογής. Ο Τζέφρι Βέρνικ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που «αγκάλιασε» το Bitcoin είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της πλατφόρμας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που χρηματοδοτούν την πλατφόρμα.

Το Parler επιβεβαίωσε στη Wall Street Journal τον Νοέμβριο ότι η συντηρητική Ρεμπέκα Μέρσερ είναι η βασική επενδύτρια της εταιρείας, η οποία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την πλατφόρμα μόνο αν οι χρήστες της είχαν πλήρη έλεγχο στο περιεχόμενο που έβλεπαν. Πρόσφατα ανακήρυξε την εφαρμογή ως «φάρο για όσους εκτιμούν την ελευθερία, την ελευθερία λόγου και τα προσωπικά δεδομένα». Ο πατέρας της Μέρσερ, Ρόμπερτ, είχε επενδύσει 15 εκατομμύρια στην Cambridge Analytica, ενώ η ίδια είχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της πλατφόρμας είναι ο Νταν Μπονγκίνο πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών, ο οποίος διατηρεί και ένα podcast με υπερσυντηρητικό περιεχόμενο. Παρά το γεγονός ότι ο Μπονγκίνο έχει 3 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και 4 εκατομμύρια στο Facebook παροτρύνει τους οπαδούς του να τον ακολουθήσουν στο Parler.

Parler
Για ένα διάστημα μέσα στον Νοέμβριο ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στο App Store. © Shutterstock

Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Οι συντηρητικοί αναλυτές που χρησιμοποιούν το Parler και τα mainstream μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να αποκομίσουν τα «καλά» και από τους δύο κόσμους. Αυτό έρχεται ως υπενθύμιση ότι πλατφόρμες σαν το Parler δεν είναι εναλλακτικές του Facebook και του Twitter αλλά «νέοι κόμβοι» στο χαώδες οικοσύστημα των social media.

«Μπορείς να αποκτήσεις μεγάλο κοινό σε αυτές τις πλατφόρμες και μετά να το χρησιμοποιήσεις για να προωθήσεις τις δραστηριότητές σου άλλες πλατφόρμες» λέει η ερευνήτρια Νταϊάρα Τάουνς. «Όχι μόνο μπορούν να συνεχίζουν να αναρτούν το περιεχόμενο που αναρτούν και στο Facebook, μπορούν και να πάνε στο επόμενο επίπεδο αναρτώντας περιεχόμενο το οποίο δεν περνάει από επίβλεψη, έχοντας και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Πώς αλλάζει η πλατφόρμα στις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Τραμπ

Υπάρχει έντονη φημολογία ότι αφού ο Τραμπ αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν δικό του όμιλο με συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, καλώντας τους οπαδούς του να τον στηρίξουν. Είναι πιθανό το Parler να αποτελέσει μέρος των μελλοντικών σχεδίων του Τραμπ.

Προς το παρόν δεν φαίνεται ο Τραμπ να έχει επίσημη παρουσία στην πλατφόρμα, ούτε άρχισε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα μετά την αναστολή των λογαριασμών του από το Twitter και το Facebook. Ο Τραμπ δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο Parler και όσοι λογαριασμοί φέρουν το όνομά του στην πλατφόρμα δεν είναι επιβεβαιωμένοι. Στην περίπτωση όμως που ο Τραμπ αποφάσιζε να συμμετάσχει στην πλατφόρμα σίγουρα θα τον ακολουθούσαν πολλοί υποστηρικτές του.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το Parler μπορεί να υπερβεί τις συντηρητικές του ρίζες και να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο κοινό. Ο Αντζελο Καρουζόνε πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Media Matters for America υποστηρίζει ότι σε κάποια φάση η πλατφόρμα θα πρέπει να αποφασίσει τι περιεχόμενο επιτρέπει να αναρτάται και τι όχι στην πλατφόρμα της. «Για ορισμένους υποστηρικτές του Τραμπ, το όλο νόημα της πολιτικής είναι “να την πουν στους αριστερούς”, στο Parler όμως δεν υπάρχουν αριστεροί» έγραφε η Ρενέ ΝτιΡέστα στο Atlantic.

Το πιθανότερο είναι ότι η πλατφόρμα θα συνεχίσει να απευθύνεται σε ακραία και περιθωριακά στοιχεία και δεν θα κάνει τη στροφή στο mainstream κοινό προσπαθώντας να ανταγωνιστεί το Facebook και το Twitter. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να ελέγχει το περιεχόμενο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα κάτι που θα αθετούσε την υπόσχεση που έχει δώσει στους χρήστες τους.

με πληροφορίες από Vox

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More