Τραμπ και Twitter: η τελική σκηνή μίας «τραγωδίας»
Photo Credits: Shutterstock

Τραμπ και Twitter: η τελική σκηνή μίας «τραγωδίας»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter μετά τη χθεσινή επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ είναι αβέβαιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μισεί τους τεχνολογικούς κολοσσούς, παρόλα αυτά «λατρεύει» να τουιτάρει, ενώ το μέσο ήταν καθοριστικό στην άνοδο (και την πτώση του).

Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το Twitter για πάνω από 10 χρόνια, ως έναν τρόπο να παρακάμπτει τα μέσα ενημέρωσης που τόσο μισεί και να απευθύνεται με άμεσο τρόπο στους ψηφοφόρους του.

Οι 280 χαρακτήρες που επιτρέπονται ανά tweet ταιριάζουν στο πολιτικό στιλ του Τραμπ, το οποίο βασίζεται περισσότερο στην «ατάκα» παρά στα επιχειρήματα.

Μπορεί το ίδιο το Twitter να έχει «επωφεληθεί» από τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς το προφίλ του συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες σε καθημερινή βάση, αυτή όμως η δεκάχρονη συμβίωση φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Μετά τη χθεσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το Twitter «κλείδωσε» το λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου και δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για το μέλλον του στην πλατφόρμα.

Θεωρητικά, η εταιρεία έχει κλειδώσει τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες, αναφέροντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να τον ανακτήσει αρκεί να σβήσει τα tweets που παραβιάζουν τις πολιτικές της πλατφόρμας.

Ωστόσο το κρίσιμο σημείο της ανακοίνωσης του Twitter είναι το εξής: «Οι μελλοντικές παραβιάσεις των κανόνων του Twitter, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών Αστικής Ακεραιότητας και Βίαιων Απειλών (σ.σ.: Civic Integrity or Violence Threats), θα οδηγήσει στη μόνιμη αναστολή του λογαριασμού @realDonaldTrump».

Ο Τραμπ παραβιάζει τους κανόνες συνεχώς. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της πλατφόρμας «οι υπηρεσίες του Twitter δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται με σκοπό τη χειραγώγηση ή την παρεμπόδιση των εκλογών ή άλλων πολιτικών διαδικασιών».

Τα tweets του Τραμπ περί εκλογικής νοθείας και απάτης παραβιάζουν παράφορα τον συγκεκριμένο κανόνα.

Τραμπ και Twitter
Ο Τραμπ παραβιάζει τους κανόνες συνεχώς. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της πλατφόρμας «οι υπηρεσίες του Twitter δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται με σκοπό τη χειραγώγηση ή την παρεμπόδιση των εκλογών ή άλλων πολιτικών διαδικασιών». © Shutterstock

Εξαίρεση στους κανόνες

Γιατί λοιπόν η πλατφόρμα δεν πήρε πιο σκληρά μέτρα νωρίτερα;

Το Twitter έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες όσον αφορά τους πολιτικούς ηγέτες.

«Ορισμένες φορές αναγνωρίζουμε ότι το να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να δουν tweets που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν “κατέβει” ίσως είναι προς το δημόσιο συμφέρον» αναφέρεται στους κανονισμούς της πλατφόρμας.

«Αυτή τη στιγμή, περιορίζουμε τις εξαιρέσεις σε έναν μόνο τύπο περιεχομένου δημοσίου συμφέροντος – τα tweets από εκλεγμένους και κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Όπως αναφέρει το BBC υπάρχουν έντονες συζητήσεις στα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας σχετικά με τη μόνιμη αναστολή του λογαριασμού του Τραμπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζακ Ντόρσεϊ ωστόσο θεωρούσε ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να μείνει ο λογαριασμός ανοικτός, εκτός και αν ο Αμερικανός πρόεδρος παρακινούσε τους ακόλουθούς του σε βίαιες πράξεις, κάτι το οποίο η εταιρεία θεωρεί ότι συνέβη χθες.

«Κανείς δεν κάνει τα στραβά μάτια», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή στο BBC.

Με λίγα λόγια, το Twitter έχει επιτρέψει στον Τραμπ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα -παρά τις πολυάριθμες παραβιάσεις του- επειδή είναι ο πρόεδρος.

Καθώς όμως πλησιάζει η 20η Ιανουαρίου (η μέρα ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν), πλησιάζει και το τέλος της «ασυλίας» που απολαμβάνει ο Τραμπ.

Οι αναρτήσεις του στα social media καλλιεργούν εδώ και χρόνια την ατμόσφαιρα πόλωσης και έντασης που οδήγησε στην χθεσινή επίθεση στο Καπιτώλιο. Μόλις ο Τραμπ χάσει το προεδρικό αξίωμα, η απόφαση να κλειδωθεί ο λογαριασμός του μόνιμα θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Τραμπ και Twitter
Tο Twitter έχει επιτρέψει στον Τραμπ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα -παρά τις πολυάριθμες παραβιάσεις των κανόνων- επειδή είναι ο πρόεδρος. © Twitter

Το Facebook έχει και αυτό με τη σειρά του θέσει σε 24ωρη αναστολή το λογαριασμό του Τραμπ και τα στελέχη του επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο της μόνιμης απαγόρευσης.

Ολες οι μεγάλες εταιρείες των social media είναι ξεκάθαρες. Κάθε πολίτης που συνεχίζει να προωθεί θεωρίες συνωμοσίας και εξτρεμιστικές απόψεις θα πρέπει να αναμένει τον αποκλεισμό του από την πλατφόρμα. Ο Τραμπ δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζουν επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι δεν έχουν τα πράξει τα δέοντα για να καταστείλουν τα fake news και τη ρητορική μίσους στις πλατφόρμες τους.

Εστω και αργοπορημένα λοιπόν όλες οι εταιρείες κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αποδείξουν ότι μπορούν να ελέγξουν τις πλατφόρμες τους χωρίς την ανάγκη κρατικής παρέμβασης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, ο Τραμπ -ως πολίτης πλέον- έχει δύο επιλογές αν θέλει να έχει μέλλον στην πλατφόρμα του Twitter.

Μπορεί να δείξει μεταμέλεια και να συμμορφωθεί με τους κανόνες της πλατφόρμας ή μπορεί να αποδεχθεί ότι δεν έχει θέση σε αυτήν.

Ο Τραμπ όπως έχει αποδείξει επανειλημμένα δεν ξέρει να συμβιβάζεται. Αυτό άλλωστε τον έφερε και στην εξουσία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολύ δύσκολο να έχει μία θέση στην πλατφόρμα του Twitter μετά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο.

με πληροφορίες από BBC

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More