«Φλόριντα των Βαλκανίων»: η Ελλάδα αγαπημένος προορισμός των γειτόνων μας
Photo Credits: Shutterstock

«Φλόριντα των Βαλκανίων»: η Ελλάδα αγαπημένος προορισμός των γειτόνων μας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Φλόριντα των Βαλκανίων» αποτελεί για πολλούς Βαλκάνιους τουρίστες η χώρα μας. Ρουμάνοι, Βούλγαροι Σέρβοι και λοιποί Βαλκάνιοι αγαπούν το «ελληνικό καλοκαίρι», έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς, κυρίως, με τη Βόρεια Ελλάδα και έχουν καθιερώσει τα δικά τους «στέκια».

Το 2019 περίπου 1,4 εκατομμύρια Ρουμάνοι και άλλοι τόσοι Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ενώ οι Σέρβοι τουρίστες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Η συντριπτική πλειονότητα επιλέγει τη Βόρεια Ελλάδα αλλά κάθε χώρα δείχνει προτίμηση σε διαφορετικές περιοχές, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί, ανεξαρτήτως εποχής, επιλογή όλων για να «ξεφύγουν» από τις πόλεις τους ή να ψωνίσουν στους εμπορικούς δρόμους της.

Αεροφωτογραφία της παραλίας Πορτοκάλι.
Αεροφωτογραφία της παραλίας Πορτοκάλι. © Shutterstock

Πρώτο στη λίστα των προτιμήσεων των Ρουμάνων, εκ των οποίων το 70% ταξιδεύει οδικώς, είναι το νησί της Θάσου, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης. Πιστό κοινό έχει και το νησί της Σαμοθράκης, όπου πάνω από το 50% των τουριστών προέρχονται από τη Ρουμανία.

Η Χαλκιδική και η Πιερία παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις τους, ενώ τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και η Βόρεια Εύβοια, λόγω προσβασιμότητας και καλών τιμών, τονίζει ο κ. Σταφυλάκης.

Καΐκι στα Πυργαδίκια.
Καΐκι στα Πυργαδίκια. © Shutterstock

Η «κάθοδος» των Βαλκανίων τουριστών ξεκινά από τις Απόκριες και σταματά την Πρωτοχρονιά. Γιορτές, τριήμερα και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, η χώρα μας είναι πρώτη επιλογή, όπως αναφέρει ο κ. Χρυσόστομος Καλαφάτης, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη αγορά για περισσότερο από 20 χρόνια. «Είναι μια μερίδα τουριστών με σταθερότητα, που με το πέρασμα των χρόνων αυξάνει την αγοραστική της δύναμη», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης.

«Οι Βούλγαροι είναι λάτρεις της Ολυμπιακής Ριβιέρας στην Πιερία και φυσικά της Χαλκιδικής. Επιλέγουν ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω με ημιδιατροφή ή all inclusive, όπου υπάρχει η δυνατότητα. Δεν είναι τουρίστες που δεν ξοδεύουν. Το αντίθετο», επισημαίνει.

Εξυπηρετώντας περίπου 40.000 Βαλκανίους τουρίστες ετησίως, ο κ. Καλαφάτης έχει φτιάξει το δικό του «χάρτη προτιμήσεων». «Οι Σέρβοι είναι λάτρεις της Χαλκιδικής. Τους συναντάς παντού. Το ίδιο και οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας. Προτιμούν όμως συνήθως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και λιγότερο τα ξενοδοχεία. Οι Αλβανοί μπορεί να πηγαινοέρχονται στα Ιωάννινα για ψώνια, δουλειές ή διασκέδαση αλλά για τις διακοπές τους επιλέγουν Κέρκυρα και Χαλκιδική», σημειώνει.

Τουλάχιστον 50% λιγότεροι Σέρβοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Τουρισμού του Βελιγραδίου και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Σερβίας στην Ελλάδα, Νίκο Σαπουντζή. «Από το ένα εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, το 70% επιλέγει τη Βόρεια Ελλάδα.

Το κανάλι της Ποτίδαιας.
Το κανάλι της Ποτίδαιας. © Shutterstock/Lefteris Papaulakis

Πρώτοι σε προτίμηση προορισμοί είναι η Χαλκιδική και η Πιερία αλλά μεγάλη μερίδα τουριστών επιλέγει και τα Βρασνά και Ασπροβάλτα», σημειώνει. Οι Σέρβοι προετοιμάζονται όλο το χρόνο για να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα και είναι από τους τουρίστες με το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής (10 με 14 μέρες).

Φέτος, τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά το ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει έντονο. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι να μεταθέσουμε τις κρατήσεις του Μαΐου και Ιουνίου στους επόμενους μήνες και βλέπουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», τονίζει ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας ότι «η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά την αγορά των Βαλκανίων»

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More