Ταϊβάν: δωρεάν διαδρομές ταξί με αντάλλαγμα… ένα τραγούδι (βίντεο)
Photo Credits: Shutterstock

Ταϊβάν: δωρεάν διαδρομές ταξί με αντάλλαγμα… ένα τραγούδι (βίντεο)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Tu Ching Liang φτιάχνει το κίτρινο καπέλο του, καθώς τα φώτα σε ρυθμούς… ντίσκο αντανακλούν πάνω στην άσπρη ιατρική μάσκα προσώπου, ενώ επιταχύνει το ταξί του.

«Κανείς δεν είναι τόσο τυχερός όσο εγώ, περπατώντας έξω στον δρόμο κάθε μέρα βιαστικός για να πάω στη δουλειά και να μην βγάλω χρήματα», λέει, γελώντας.

Είναι μια κρύα μέρα στο κέντρο της Ταϊπέι. Τρεις εβδομάδες σχεδόν ασταμάτητης βροχής έχουν ταλαιπωρήσει τους ανθρώπους οι οποίοι βρέχονται από αυτοκίνητα που περνούν από μικρές λακκούβες και παλεύουν με τις ομπρέλες τους ενάντια στον άνεμο.

Αλλά, μέσα στο κίτρινο ταξί του – το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει κανείς από ένα ροζ αστέρι νέον πάνω στο ταμπλό -, ο Tu είναι στα ζεστά και ακούει έναν επιβάτη να τραγουδάει χαρούμενος το Despacito.

Σε μια πόλη που λατρεύει το να τραγουδάει, κάποιος μπορεί να βρει κάποιο καραόκε σχεδόν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ταξί. Οι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν ξαφνικά με ένα μικρόφωνο στο χέρι και ένα iPad έτοιμο να παίξει κλιπάκια στο Youtube από οποιοδήποτε τραγούδι μπορούν να σκεφτούν, ενώ έχουν απλά ξεκινήσει για να πάνε στη δουλειά τους.

Ομως ο 57χρονος Tu, ισχυρίζεται ότι είναι ο πιο διάσημος από όλους. «Οδηγώ ταξί για 27 χρόνια, δίνοντας χρήματα [ως ανταμοιβή για το τραγούδι καραόκε] για οκτώ χρόνια και γυρίζoντας βίντεο εδώ και έξι χρόνια. Εχω γυρίσει 10.000 βίντεο».

Για να μπει κάποιος στο ταξί του θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία: να τραγουδήσει για τον οδηγό του. Αν δεν τραγουδήσει δεν θα επωφεληθεί της έκπτωσης και δεν θα μπορέσει να κερδίσει κάποιο βραβείο.

Ο Tu λέει ότι πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να τραγουδήσουν, αλλά τους ωθεί να το κάνουν ούτως ή άλλως. «Είναι για να εκπαιδεύσουν το θάρρος του. Για να τους εκπαιδεύσουμε να γίνουν σούπερ σταρ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εάν του αρέσει κάποια προσπάθεια, θα κάνει έκπτωση για τη διαδρομή στον τραγουδιστή, μερικές φορές δίνοντας του κάποιο χρηματικό έπαθλο. Συνήθως όμως, οι άνθρωποι του δίνουν tips που είναι περισσότερα από ότι κοστίζει η κούρσα.

Ο οδηγός ταξί στην Ταϊβάν
Ο Tu λέει ότι πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να τραγουδήσουν, αλλά τους ωθεί να το κάνουν ούτως ή άλλως. © 涂清涼/ Facebook

Αυτό που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία ως παιχνίδι, προσφέροντας στους επιβάτες έκπτωση αν μπορούσαν να μαντέψουν τον τίτλο ενός τραγουδιού, έχει εξελιχθεί σε μια «αυτοκρατορία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κάμερες μέσα στο ταξί καταγράφουν όλους τους τραγουδιστές – καλούς, κακούς, ντροπαλούς ή ακόμη και μεθυσμένους – με τις προσπάθειες τους να ανεβαίνουν στο Youtube. Ορισμένα από αυτά τα βίντεο έχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια προβολές.

«Είμαι παγκόσμιος influencer», λέει ο Tu, ξεσπώντας σε γέλια.

«Οι άνθρωποι πληρώνουν για να πάνε σε συναυλίες και να δουν ανθρώπους να τραγουδούν, αλλά εδώ με πληρώνουν για να μου τραγουδήσουν», τονίζει. Το όνειρο του είναι να έχει κάποια μέρα ως επιβάτη τον Εντ Σίραν.

Η ζωή στην Ταϊπέι ήταν σχετικά πιο φυσιολογική σε σχέση με όσα συμβαίνουν παγκοσμίως, καθώς η έξαρση της πανδημίας έχει περιοριστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τουρίστες λόγω των κλειστών συνόρων.

Ο Tu ισχυρίζεται ότι αυτό δεν τον έχει επηρεάσει, καθώς βασίζεται κυρίως στην τοπική αγορά. «Η Ταϊβάν λατρεύει το τραγούδι», καταλήγει.

με πληροφορίες από Guardian 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More