Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του 2021 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Photo Credits: Shutterstock

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του 2021 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Ιαπωνία συνεχίζει να έχει το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index. Το ελληνικό διαβατήριο, το οποίο είναι στα δέκα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου, καταλαμβάνει την όγδοη θέση. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης «κατατάσσει» τις χώρες ανάλογα με το πόσο «φιλικά» προς τα ταξίδια είναι τα διαβατήριά τους. Φέτος, λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των lockdown που επιβλήθηκαν σε όλο τον πλανήτη, ίσως ένα ισχυρό διαβατήριο δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά μόλις απελευθερωθούν και πάλι οι μετακινήσεις η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη θα είναι βασικοί παράγοντες στα ταξίδια.

Η αλήθεια είναι ότι ο δείκτης Henley Passport Index δεν συνυπολόγισε τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς το ιαπωνικό διαβατήριο είναι αρκετό (δεν χρειάζεται βίζα) για ταξίδια σε 191 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στη δεύτερη θέση και η Νότια Κορέα με τη Γερμανία ισοβαθμούν στην τρίτη.

Λίγο πιο κάτω στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία στην έβδομη θέση, δίνοντας τη δυνατότητα ταξιδιού σε 185 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκεται η Αυστραλία που επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς βίζα σε 184 προορισμούς.

Μερικά χρόνια πριν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατείχαν τις πρώτες θέσεις της λίστας, αλλά όπως σημειώνεται στην έρευνα «οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χώρες της Ασίας θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη δύναμη τους καθώς θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψουν μετά την πανδημία».

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας μετάλλαξης του ιού.

Τα περιοριστικά μέτρα σημαίνουν ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην έβδομη θέση της λίστας, η αλήθεια είναι ότι τα διαβατήρια και των δύο χωρών είναι «αρκετά» ώστε οι πολίτες τους να ταξιδέψουν σε μόλις 70 και 75 χώρες αντίστοιχα.

Τα ασταμάτητα Εμιράτα

Λίγες ήταν οι σημαντικές συμφωνίες ελεύθερης μετακίνησης πολιτών που επιτεύχθηκαν το 2020. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η εξαίρεση, αναφέρει η έρευνα.

Τα Εμιράτα υπέγραψαν πολλές αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με σειρά χωρών, με τη σημαντικότερη να είναι η έναρξη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών των δύο χωρών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την 16η θέση με το διαβατήριο τους να είναι «αρκετό» για να ταξιδέψουν οι πολίτες της χώρας σε 173 προορισμούς. Η άνοδος των ΗΑΕ είναι εντυπωσιακή καθώς το 2006, βρίσκονταν στην 62η θέση της λίστας.

Ο καθένας για τον εαυτό του

«Ένα χρόνο πριν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ρυθμός των παγκόσμιων μετακινήσεων θα συνέχιζε να αυξάνεται, τα ταξίδια θα γίνονταν περισσότερο ελεύθερα και οι κάτοχοι των ισχυρών διαβατηρίων θα απολάμβαναν μεγαλύτερη πρόσβαση από ποτέ» λέει ο Κρίστιαν Κέιλιν πρόεδρος της Henley & Partners και ιδρυτής της κατάταξης.

«Το παγκόσμιο lockdown γρήγορα οδήγησε στην απόρριψη των προβλέψεων και καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν να αίρονται τα αποτελέσματα του δείκτη είναι μία υπενθύμιση του τι σημαίνει η δύναμη ενός διαβατηρίου σε έναν κόσμο χτυπημένο από μία πανδημία».

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2021 είναι:

1. Ιαπωνία (191 προορισμοί)

2. Σιγκαπούρη (190 προορισμοί)

3. Νότια Κορέα, Γερμανία (189)

4. Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (188)

5. Δανία, Αυστρία (187)

6. Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία (186)

7. Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (185)

8. Ελλάδα, Μάλτα, Τσεχία, Αυστραλία (184)

9. Καναδάς

10. Ουγγαρία

Τα χειρότερα διαβατήρια για το 2021:

103. Νότια Κορέα (39 προορισμοί)

104. Λιβύη, Νεπάλ (38)

105. Παλαιστίνη

106. Σομαλία, Υεμένη (33)

107. Πακιστάν (32)

108. Συρία (29)

109. Ιράκ (28)

110. Αφγανιστάν (26)

με πληροφορίες από CNN Travel

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More