Πώς άλλαξε το σεξ στην εποχή του Covid-19
Photo Credits: Shutterstock

Πώς άλλαξε το σεξ στην εποχή του Covid-19

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η πανδημία του Covid-19 άλλαξε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και η σεξουαλική μας ζωή δεν γλίτωσε: από τα μπαρ πήγαμε στις οθόνες και από το να ξυπνάμε μαζί στο να κοιμόμαστε μόνοι. Ορισμένα ζευγάρια έκαναν πρόωρα το βήμα της συγκατοίκησης για να περάσουν την καραντίνα μαζί, ενώ άλλα χώρισαν από την καθημερινή τριβή, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν στον τρόπο που κάνουμε σεξ. Και για όποιον δεν είχε ερωτικό σύντροφο πριν τον Covid-19 τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Η «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» όμως είναι: τι αλλαγές έφερε η πανδημία στον τρόπο που κάνουμε σεξ;

Το ζήτημα «πρώην»

Η επιστροφή στους πρώην συντρόφους ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη «πανδημία» του 2020, καθώς μέσα στην καραντίνα παρατηρήθηκε μία έντονη «επαναθέρμανση» παλιών σχέσεων. Το Kinsey Institute ανακάλυψε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους έχουν επικοινωνήσει με κάποιον πρώην σύντροφό τους μέσα στο lockdown για διάφορους λόγους μερικοί εκ των οποίων είναι να ζητήσουν συγγνώμη για κάτι που έκαναν στο παρελθόν ή να τους προτείνουν να κάνουν σεξ.

Αυτή η αντίδραση ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι προτιμούν «τον διάβολο που ξέρουν» ιδιαίτερα σε «επικίνδυνες» περιόδους όπως οι σημερινές.

Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν στείλετε μήνυμα στους πρώην συντρόφους σας. «Ακόμα και αν χωρίσατε άσχημα με κάποιον, οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται τις καλές στιγμές και να ξεχνούν τις κακές σε εποχές όπως αυτές» λέει η σύμβουλος σχέσεων Ντι Χόλμς. «Ομως χωρίσατε για κάποιον λόγο», προσθέτει η Χολμς.

Πώς άλλαξε το σεξ στην εποχή του Covid-19
Τις δύο πρώτες εβδομάδες του πρώτου lockdown στη Βρετανία, οι πωλήσεις των sex toys ανέβηκαν κατά 23%. © Shutterstock

Δημιουργικές λύσεις

Όπως οι περισσότερες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ο Covid-19 μεταδίδεται μέσα από σωματίδια και προφανώς ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται όταν δύο άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Μία αφίσα στη Γερμανία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, προτείνοντας στα ζευγάρια τη στάση «doggystyle» αντί της ιεραποστολικής. Οποια στάση και αν επιλέξετε όμως αδιαμφισβήτητα υπάρχει ένα ποσοστό ρίσκου στο σεξ στην εποχή του Covid-19.

«Ουσιαστικά οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον δύο άτομα περιλαμβάνει κοντινή σωματική επαφή» λέει η Μάργκαρετ Σιρλ, ειδικός σε ζητήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης και ευεξίας στον οργανισμό Brook. «Αυτή δεν είναι μία καλή περίοδος να κάνετε σεξ με νέους συντρόφους ή με κάποιον που δεν μένει στο ίδιο σπίτι με εσάς. Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι εκνευριστική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή αν το θέλετε. Στην περίοδο του lockdown, εσείς είστε ο πιο ασφαλής σεξουαλικός σύντροφος!»

Η σημερινή κατάσταση μας έχει παρουσιάσει μία φανταστική ευκαιρία για «αυτό-ικανοποίηση».

«Μπορεί να είναι ένας ωραίος τρόπος να χαλαρώσετε ή να ανακαλύψετε το σώμα σας και να καταλάβετε τι σας αρέσει, ενώ ταυτόχρονα να περάσετε και καλά. Win-win!» τονίζει η Σιρλ.

Αυτή η τάση αποτυπώνεται και στην αύξηση που έχει σημειωθεί στις πωλήσεις sex toys. Η γερμανική εταιρεία Womanizer αναφέρει ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ και η εταιρεία Lovehoney αναφέρει αύξηση των πωλήσεων. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του πρώτου lockdown στη Βρετανία, οι πωλήσεις των sex toys ανέβηκαν κατά 23%.

Πολλοί είναι αυτοί που είδαν το lockdown ως μία ευκαιρία για πειραματισμό. Σύμφωνα με το Kinsey Institute, το 20% των ανθρώπων έκαναν τουλάχιστον μία «προσθήκη» στη σεξουαλική τους ζωή, είτε αυτή ήταν να κάνουν sexting για πρώτη φορά ή να δοκιμάσουν νέα πράγματα με τους συντρόφους τους ή και μόνοι τους. Από ότι φαίνεται η βαρεμάρα του lockdown οδήγησε σε αύξηση της σεξουαλικής δημιουργικότητας.

Αλλαξαν και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις

Ενας στους πέντε ανθρώπους αναφέρει ότι οι σεξουαλικές του φαντασιώσεις άλλαξαν μέσα στο lockdown, σύμφωνα με έρευνα του Kinsey Institute, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που αποφάσισαν να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους με τους συντρόφους τους.

«Δεν μου προκαλεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι αναφέρουν αλλαγές στις σεξουαλικές φαντασιώσεις τους» λέει ο Δρ. Τζάστιν Λεμίλερ, ερευνητής στο Kinsey Institute και συγγραφέας του βιβλίου «Tell Me What You Want». «Για κάποιους οι φαντασιώσεις είναι μία απόδραση από την καθημερινότητα και μία ευκαιρία να ξεχάσουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Για άλλους πρόκειται για την ικανοποίηση ανεκπλήρωτων συναισθηματικών ή σεξουαλικών αναγκών. Μπορεί επίσης να είναι και ένας τρόπος για τους ανθρώπους να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο αυτήν τη στιγμή, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αγχωτική και μοναδική και δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις σεξουαλικές και συναισθηματικές ανάγκες μας με τους τρόπους που μπορούσαμε στο παρελθόν, οπότε οι άνθρωποι στρέφονται στον εαυτό τους».

Πώς άλλαξε το σεξ στην εποχή του Covid-19
Ενας στους πέντε ανθρώπους αναφέρουν ότι οι σεξουαλικές τους φαντασιώσεις άλλαξαν μέσα στο lockdown, σύμφωνα με έρευνα του Kinsey Institute, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που αποφάσισαν να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους με τους συντρόφους τους. © Shutterstock

Περισσότερος χρόνος να γνωριστούμε

Οι σχέσεις μέσα στο 2020 επέστρεψαν στην εποχή της «Περηφάνιας και Προκατάληψης». Τα μπαρ είναι κλειστά και κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν και ως αποτέλεσμα το φλερτ έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο, στα πάρκα και γενικότερα σε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν κάποιο κρεβάτι.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μιλάνε περισσότερο και γνωρίζονται καλύτερα πριν συναντηθούν για πρώτη φορά. Το Tinder για παράδειγμα ανακάλυψε ότι οι συζητήσεις των χρηστών του αυξήθηκαν σε διάρκεια κατά 25%. Η Χολμς τονίζει ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης -και κατά πόσο ο δυνητικός σύντροφος σας προτίθεται να τους παραβεί- είναι μία σημαντική ένδειξη για το μέλλον μίας σχέσης.

«Το σεξ δεν είναι δεδομένο για τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, πρόκειται περισσότερο για μία συζήτηση: πώς βλέπεις την πανδημία, ποια είναι η προσωπική σου εμπειρία, ποια είναι η άποψη σου;» αναφέρει η Χολμς. «Θα είναι ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που τώρα ξεκινούν μία σχέση. Αν ένας άνθρωπος αδιαφορεί [για την πανδημία] και ο άλλος είναι εργαζόμενος στον χώρο της υγείας ίσως δεν θελήσουν να συνεχίσουν τη σχέση τους. Είναι περίπου το ίδιο με την πολιτική, με τη διαφορά ότι συνήθως οι άνθρωποι δεν μιλάνε για αυτά τα ζητήματα τόσο νωρίς».

Ασφαλέστερο σεξ

Είτε το πιστεύετε είτε όχι υπάρχει μία θετική πλευρά στην πανδημία όσον αφορά το σεξ και ειδικότερα τη σεξουαλική υγεία. «Το lockdown έχει παρουσίασε μία μοναδική ευκαιρία να μειωθούν σημαντικά τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)» εξηγεί η Μάργκαρετ Σιρλ. «Είναι φανταστικό! Λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν σεξ με καινούργιους συντρόφους, είχαμε μία σπουδαία ευκαιρία να μειώσουμε τη μετάδοση των ΣΜΝ και να ενθαρρύνουμε τις εξετάσεις». Αυτή η τάση φαίνεται και από το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι παραγγέλνουν τεστ για ΣΜΝ στο σπίτι τους.

Εκφράσεις όπως «η νέα κανονικότητα» πετιούνται δεξιά και αριστερά καθώς όλοι προσπαθούμε να φανταστούμε πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία. Το ίδιο ισχύει και για το σεξ.

Είναι πιθανό ο κορωνοϊός να σημάνει την έναρξη μίας νέας «σεξουαλικής επανάστασης», αλλά όχι με τον τρόπο που ίσως φαντάζονται οι περισσότεροι. Η αλλαγή είναι πιθανότερο να μην είναι ραγδαία αλλά σταδιακή.

Όπως είπε και η Τζόνι Μίτσελ στο «Big Yellow Taxi»: «δεν ξέρεις τι έχεις μέχρι να το χάσεις». Και το lockdown μας δίνει το χρόνο να πειραματιστούμε και να απαντήσουμε στη μεγάλη φιλοσοφική ερώτηση: τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε όταν μπορέσουμε να ερωτευτούμε ξανά;

με πληροφορίες από Cosmopolitan

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More