Virtual Tours: ψηφιακή περιήγηση στο Rijksmuseum
Photo Credits: Shutterstock

Virtual Tours: ψηφιακή περιήγηση στο Rijksmuseum

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το Rijksmuseum είναι το εθνικό μουσείο της Ολλανδίας. «Αφηγείται» την πολιτιστική ιστορία της χώρας από το 1200 έως σήμερα, προβάλλοντας έργα που χρονολογούνται έως και 8οο χρόνια πριν.

Το Rijksmuseum βρίσκεται στην Πλατεία του Μουσείου (Het Museumplein) στο Αμστερνταμ. Είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή πινάκων από την ολλανδική χρυσή εποχή στη ζωγραφική (17ος αι.), που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ολλανδικής ζωγραφικής δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ, ο Γιαν Στέιν και ο Βέρμεερ, καθώς και την εκτεταμένη συλλογή ασιατικής τέχνης.

Ωστόσο, το ίδιο το μουσείο είναι από μόνο του ένα αριστούργημα. Η συλλογή του παρουσιάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο με εκπληκτική εσωτερική διακόσμηση, η οποία περιλαμβάνει γλυπτά, κεραμικά ταμπλό και βιτρώ.

Η συλλογή του μουσείου αριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο εκθέματα. Είναι χωρισμένη σε τρεις μικρότερες συλλογές: Συλλογή Τέχνης (έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εφαρμοσμένων τεχνών και ασιατικής τέχνης), Συλλογή Ιστορίας (τέχνεργα και έργα τέχνης, ένδυση, όπλα, φωτογραφίες) και Συλλογή Σχεδίων, Τυπογραφίας και Φωτογραφιών (χαρακτική, τυπογραφία, εικονογραφία, πορτρέτα).

Μουσείο Rijksmuseum
Το Rijksmuseum «αφηγείται» την πολιτιστική ιστορία της χώρας από το 1200 έως σήμερα. © Shutterstock

Η Συλλογή Τέχνης είναι αναμφίβολα η γνωστότερη του μουσείου. Περιλαμβάνει έργα μερικών από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 17ου αιώνα. Περίοπτη θέση ανάμεσα σε αυτά κατέχουν έργα του Ρέμπραντ (Νυχτερινή Περίπολος, Οι σύνδικοι της συντεχνίας των υφασματεμπόρων, Η Εβραία Νύφη, Αυτοπροσωπογραφία ως Απόστολος Παύλος) αλλά και των μαθητών του. Φιλοξενούνται επίσης έργα των Γιοχάνες Βερμέερ (Η Γαλατού, Το Δρομάκι), Φρανς Χαλς, Γιαν Στέιν, Γιάκομπ φαν Ράουσντελ, Χέντρικ Άφερκαμπ κ.α.

Το Rijksmuseum συμμετέχει στο πρόγραμμα Google Arts & Culture, μέσω του οποίου χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να απολαύσουν μια ψηφιακή περιήγηση στους εκθεσιακούς του χώρους.

Απεικονίζονται συνολικά 164,511 εκθέματα του μουσείου, με τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τα έργα που τους ενδιαφέρουν μέσα από διάφορα φίλτρα, όπως η χρονολογία και το χρώμα.

Ακολουθούν πέντε από τους σπουδαιότερους πίνακες από τη διάσημη Συλλογή Τέχνης του Μουσείου.

Ρέμπραντ – Νυχτερινή περίπολος

Νυχτερινή περίπολος
© Google Arts & Culture

Η Νυχτερινή Περίπολος, ο πιο διάσημος πίνακας του Rijksmuseum, είχε στην πραγματικότητα κάποιον άλλο τίτλο: «Militia Company of District II under the Command of Captain Frans Banninck Cocq».

Πρόκειται για μια ζωγραφιά  που αποτυπώνει τη «διάσπαση» της αστικής φρουράς. Ο Ρέμπραντ απεικόνισε την ομάδα με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Οι άνδρες τη φρουράς δεν βρίσκονται σε μια οργανωμένη σειρά ή καθισμένοι για το καθιερωμένο τους δείπνο, αλλά, απεικονίζονται σε μια σημαντική στιγμή: η ομάδα της πολιτοφυλακής μόλις ανέλαβε δράση και πρόκειται να αναχωρήσει.

Γιοχάνες Βερμέερ – Η γαλατού

Η Γαλατού
© Google Arts & Culture

Κάνοντας τη δουλειά της, η υπηρέτρια της κουζίνας ρίχνει γάλα από μια κανάτα. Η σύνθεση ακτινοβολεί μια απόλυτη ηρεμία, με τη μόνη κίνηση να είναι η ροή του γάλακτος στο μπολ.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πίνακα είναι η απόδοση του φωτός. Οι μικροσκοπικές κουκκίδες που αντιπροσωπεύουν την αντανάκλασης του φωτός είναι χαρακτηριστικές στην τεχνική του Βερμέερ.

Γιαν Γουίλεμ Πιένεμαν – Η Μάχη του Βατερλώ

Η Μάχη του Βατερλώ
© Google Arts & Culture

Ο αυτοκράτορας Ναπολέων γνώρισε την τελειωτική του ήττα στη Μάχη του Βατερλώ το 1815. Ο πίνακας του Γιαν Γουίλεμ Πιένεμαν – ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στο μουσείο – δείχνει τη στιγμή από την οποία ξεκίνησαν όλα: o βρετανός στρατηγός Ουέλλινγκτον μαθαίνει ότι πλησιάζει ο Πρωσικός Στρατός.

Η νίκη, καθώς και το τέλος του 20ετούς πολέμου, βρίσκεται «στα χέρια του». Ο Ολλανδός Πρίγκιπας Γουλιέλμος Β΄ βρίσκεται τραυματισμένος πάνω σε ένα φορείο. Για το θάρρος που επέδειξε στο πεδίο της μάχης, παραμένει γνωστός ως «ο ήρωας του Βατερλώ».

Γιαν Στέιν – Εύθυμη Οικογένεια

Εύθυμη Οικογένεια
© Google Arts & Culture

Το νοικοκυριό που απεικονίζεται είναι ένα χαρούμενο φρενοκομείο. Ηλικιωμένοι και νέοι διασκεδάζουν: η μητέρα και η γιαγιά τραγουδούν, τα παιδιά παίζουν μουσική ή καπνίζουν, ενώ ο πατέρας σηκώνει το ποτήρι του. Τα νεαρότερα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα του.

Η σύνθεση του Στέιν καθιστά σαφές ότι τα παιδιά ακολουθούν τα αρνητικά παραδείγματα των γονέων. Ο Γιαν Στέιν είναι ίσως πιο γνωστός για τα έργα που απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή: οικογένειες που συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι ή ανθρώπους που πίνουν σε κάποια ταβέρνα.

Με την πρώτη ματιά τα έργα του είναι διασκεδαστικά, αλλά υπάρχει συνήθως κάποιο κρυφό μήνυμα σε μια δεύτερη «ανάγνωση».

Johannes Cornelisz Verspronck – Πορτρέτο ενός Κοριτσιού Ντυμένου στα Μπλε

Πορτρέτο ενός Κοριτσιού Ντυμένου στα Μπλε
© Google Arts & Culture

Αυτό το «Κορίτσι Ντυμένο στα Μπλε» είναι ένα από τα πιο γνωστά παιδικά πορτρέτα του 17ου αιώνα. Το «ντελικάτο» πορτρέτο αποτυπώνει εξαιρετικά όλες τις λεπτομέρειες του κοριτσιού και της αμφίεσης του.

Ο Johannes Verspronck έζησε και εργάστηκε στο Χάρλεμ, όπως ο – πιο σύγχρονος – Φρανς Χαλς. Όμως, το στιλ ζωγραφικής του ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό του επιφανούς συμπολίτη του. Ενώ ο Χαλς υιοθέτησε μια τολμηρή πινελιά, ο Verspronck επέλεξε ένα πιο εκλεπτυσμένο στιλ.

με πληροφορίες από Google Arts & Culture

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More