Τιμή πετρελαίου: ιστορική κατάρρευση το 2020 – Αβεβαιότητα για το 2021
Photo Credits: Shutterstock

Τιμή πετρελαίου: ιστορική κατάρρευση το 2020 – Αβεβαιότητα για το 2021

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η φετινή χρονιά ήταν πρωτοφανής για την τιμή του πετρελαίου. Ακόμη και ενώ οι παγκόσμιες τιμές «κλειδώνουν» στο τέλος του 2020 στα 51 δολάρια το βαρέλι, κοντά στον μέσο όρο για την περίοδο 2015-2017, αυτό απλά «κρύβει» ένα έτος τεράστιας αστάθειας.

Τον Απρίλιο, το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ υπέστη μείωση-ρεκόρ και το Brent έπεσε κάτω από 20 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19 και του πολέμου τιμών μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Το υπόλοιπο της χρονιάς έγινε μια προσπάθεια ανάκαμψης από αυτή τη μείωση, καθώς η πανδημία κατέστρεψε τη ζήτηση καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η βραχυπρόθεσμη πτώση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου των ΗΠΑ – στα 40 δολάρια το βαρέλι – δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί το 2021, τα νέα lockdown και η σταδιακή διάθεση των εμβολίων θα περιορίσουν τη ζήτηση και το επόμενο έτος – και ίσως αργότερα.

«Πραγματικά δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο – ούτε στην οικονομική κρίση, ούτε μετά την 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Πίτερ Μακνάλι, επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα βιομηχανίας, υλικών και ενέργειας στην ερευνητική εταιρεία Third Bridge. «Ο αντίκτυπος στη ζήτηση ήταν αξιοσημείωτος και ταχύς».

Εξόρυξη αργού πετρελαίου
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και υγρών καυσίμων μειώθηκε σε 94,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd ) το 2020. © Shutterstock

Η ζήτηση ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και μετά την πανδημία, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να περιορίσουν τις εκπομπές για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP Plc και η Total SE, δημοσίευσαν προβλέψεις που περιλαμβάνουν σενάρια που αναφέρουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κορυφώθηκε το 2019 και δεν αναμένεται να επιστρέψει ποτέ στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και υγρών καυσίμων μειώθηκε σε 94,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd ) το 2020, από 100,61 εκατομμύρια βαρέλια το 2019. Η παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει μόλις στα 97,42 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος.

«Κάθε κύκλος μοιάζει ο χειρότερος όταν τον περνάς, αλλά αυτός δεν είχε προηγούμενο», δήλωσε ο Τζον Ρόμπι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Teal Natural Resources LLC με έδρα το Ντάλας.

Καθώς τα κρούσματα Covid-19 εξαπλώθηκαν, οι κυβερνήσεις επέβαλαν lockdown, κρατώντας τους πολίτες σε εσωτερικούς χώρους και «μακριά» από τον δρόμο.

Η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε στα 92.4 εκατομμύρια bpd για το 2020, μείωση 9% σε σχέση με τα 101,2 εκατομμύρια bpd το 2019. Το μεταβαλλόμενο τοπίο αποτελεί απειλή για τα διυλιστήρια.

Η ικανότητα απόσταξης αργού πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως, σύμφωνα με την GlobalData, αλλά η μειωμένη ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και άλλα καύσιμα ώθησαν πολλά διυλιστήρια στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ασταθείς, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αντιληφθούν που θα οδηγήσει η εντονότερη ζήτηση σε συνδυασμό με την πιθανή αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από τους παραγωγούς.

«Οι αγορές ήταν ταραχώδεις και διαταραγμένες του τελευταίους 12 μήνες, κάτι που θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, καθώς αρχίζουμε να σχηματίζουμε νέα περιγράμματα ομαλότητας προς μια μετα-ιική ισορροπία», ανέφεραν αναλυτές της Mitsubishi UFJ Financial Group.

με πληροφορίες από Reuters

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More