Οι πόλεις μετά τον Covid-19 θα «μοιάζουν» με ντόνατ: άδεια κέντρα και γεμάτα προάστια
Photo Credits: Shutterstock

Οι πόλεις μετά τον Covid-19 θα «μοιάζουν» με ντόνατ: άδεια κέντρα και γεμάτα προάστια

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα πιο πολλά lockdowns συνοδεύθηκαν από άσχημα νέα για τους εμπορικούς δρόμους στο κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία έχουν μεγάλο γεωγραφικό αντίκτυπο. Πολλές από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης. Το 2021 υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν -πέραν του πυρήνα της πόλης- μικρότερα εμπορικά κέντρα και εμπορικοί οδοί καθώς πολλοί καταναλωτές θα επανεκτιμήσουν τις τοπικές αγορές.

Ο όμιλος The Arcadia Group στον οποίο ανήκουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα ρούχων όπως τα Topshop, Topman και Dorothy Perkins είναι υπό κατάρρευση.

Την ίδια στιγμή η παλιότερη εμπορική αλυσίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, Debenhams, κλείνει. Περίπου 12 χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές, ενώ άλλες 6.500 τις είχαν ήδη χάσει, αφού οι προσπάθειες να διασωθεί η εταιρεία απέτυχαν.

Όλα αυτά έρχονται μετά από μία δεκαετία μεγάλης ύφεσης για τα εμπορικά καταστήματα στους «ακριβούς» δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 2007, 556 εταιρείες λιανικού εμπορίου έχουν πτωχεύσει ενώ 39.100 καταστήματα έχουν κλείσει και 468.809 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. Και όλα αυτά καθώς το εμπόριο μεταφέρεται στο διαδίκτυο.

Οι πόλεις μετά τον Covid θα μοιάζουν με ντόνατ: άδεια κέντρα, γεμάτα προάστια
Από το 2007, 556 εταιρείες λιανικού εμπορίου έχουν πτωχεύσει ενώ 39.100 καταστήματα έχουν κλείσει και 468.809 έχουν χάσει τις δουλειές τους. Και όλα αυτά καθώς το εμπόριο μεταφέρεται στο διαδίκτυο. © Shutterstock

Καθοδική πορεία

Πολύ πριν την πανδημία, τα καταστήματα στους ακριβούς εμπορικούς δρόμους αντιμετώπιζαν σκληρό ανταγωνισμό από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στα προάστια των πόλεων και ειδικότερα από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία, οι διαδικτυακές πωλήσεις τον Νοέμβριο του 2006 αναλογούσαν στο 2,8% των συνολικών λιανικών πωλήσεων. Τα στοιχεία από τον Οκτώβριο του 2020 δείχνουν ότι το ίδιο ποσοστό έχει φτάσει το 28,1%. Βέβαια, τον Νοέμβριο του 2019 πριν έρθει η πανδημία του Covid-19 είχε ήδη αυξηθεί στο 21,5%.

Η πανδημία απλώς επιτάχυνε την ήδη καθοδική πορεία των εμπορικών δρόμων. Χιλιάδες από τα καταστήματα που έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 δεν άνοιξαν ποτέ ξανά τις πόρτες τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές από πόλη σε πόλη. Οι δρόμοι που φιλοξενούσαν και πιο φθηνά μαγαζιά, αλυσίδες fast food και άλλα βασικά καταστήματα τα έχουν πάει καλύτερα από τους καθαρά «ακριβούς» δρόμους.

Ίσως ο Covid-19 να ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να ψωνίσουν τοπικά και να επανεκτιμήσουν την αξία των τοπικών κοινωνιών. Αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον των πόλεων και του εμπορίου.

Το Λονδίνο είναι ένα καλό παράδειγμα. Από τη στιγμή που έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί, κάποια στιγμή η ζωντάνια του κεντρικού Λονδίνου θα επιστρέψει, προσελκύοντας τουρίστες και ντόπιους κυρίως για το εξαιρετικό night-life που προσφέρει.

Αν όμως η τηλεργασία καθιερωθεί, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, η εμπορική κατάρρευση που παρατηρήθηκε το 2020 απλά θα χειροτερεύσει.

Οι πόλεις μετά τον Covid θα μοιάζουν με ντόνατ: άδεια κέντρα, γεμάτα προάστια
Η πανδημία απλώς επιτάχυνε την ήδη καθοδική πορεία των εμπορικών δρόμων. Χιλιάδες από τα καταστήματα που έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 δεν άνοιξαν ποτέ ξανά τις πόρτες τους. © Shutterstock

Κενές πόλεις

Η έρευνα που παρουσιάζει το The Conversation αποτυπώνει ότι από τις εμπορικές διαδρομές που ακολουθούν οι άνθρωποι μετά την πανδημία του Covid-19 προκύπτει μία πόλη σαν «ντόνατ». Οι καταναλωτές έχουν εγκαταλείψει το κέντρο, ενώ τα προάστια έχουν «αντέξει» περισσότερο.

Το μέλλον των εμπορικών δρόμων στα κέντρα των πόλεων μετά τον Covid-19 είναι αβέβαιο. Ένα σενάριο θέλει πελάτες και εργαζόμενους να επιστρέφουν στους εμπορικούς δρόμους μετά τον εμβολιασμό.

Αυτό το σενάριο όμως δεν συνυπολογίζει τις «πληγές» που αφήνει πίσω του ο Covid-19. Ας δούμε για παράδειγμα την Oxford Street στο Λονδίνο. Από τον Μάρτιο, η εταιρεία John Lewis έχει μειώσει στο μισό το μέγεθος του καταστήματός της στην Oxford Street. Η House of Fraser έχει δώσει μέρος του καταστήματος της για τη στέγαση εταιρικών γραφείων και ενός γυμναστηρίου. Η «ναυαρχίδα» του Topshop που βρίσκεται στην Oxford Street κινδυνεύει επίσης με λουκέτο.

Ένας από τους μοναδικούς «νικητές» από την πανδημία ήταν η Amazon. Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν πρέπει να δούμε ρεαλιστικά ότι τα κέντρα των πόλεων ίσως δεν έχουν μέλλον ως εμπορικοί προορισμοί.

Παρατηρείται μία αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιείται ο χώρος, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους και ξοδεύουν τα χρήματά τους σε τοπικό επίπεδο.

Η ελπίδα που προκύπτει είναι ότι μετά την πανδημία θα εμφανιστούν μικρότερα εμπορικά κέντρα σε κάθε γειτονιά και θα εκτιμηθεί εκ νέου η ζωή στην τοπική κοινωνία, όχι αποκλειστικά ως τόπος αγορών, αλλά και ως τόπος και τρόπος ζωής.

με πληροφορίες από The Conversation

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More