Live Dreaming: η Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας στην οθόνη σας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η πολύχρωμη μπαρόκ και γοτθική αρχιτεκτονική της Πράγας, τα λιθόστρωτα δρομάκια και το φημισμένο αστρονομικό ρολόι την καθιστούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η πόλη μετατρέπεται σε μια πραγματική χειμερινή «χώρα των θαυμάτων».

Η «καρδιά» της Πράγας χτυπάει αδιαμφισβήτητα στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης. Ο κομψός πύργος του Δημαρχείου, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Τυν, η μνημειώδης εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τα αμέτρητα πολύχρωμα σπίτια διαφορετικών αρχιτεκτονικών στιλ προσδίδουν στην πλατεία μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων ετών ύπαρξης της, η Πλατεία της Παλιάς Πόλης υπήρξε σιωπηλός μάρτυρας σημαντικών γεγονότων στην τσεχική ιστορία. Αλλωστε, πολλές σημαντικές διαδηλώσεις, εκτελέσεις, γάμοι, τουρνουά και πολιτικές συναντήσεις άφησαν το «στίγμα» τους στην περιοχή.

H Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας
H Πλατεία της Παλιάς Πόλης υπήρξε σιωπηλός μάρτυρας σημαντικών γεγονότων στην τσεχική ιστορία. © Shutterstock

Ποια είναι όμως τα κύρια αξιοθέατα που θα φωτογραφήσει κάποιος όταν βρεθεί στην πλατεία; Οι επισκέπτες συνήθως μαγεύονται με τον πύργο της Παλιάς Πόλης, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία από τον 14ο αιώνα.

Στο νότιο τείχος του βρίσκει κανείς ένα τεχνολογικό θαύμα, το οποίο είχε καταπλήξει ολόκληρο τον πλανήτη πριν από 600 χρόνια. Πρόκειται για το αστρονομικό ρολόι, το οποίο δείχνει με ακρίβεια όχι μόνο την ώρα και την ημερομηνία εδώ και αιώνες, αλλά και τη θέση του Ηλιου, τις φάσεις της Σελήνης και τις γιορτές σύμφωνα με το χριστιανικό ημερολόγιο.

Η κατασκευή του ρολογιού στην Πράγα προκάλεσε τεράστια αίσθηση στην εποχή του, με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να προσπαθούν να αποκτήσουν κάτι παρόμοιο. Ο θρύλος λέει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης τύφλωσαν τον δημιουργό του για να μην του επιτρέψουν να κατασκευάσει ένα παρόμοιο ρολόι οπουδήποτε αλλού.

Το αστρονομικό ρολόι στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας
Το αστρονομικό ρολόι στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας. © Shutterstock

Στην απέναντι πλευρά της πλατείας κυριαρχούν οι δίδυμοι πύργοι του καθεδρικού ναού, ο οποίος μοιάζει σαν να είναι βγαλμένος από κάποιο παραμύθι. Πολλοί τον θεωρούν ως τον πιο όμορφο καθεδρικό ναό στην Πράγα και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο μεγαλύτερος βωμός στην Πράγα και ο τάφος του διάσημου αστρονόμου Τύχο Μπράχε.

Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι το αξιοθέατο στο οποίο κοιτούν όλοι οι λάτρεις της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν την περιήγηση στο ναό ενώ ακούν κλασική μουσική από κάποια από τις πολλές συναυλίες που πραγματοποιούνται στην πλατεία.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου. © Shutterstock

Όμως, ένα από τα βασικότερα πράγματα που κάνει την πλατεία να ξεχωρίζει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου.

Οι Χριστουγεννιάτικη αγορά, ή «Vanocni trh» στα Τσεχικά, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων της πόλης και είναι μία από τις βασικότερες τουριστικές ατραξιόν για επισκέπτες κυρίως από την Ευρώπη.

Ο λόγος είναι προφανής: φτάνοντας στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, οι επισκέπτες συναντούν παραδοσιακές καλύβες – πολλές από τις οποίες πωλούν χορταστικό φαγητό, ζεστό κρασί και μπύρες. Οι τοπικοί πωλητές προσφέρουν ψητά κάστανα, μελόψωμο, λουκάνικα, ψητό κοτόπουλο και ζυμαρικά.

Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης
H Χριστουγεννιάτικη αγορά, ή «Vanocni trh» στα Τσεχικά, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων της πόλης. © Shutterstock

Τα παιδιά λατρεύουν τις χειροποίητες κατασκευές, τους καρυοθραύστες και τη μεγάλη ποικιλία χριστουγεννιάτικων δώρων και στολιδιών – και φυσικά το «Trdelník», το απόλυτο street food γλυκό της Πράγας.

Οι μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Πράγα δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Εκπρόσωποι της πόλης και της διοργανώτριας αρχής συμφώνησαν να ακυρωθούν, λόγω της απειλής από την πανδημία του Covid-19.

Τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην καρδιά της Πλατείας της Παλιάς Πόλης φέρνει φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο προέρχεται από την Κεντρική Βοημία.

Οι κάτοικοι της πόλης φαίνεται να μπαίνουν στο εορταστικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα. Ο οργανισμός Prague City Tourism δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να «ταξιδέψουν» στη στολισμένη Πλατεία της Παλιάς Πόλης από την οθόνη τους.

με πληροφορίες από VisitCzechRepublic, Travel + Leisure

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More