Οι 9 ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο το 2020
Photo Credits: Shutterstock

Οι 9 ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο το 2020

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Παρά όλα τα δεινά που έφερε το 2020, έφερε επίσης και πολλά καλά. Πίσω από τον καθημερινό θανατηφόρο απολογισμό της πανδημίας το γεγονός ότι οι επιστήμονες δούλευαν νυχθημερόν για την ανάπτυξη του εμβολίου ήταν ένας φάρος ελπίδας. Φέτος όμως είχαμε και άλλες τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις οι οποίες έδωσαν μία αισιοδοξία για το μέλλον.

Το Fast Company συγκέντρωσε τις πιο καινοτόμες ιδέες που εκφράστηκαν και εφαρμόστηκαν τη χρονιά που μας πέρασε, σχολιάζοντας παράλληλα την παρακαταθήκη που αφήνουν για το μέλλον.

1. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή το ίδιο σοβαρά όπως τον Covid-19

Η αντίδραση της πλειοψηφίας των κρατών ενάντια στον Covid-19 ήταν ανεπαρκής. Την ίδια στιγμή όμως παρατηρήθηκε μία συγκέντρωση προσπαθειών (σε επίπεδο χρόνου και χρήματος) για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος. Αυτή η νοοτροπία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την επίλυση ενός άλλου παγκόσμιου προβλήματος: της κλιματικής αλλαγής.

«Εχουμε δει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να δρουν και οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» λέει  η Μέι Μπόεβ διευθύντρια της οργάνωσης υπέρ της κλιματικής αλλαγής 350.org. «Και αυτό ακριβώς ζητά από τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους εδώ και χρόνια το κίνημα της κλιματικής αλλαγής μπροστά σε μία διαφορετικού είδους απειλή -την κλιματική αλλαγή- και δεν βλέπουμε ισοδύναμες πράξεις. Από τη μία πλευρά, αυτό δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει και ότι είναι πιθανή μία τέτοιου είδους κινητοποίηση δυνάμεων σε μικρό χρονικό διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, τα πράγματα είναι ενθαρρυντικά. Αλλά ποτέ δεν αμφισβητούσαμε αυτήν την πτυχή».

2. Να φτιάξουμε καλύτερες μάσκες

Μόλις έγινε ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκες, αμέσως ξεπήδησαν αμέτρητες ιστορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το ποιο ύφασμα είναι το καλύτερο για να φτιάξετε τη δική σας μάσκα και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την απολυμάνετε. Μία πολύ καλή ιδέα ωστόσο ήρθε από έναν πρώην μηχανικό της Apple ο οποίος βρήκε έναν τρόπο να φτιάξετε τις δικές σας υφασμάτινες μάσκες χρησιμοποιώντας πλαστικά λαστιχάκια.

3. Η 3D εκτύπωση για καλό σκοπό

Μία από τις πιο καλές ειδήσεις στην εποχή του Covid ήρθε από την Ιταλία, όπου μία startup εταιρεία 3D εκτυπώσεων βοήθησε ένα νοσοκομείο να διαχειριστεί τις ελλείψεις σε αναπνευστήρες «εκτυπώνοντας» νέες βαλβίδες.

Οι 9 ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο
Η αντίδραση της πλειοψηφίας των κρατών ενάντια στον Covid-19 ήταν ανεπαρκής. Την ίδια στιγμή όμως παρατηρήθηκε μία συγκέντρωση προσπαθειών (σε επίπεδο χρόνου και χρήματος) για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος. Αυτή η νοοτροπία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την επίλυση ενός άλλου παγκόσμιου προβλήματος: της κλιματικής αλλαγής. © Shutterstock

4. Drones για δενδροφύτευση

Η εκτεταμένη δενδροφύτευση είναι απαραίτητο βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς πρέπει να φυτευτούν ένα τρισεκατομμύριο νέα δέντρα, αλλά η δενδροφύτευση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Για να επιταχύνουν τη διαδικασία πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν drones. Μία εξ αυτών αναφέρει ότι κατάφερε να αυξήσει τα δένδρα που φυτεύει από 10 σε 20 χιλιάδες καθημερινά, με τον τελικό στόχο να είναι τα 100 χιλιάδες.

5. Μία έξυπνη λύση ενάντια στα κουνούπια

Στην πόλη των ΗΠΑ Florida Keys, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενέκριναν την «απελευθέρωση» στο οικοσύστημα 750 εκατομμυρίων γενετικά δημιουργημένων κουνουπιών τα οποία σχεδιάστηκαν ώστε να μπουν στον πληθυσμό των κουνουπιών και να σταματήσουν την αναπαραγωγή τους. Η «εκστρατεία» είχε ως στόχο το είδος Aedes aegypti, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, η chikungunya και ο ιός Ζίκα. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, αλλά ίσως μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά θανατηφόρων ασθενειών.

6. Ακύρωση ενοικίου

Καθώς οι επιχειρήσεις έκλειναν τις πόρτες τους η μία μετά την άλλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις άρχισαν επιτέλους να καταλαβαίνουν το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζει χιλιάδες άνθρωποι. Δημοτικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν νομοθετικό πλέγμα το οποίο προστάτευε τις κατοικίες και πάγωσε του πλειστηριασμούς. Ωστόσο η ερώτηση παραμένει: τι θα γίνει όταν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τελειώσει; Οι ενοικιαστές δεν θα βρουν ξαφνικά τα χρήματα για να πληρώσουν το νοίκι τους μετά από τόσους μήνες χωρίς δουλειά. Ισως πρέπει να διαγραφούν τα χρέη από την κυβέρνηση;

Οι 9 καλύτερες ιδέες που άλλαξαν το 2020: Body Shop
Φέτος, το Body Shop έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία που εφάρμοσε μία νέα στρατηγική προσλήψεων. Αντί να γίνονται έλεγχοι στο παρελθόν των εργαζομένων και συνεντεύξεις η εταιρεία προσέλαβε τους πρώτους ανθρώπους που έκαναν αίτηση για να πάρουν τη δουλειά. © Shutterstock

7. Επαναπροσδιορισμός των πόλεων μας

Το 2020 σίγουρα ήταν μία χρονιά λιτότητας για τις μεγάλες πόλεις και τις διοικήσεις τους. Τον Νοέμβριο όμως η πόλη Οστιν στο Τέξας πέρασε ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο 7 δις. δολαρίων τον οποίο στόχευε στην αναμόρφωση της πόλης.

Το σχέδιο, το οποίο έχει την ονομασία Project Connect σκοπεύει στη δημιουργία 31 νέων σιδηροδρομικών σταθμών, τεσσάρων νέων διαδρομών για τα λεωφορεία της πόλης, μεταφορικά μέσα για τη μετακίνηση των πολιτών προς του σταθμούς, αλλά και χώρους πάρκινγκ.

Σήμερα το 75% των κατοίκων του Οστιν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για να μεταφερθεί στη δουλειά του. Η πόλη ελπίζει το σχέδιο της να βοηθήσει στη μείωση αυτού του ποσοστού στο 50% μέχρι το 2039.

8. Τετραήμερη εργασία

Τα γραφεία ήταν κλειστά. Τα προγράμματα άλλαξαν. Δεν μπορούσατε να βρεθείτε να με τους συναδέλφους σας. Η πανδημία ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το πόσο χρόνο δουλεύουμε. Μία από τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι ήταν η τετραήμερη εργασία. Εχοντας λιγότερους ανθρώπους στη δουλειά για λιγότερες μέρες είναι ευκολότερο να τηρηθούν και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι θα δουλεύουν σε κύκλους δύο εβδομάδων» λέει Ο Ρον Μάιλο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ. Ο Μάιλο εργάζεται σε ένα μοντέλο το οποίο υπολογίζει τον αντίκτυπο των αλλαγών στο εργασιακό πρόγραμμα των ανθρώπων. «[Οι εργαζόμενοι] θα είναι στη δουλειά τους για τέσσερις ημέρες και αν μολυνθούν μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Αυτό θα μειώσει αισθητά τον αριθμό των κρουσμάτων και θα δώσει μία βιώσιμη στρατηγική για την επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα».

Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η επαναστατική ιδέα μπορεί να «στεριώσει» και μετά την πανδημία.

9. Αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων

Φέτος, το Body Shop έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία που εφάρμοσε μία νέα στρατηγική προσλήψεων. Αντί να γίνονται έλεγχοι στο παρελθόν των εργαζομένων και συνεντεύξεις η εταιρεία προσέλαβε τους πρώτους ανθρώπους που έκαναν αίτηση για να πάρουν τη δουλειά.

Φέτος το καλοκαίρι, το Body Shop έγινε η πρώτη μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου η οποία υιοθέτησε την πρακτική των «ανοικτών προσλήψεων». Οποτε ανοίγει μία θέση εργασίας όποιος κάνει αίτηση για τη δουλειά και ικανοποιεί τις βασικές προϋποθέσεις προσλαμβάνεται με σειρά προτεραιότητας.

«Δεν ζητάμε ελέγχους στο παρελθόν των εργαζομένων» λέει η Αντρέα Μπίλντεν, γενική διευθύντρια του Body Shop στις ΗΠΑ. «Δεν ζητάμε τοξικολογικές εξετάσεις. Υπάρχουν μόνο τρεις ερωτήσεις: “Εχεις τη νομική δυνατότητα να δουλέψεις στις ΗΠΑ; Μπορείς να είσαι όρθιος για οκτώ ώρες; Μπορείς να σηκώσεις πάνω από 20 κιλά;”. Αν απαντηθούν οι τρεις αυτές ερωτήσεις τότε μπορείς να δουλέψεις σε ένα από τα κέντρα διανομής της εταιρείας».

με πληροφορίες από Fast Company

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More