Προέλευση Covid-19: γιατί η Κίνα «μπλόκαρε» την αποστολή ερευνητών του ΠΟΥ;
Photo Credits: Shutterstock

Προέλευση Covid-19: γιατί η Κίνα «μπλόκαρε» την αποστολή ερευνητών του ΠΟΥ;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Απογοητευμένος δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους για το γεγονός ότι η Κίνα «μπλόκαρε» έρευνα ομάδας ειδικών του Οργανισμού σχετικά με την προέλευση του Covid-19.

Μία ομάδα ειδικών του ΠΟΥ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Ουχάν, το «σημείο μηδέν» της πανδημίας, αλλά την τελευταία στιγμή, οι κινεζικές αρχές τους ανακοίνωσαν ότι δεν τους είχε δοθεί άδεια εισόδου στη χώρα.

Η Κίνα αρχικά είχε συμφωνήσει στην επίσκεψη των ειδικών, αλλά άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή. Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Γκεμπρεγέσους αποκάλυψε ότι δύο μέλη της ομάδας είχαν αποχωρήσει από τις χώρες του για να μεταβούν στην Ουχάν, αλλά το ταξίδι τους ματαιώθηκε.

Η αποστολή αποτελείται από δέκα επιστήμονες -από τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία- όλοι τους αναγνωρισμένοι στον τομέα τους.

Πιο συγκεκριμένα ο ΠΟΥ είχε καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τζίνπινγκ, αλλά «σήμερα μάθαμε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν είχαν οριστικοποιήσει τις τελικές εγκρίσεις για την άφιξη της ομάδας στην Κίνα», ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος με τα νέα, δεδομένου ότι δύο μέλη της ομάδας είχαν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους και άλλοι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή, ενώ βρίσκονταν σε επικοινωνία με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Προέλευση Covid-19: Ουχάν
Η Κίνα κάνει επίσης προσπάθειες να αποδείξει ότι ο ιός ξεκίνησε σε άλλες χώρες και όχι στο εσωτερικό της, αγνοώντας όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα. © Shutterstock

Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει την επιθυμία του εδώ και μήνες να ξεκινήσει μία έρευνα για την προέλευση του Covid-19 εδώ και μήνες. Ο Γκεμπεργέσκους δήλωσε ότι η ομάδα των ειδικών ήθελε «να ξεκινήσει την αποστολή όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόταν σε επαφή με τις κινεζικές αρχές.

Ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ ειδικός στις ασθένειες ζώων που μεταδίδονται και σε άλλα είδη είχε επιλεχθεί από τον ΠΟΥ για να ηγηθεί της έρευνας.

Πολλά στελέχη του ΠΟΥ εξέφρασαν τον θυμό τους για την απόφαση αυτή της Κίνας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτακτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι ένας επιστήμονας από τη δεκαμελή ομάδα επιστρέφοντας στο σπίτι του «κόλλησε» σε μία χώρα μετάβασης.

«Αυτό είναι εκνευριστικό και όπως είπε και ο γενικός διευθυντής, απογοητευτικό. Αυτή η απογοήτευση έχει εκφραστεί από τον Δρ. Τέντρος στους ομολόγους μας στην Κίνα» δήλωσε ο Ράιαν.

Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει να πρόκειται περί «οργανωτικού και γραφειοκρατικού ζητήματος».

Την ίδια στιγμή η Ιλόνα Κίκμπους διευθύντρια και πρόεδρος του Global Health Centre στη Γενεύη, τόνισε ότι οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν σταματήσει τις χώρες από το να ενωθούν στη μάχη ενάντια στον Covid-19.

«Πιστεύω ότι θα είναι υπερβολικά δύσκολο να βρεθεί η προσέλευση του Covid-19 επειδή έχει περάσει τόσος καιρός», δήλωσε η Κίκμπους.

Ο ιός που ξέσπασε στην Ουχάν έχει σκοτώσει 1.876.243 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Προέλευση Covid-19: Νυχτερίδα
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κορωνοϊού ήταν μια νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων. © Shutterstock

Η απάντηση της Κίνας

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην Κίνα για την αργή αντίδρασή της στο ξέσπασμα του ιού και το γεγονός ότι τον άφησε να επεκταθεί εκτός των κινεζικών συνόρων.

Η κυβέρνηση Τζίνπινγκ κάνει έντονες προσπάθειες για να πείσει τους επικριτές της ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Η Κίνα μάλιστα προσέφερε και βοήθεια σε όσες χώρες την είχαν ανάγκη ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας με σκοπό να δείξει ένα «καλό πρόσωπο» στη διεθνή κοινότητα.

Η Κίνα κάνει επίσης προσπάθειες να αποδείξει ότι ο ιός ξεκίνησε σε άλλες χώρες και όχι στο εσωτερικό της, αγνοώντας όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα.

«Ολοένα και περισσότερες έρευνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ενδέχεται να είχε εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κορωνοϊού ήταν μια νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων.

Ο κινεζικός Τύπος αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να «εισάχθηκε» στη χώρα από κατεψυγμένο προϊόν, μια θεωρία που έχει απορρίψει ο ΠΟΥ.

Νέο επεισόδιο του «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας

Όπως και η Κίνα έτσι και ο ΠΟΥ έχει δεχθεί ισχυρά πυρά για τον λόγο ότι «πίστεψε» την Κίνα και δεν ενημέρωσε τις υπόλοιπες χώρες για τη σοβαρότητα της κατάστασης νωρίτερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ.

Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να συνεχίζουν να είναι τεταμένες το ζήτημα γύρω από την προέλευση του Covid-19 μπορεί να αποτελέσει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων στον νέο «Ψυχρό Πόλεμο» που μαίνεται μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια.

με πληροφορίες από Yahoo! Finance, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More