Πώς τα τρολ «κυριάρχησαν» στο Ιντερνετ; (ντοκιμαντέρ)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Σαν μυθικά πλάσματα που μοιάζουν ανίκητα, τα τρολ συνεχίζουν να είναι η μεγαλύτερη μάστιγα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολύ πριν τη δημιουργία του Facebook, τα τρολ κατοικούσαν στη «σκοτεινή πλευρά» των φόρουμ και των πρώιμων κοινοτήτων του ίντερνετ.

Ολοι έχουμε βρεθεί στη θέση να τα αντιμετωπίσουμε. Ενας χρήστης κάνει μία ανάρτηση και κάποιος άλλος του απαντά με τον χειρότερο και λιγότερο εποικοδομητικό τρόπο. Η ανάρτηση «ανήκει» πλέον στα τρολ.

Η έντονη πόλωση που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία, έχει οδηγήσει στη χειροτέρευση της κατάστασης. «Είναι δύσκολο να υπολογίσεις αν τα τρολ έγιναν χειρότερα μέσα στην κρίση, αλλά βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα και παραπληροφόρηση» τονίζει ο Τζέβιν Γουέστ καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Κολυμπάμε σε έναν ωκεανό παραπληροφόρησης. Η πανδημία είναι πιθανό να κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς τα αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας δημιουργούν ένα περιβάλλον που μπορούν να εκμεταλλευθούν τα τρολ».

Τα τρολ και η πανδημία

Το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και τα lockdowns που το ακολούθησαν έχουν σίγουρα αυξήσει τον χρόνο που οι άνθρωποι περνούν μπροστά από τις οθόνες τους. Λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι έχουμε χάσει επαφή με την κοινωνικότητά μας.

Με απλά λόγια οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να γράψουν κάτι στο ίντερνετ παρά να το πουν στην πραγματική ζωή.

«Είναι λογικό η πανδημία να χειροτερεύει τη συμπεριφορά των τρολ» εξηγεί ο Κεντ Μπάουσμαν καθηγητής διαδικτυακής κοινωνιολογίας στο Maryville University.

«H συνολική ένταση αυτού του αρνητικού γεγονότος είναι κάτι που οι σύγχρονες γενιές δεν έχουν ξαναβιώσει» προσθέτει ο Κεντ. «Όταν το συνδυάσεις με την εκτόξευση της ανεργίας, έχεις το τέλειο μείγμα για μία συλλογικά αρνητική διάθεση. Αυτό είναι που γεννά τα τρολ. Είναι μία τρομακτικά λυτρωτική αντίδραση σε προσωπικό επίπεδο στα αρνητικά συναισθήματα που παράγει το γεγονός. Λέω τρομακτική με την έννοια ότι η απόλαυση που παίρνουν τα τρολ προέρχεται από την παρενόχληση άλλων χρηστών λόγω διαφορετικών απόψεων ή συναισθημάτων».

Ιντερνετ τρολ
Ολοι έχουμε βρεθεί στη θέση να τα αντιμετωπίσουμε. Ενας χρήστης κάνει μία ανάρτηση και κάποιος άλλος του απαντά με τον χειρότερο και λιγότερο εποικοδομητικό τρόπο. Η ανάρτηση «ανήκει» πλέον στα τρολ. © Shutterstock

Πολιτικό τρόλινγκ

Ένας άλλος παράγοντας που έχει οδηγήσει στην αύξηση των τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου χρησιμοποιούν τα social media με περίεργο τρόπο ορισμένες φορές.

«Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα “καθημερινά” τρολ από τα τρολ με πολιτική ατζέντα» λέει ο Μόρτεν Μπέι ερευνητής στο Center for the Digital Future και καθηγητής διαδικτυακών και κοινωνικών μέσων στο USC Anneberg.

«Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι χρήστες μπαίνουν στη διαδικασία να τρολάρουν κάποια στιγμή στη διαδικτυακή τους ζωή λόγω της γενικότερα εύθυμης ατμόσφαιρας που επικρατεί στα social media», σημειώνει ο Μπέι. «Το ξέσπασμα της πανδημίας έχει βγάλει ένταση σε πολλούς ανθρώπους και η καραντίνα τους έχει δώσει περισσότερο χρόνο στα social media, με αποτέλεσμα ο τόνος των καθημερινών τρολ έχει γίνει χειρότερος».

Τα social media έχουν αυξήσει την ένταση

Λένε ότι ο πιο φωνακλάς σε ένα δωμάτιο «πνίγει» τις φωνές των υπολοίπων και τα τρολ φαίνεται ότι το καταλαβαίνουν αυτό και το εφαρμόζουν στα social media. Δεν είναι πάντα θέμα ποσότητας, αλλά «ποιότητας». Τα τρολ προσπαθούν να βρουν τον πιο εκνευριστικό και εριστικό τρόπο να σχολιάσουν στο ίντερνετ. Τις περισσότερες φορές το καταφέρνουν.

«Η σφαίρα των social media στον πυρήνα της είναι μηχανή σύνδεσης και αύξησης της έντασης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή κακό σκοπό» προειδοποιεί ο Μπέι.

«Αντίθετα όμως με την επιθυμία των CEOs οι πλατφόρμες τους να είναι “δημόσιοι χώροι”, δεν έχουμε ακόμα καθιερώσει μία ηθική γύρω από τα social media, επομένως ούτε οι ίδιες οι πλατφόρμες ούτε οι χρήστες γνωρίζουν τι είναι σωστό και ορθό, πέραν των προφανών περιπτώσεων του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους» σημειώνει ο Μπέι. «Αν το είχαμε κάνει οι περισσότεροι άνθρωποι θα γνώριζαν πώς να διαχειριστούν τα τρολ με τον καλύτερο τρόπο, ο οποίος είναι απλά να τα αγνοήσουν».

Η αντεπίθεση

Μπορεί οι διαχειριστές στα φόρουμ και τις πρώτες ιντερνετικές κοινότητες να είχαν τον τελικό λόγο, αλλά τα social media αποτελούν διαφορετική περίπτωση, καθώς είναι πλατφόρμες που μπορούν να αναγνωρίσουν τα fake news και να απαγορεύσουν την είσοδο σε χρήστες που παραβιάζουν τους όρους χρήσης. Γιατί λοιπόν υπάρχουν ακόμη τα τρολ;

«Τα social media ως πλατφόρμες, όπως δείχνουν οι έρευνες, έχουν κάνει τη συμπεριφορά των τρολ περισσότερο επίμονη και επιθετική» λέει ο Μπάουσμαν. «Ερευνες έχουν αποδείξει τον τρόπο με τον οποίο το διαδικτυακό περιβάλλον οδηγεί στον περιορισμό των αναστολών και δίνει [σ.σ.: στα τρολ] μία αίσθηση δύναμης μέσα από τον μανδύα της ημί-ανωνυμίας».

«Αν συνδυάσεις αυτά τα δύο με την έλλειψη λογοδοσίας… έχουμε ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλούν με έναν τρόπο στην ψηφιακή σφαίρα με έναν τρόπο που δεν θα το έκαναν στην πραγματική ζωή», υπογραμμίζει ο Μπάουσμαν.

Ιντερνετ τρολ
«Ακόμα και αυτοί που τρολάρουν λόγω προσωπικών τους ζητημάτων και λόγω της ανάγκης τους να αυτό-επιβεβαιωθούν, αποθαρρύνονται από την αδιαφορία» λέει ο Μόρτεν Μπέι. «Και όπως λέει και το παλιό ιντερνετικό ρητό: «Don’t feed the trolls» (μην ταΐζετε τα τρολ)». © Shutterstock

Μικρή πρόοδος

Αν και τα social media «ευθύνονται» σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία των τρολ, οι πλατφόρμες έχουν κάνει ελάχιστα βήματα για την αντιμετώπισή τους. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εντονότερη προσπάθεια από τις πλατφόρμες για να περιορίσουν «τη δράση» των τρολ.

«Εχει γίνει μία πρόοδος μετά το 2017», σημειώνει ο Μπέι. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξετάζουν και μπλοκάρουν τους ψεύτικους λογαριασμούς πολύ γρηγορότερα. Βρίσκονται όμως και υπό πολιτική πίεση. Πίσω από κάθε τρολ λογαριασμό βρίσκεται ένας άνθρωπος και ορισμένες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις αν απλά προσπαθεί να εκφράσει την άποψή του και να μείνει ανώνυμος ή αν είναι τρολ».

Ακόμα και με την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία του machine learning, είναι μία διαδικασία που οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να λύσουν με ευκολία. Και μέχρι να το κάνουν το τρολ έχει «κάνει τη δουλειά του» και έχει «σκοτώσει» μία φυσιολογική συζήτηση.

«Πρέπει να κοιτάξεις το ιστορικό αναρτήσεων του χρήστη, πώς ο χρήστης συνδέεται με άλλους λογαριασμούς και πολλές άλλες παραμέτρους που απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση και επιμέλεια, από τη στιγμή που τα αλγοριθμικά φίλτρα δεν κατανοούν -για παράδειγμα- τον σαρκασμό» αναφέρει ο Μπέι. «Προφανώς οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να φιμώνονται οι υποστηρικτές τους. Τα πιο προφανή και περισσότερο ενεργά τρολ “πιάνονται” κάποια στιγμή».

Στο τέλος της ημέρας οι ίδιες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν και στη δεκαετία του 1990 στις πρώτες μέρες του Usenet τότε που κυριαρχούσαν τα message boards. Το μήνυμα ήταν ένα: μην ασχολείστε.

«Ακόμα και αυτοί που τρολάρουν λόγω προσωπικών τους ζητημάτων και λόγω της ανάγκης τους να αυτό-επιβεβαιωθούν, αποθαρρύνονται από την αδιαφορία» λέει ο Μπέι. «Και όπως λέει και το παλιό ιντερνετικό ρητό: «Don’t feed the trolls» (μην ταΐζετε τα τρολ)».

με πληροφορίες από Forbes

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More