H Airbnb «σάρωσε» στη Wall Street. «Φούσκα» ή «θαύμα»;
Photo Credits: Shutterstock

H Airbnb «σάρωσε» στη Wall Street. «Φούσκα» ή «θαύμα»;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

H αρχική δημόσια εγγραφή της Airbnb ξεκίνησε στα 68 δολάρια ανά μετοχή, αποτιμώντας τη συνολική αξία της εταιρείας στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή ταξιδιωτικής επιχείρησης με αρκετή διαφορά μάλιστα από τη δεύτερη που ήταν αυτή της Hilton το 2013, η οποία τότε αποτιμήθηκε στα 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προς το κλείσιμο της ημέρας (10/12) η τιμή της μετοχής «άγγιξε» τα 146 δολάρια, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της Airbnb να φτάσει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντάς τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, περνώντας «μπροστά» από την Booking Holdings.

Τι σκέφτονται ή δεν σκέφτονται οι επενδυτές και γιατί ακριβώς συνέβη αυτή η «έκρηξη»;

Πολλοί ίσως να στοιχηματίζουν στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η Airbnb. Αυτή όμως η δυναμική ανάπτυξης φέρνει την εταιρεία σε ένα παράδοξο: πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη χωρίς να «διαβρωθεί» το brand που έχει χτίσει η εταιρεία; Η αλήθεια είναι ότι ίσως δεν είναι εφικτό να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Το brand είναι το «κλειδί» της ανάπτυξης

Γιατί πρέπει να πειράζει την Airbnb αν «διαβρωθεί» το brand της; Το brand της Airbnb δεν είναι ένα ακαδημαϊκό ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς της διαφήμισης. Εχει πραγματικό αντίκτυπο και οι επενδυτές πρέπει να το κατανοήσουν. Το 2019, το 69% των εσόδων της Airbnb προήλθε από τους «πιστούς» πελάτες που είχαν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα τουλάχιστον για μία φορά.

Σε αντίθεση με τις πλατφόρμες των Expedia και Booking που έπρεπε να βρουν τρόπους να προσελκύσουν τέτοιου είδους πελάτες, η Airbnb δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια ενέργεια για να τους κάνει να επιστρέψουν. Αν Expedia και Booking επένδυαν το ίδιο ποσοστό επί των εσόδων τους στους τομείς των πωλήσεων και του μάρκετινγκ όπως η Airbnb, τότε θα γλίτωναν αθροιστικά 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αποταμιεύσεις της Airbnb συσσωρεύθηκαν με αποτέλεσμα η Airbnb να παρουσιάσει λειτουργικά κέρδη το 2017 και 2018, κάτι που άλλες νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίες όπως η DoorDash δεν έχουν καταφέρει.

Ο Λι Πίλσμπουρι διευθυντής της Thayer Ventures και πρώην στέλεχος της Marriott πιστεύει ότι «οι καταναλωτές αυτή τη στιγμή βλέπουν την Airbnb ως τον μοναδικό πάροχο και έχουν κάνει καλή δουλειά στην εγκαθίδρυση του brand στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων». Ωστόσο ο Πίλσμπουρι προειδοποιεί ότι «οι καταναλωτές είναι πιθανό να γίνουν πιο ενημερωμένοι και καλύτεροι πελάτες».

Ενας τρόπος που η Airbnb μπορεί να διατηρήσει δυνατό το brand της και να μην αλλάξει τη δομή της είναι μέσω της προσφοράς ακινήτων αποκλειστικά στην πλατφόρμα της.

Οι τάσεις που θα «κυριαρχήσουν» στο Airbnb το 2021
Το brand της Airbnb δεν είναι ένα ακαδημαϊκό ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς της διαφήμισης. Εχει πραγματικό αντίκτυπο και οι επενδυτές πρέπει να το κατανοήσουν. © Shutterstock

Το προφίλ των hosts του Airbnb

Οι hosts του Airbnb συνήθως κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες. Βέβαια, οι ιδιώτες μπορούν να έχουν παραπάνω από μία καταχώρηση στην πλατφόρμα.

Οι κατηγορίες θα ήταν πιο σωστές αν καθορίζονταν βάσει του τρόπου σύνδεσης κάθε host με την πλατφόρμα. Οι ιδιώτες καταχωρούν τα ακίνητά τους απευθείας στην πλατφόρμα του Airbnb, ενώ οι επαγγελματίες συνήθως λειτουργούν μέσω ενός διαχειριστή.

Τα νέα στοιχεία που αποκάλυψε το Airbnb σχηματίζουν την εικόνα -σε όποιον δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει- ότι στην πλατφόρμα κυριαρχούν οι μικροί ιδιώτες. Ωστόσο με μία πιο λεπτομερειακή ανάλυση μπορούμε να κατατάξουμε τους hosts της πλατφόρμας σε τρεις κατηγορίες:

«Πραγματικοί ιδιώτες»: οι hosts με μία μοναδική καταχώρηση. Αποτελούν την πλειοψηφία των hosts, αλλά σε αυτούς καταλήγει μία μειοψηφία των κρατήσεων.

Μικροεπιχειρηματίες: οι hosts που συνδέονται απευθείας με την πλατφόρμα αλλά έχουν πολλαπλές καταχωρήσεις, συνήθως δύο ή τρία σπίτια. Αντιστοιχούν στο 19% των hosts και «καταλαμβάνουν» το 28% των κρατήσεων.

«Πραγματικοί επαγγελματίες»: οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εμπορικά λογισμικά για να καταχωρήσουν ακίνητα σε πολλές πλατφόρμες και κατά βάση έχουν τα δικά τους «κανάλια» διαχείρισης των κρατήσεων. Αντιστοιχούν στο 10% των hosts αλλά «καταλαμβάνουν» το 29% των κρατήσεων.

Airbnb hosts
© Skift

Σύμφωνα με στοιχεία από την Transparent, το 32% των ακινήτων στο «αμερικανικό» Airbnb είναι επίσης καταχωρημένα και σε άλλες πλατφόρμες, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της Airbnb. Χαρακτηριστικά, το 44% των ακινήτων στο «αμερικανικό» Vrbo είναι επίσης καταχωρημένο σε άλλες πλατφόρμες ενώ το 70% των ακινήτων που «φιλοξενούνται» στο Booking.com μπορούν να βρεθούν και σε άλλες πλατφόρμες.

Mac ή PC;

Μία καλή αναλογία για να κατανοηθεί η διαφορά της Airbnb με τους ανταγωνιστές είναι αυτή μεταξύ Apple και Microsoft. Η Airbnb είναι η «Apple της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων» ενώ οι Expedia και Booking στοχεύουν οι πλατφόρμες τους να είναι τα «Windows της αγοράς».

Η Microsoft έκανε το λογισμικό των Windows «ανοικτό» σε όποιον προγραμματιστή ή κατασκευαστή ήθελε να το χρησιμοποιήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι το λογισμικό που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του πλανήτη.

Από την άλλη, η Apple ακολούθησε μία πιο ξεχωριστή και επικεντρωμένη στο design προσέγγιση, ενώ έμεινε προσκολλημένη στην εμπειρία των χρηστών. Αν και η Apple ήταν πιο καινοτόμα, η προσέγγισή της είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μερίδιο της αγοράς.

Ο παραλληλισμός είναι ξεκάθαρος. Αλλωστε οι ιδρυτές της Airbnb Μπράιν Τσέσκι και Τζόσεφ Γκέμπια γνωρίστηκαν στο Rhode Island School of Design.

Η Airbnb ήταν μία πρωτοπόρος εταιρεία και ουσιαστικά «έδωσε» επαγγελματική διάσταση στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Παρόλα αυτά ίσως, δεν είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς, όπως καταλαβαίνουμε και από την προαναφερθείσα αναλογία. Η εταιρεία προτιμά τα γιούρτ (οι περίτεχνες σκηνές που «προωθεί» η πλατφόρμα») έναντι των διαμερισμάτων. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Θα κάνει η Airbnb την κίνηση προς το ευρύ κοινό;

Πριν λίγα χρόνια προσπαθούσε να κάνει την κίνηση προς το ευρύ αγοραστικό κοινό. Επένδυσε 441 εκατομμύρια δολάρια για την «απόκτηση» της πλατφόρμας HotelTonight, προσθέτοντας και δωμάτια ξενοδοχείων στον κατάλογό της.

Ο Τσέσκι δήλωσε στο Skift ότι δεδομένης της σημερινής κρίσης, επιθυμεί να επαναφέρει την επιχείρηση πίσω στον αρχικό της σκοπό. «Μία κρίση αποσαφηνίζει τι έχεις και γιατί το έχεις… και σου δίνει τη διαύγεια για το τι είναι πραγματικά σημαντικό», λέει ο Τσέκσι, ο οποίος θεωρεί ότι η βασική αποστολή της εταιρείας είναι η σύνδεση των ανθρώπων, το οποίο σημαίνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την «προσέγγιση Apple».

Για να είμαστε σαφείς, αυτή η προσέγγιση έχει πολλά οφέλη. Το brand της Airbnb είναι ο βασικός παράγοντας που η εταιρεία δεν χρειάζεται να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις διαφημίσεις όπως η Booking ή η Expedia. Η Apple άλλωστε είναι μίας από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο.

Ο Τσέσκι όμως και οι επενδυτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική μπορεί και να οδηγήσει στη μείωση της δύναμης που έχει η Airbnb στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μη ρεαλιστικές απαιτήσεις (;)

Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στην Airbnb. Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων έγινε πιο σημαντική μετά την πανδημία. Είναι επίσης μία αγορά που έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι κερδοφόρα

Το πιο σημαντικό όμως για την επιτυχία της Airbnb είναι η ομάδα της. «Αυτό που θαυμάζω στην Airbnb» τονίζει ο Πίλσμπουρι «είναι η αποφασιστικότητά της. Νομίζω ότι επέδειξε καλύτερη διαχείριση και γρηγορότερες αντιδράσεις σχεδόν από οποιονδήποτε άλλον στην αγορά».

Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι αν η Airbnb είναι μία καλή επιχείρηση. Το ερώτημα είναι αν αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή είναι η πιο «πολύτιμη» ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο. Μπορεί όμως να παραμείνει έτσι;

με πληροφορίες από Skift

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More