Κωνσταντινούπολη: lockdown για όλους… εκτός από τους τουρίστες
Photo Credits: Shutterstock

Κωνσταντινούπολη: lockdown για όλους… εκτός από τους τουρίστες

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη είχαν το ελεύθερο να περιπλανηθούν στην πόλη το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους μετά από την αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας δύο ημερών.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επέβαλλε την Παρασκευή ολικό lockdown διάρκειας δύο ημερών σε 31 επαρχίες – ανάμεσα τους και η Κωνσταντινούπολη – αναγκάζοντας όλους τους πολίτες και τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στο σπίτι από τις 9 μ.μ. την Παρασκευή έως τις 5 π.μ. τη Δευτέρα.

Όμως, οι ξένοι τουρίστες που βρίσκονταν στη χώρα εξαιρέθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Παράλληλα, ανοικτά για τους τουρίστες παρέμειναν τα περισσότερα μουσεία, όπως τα ανάκτορα Τοπ Καπί και Ντολμά Μπαχτσέ. Σχεδόν άδεια πλοία επέτρεψαν στους επισκέπτες να διασχίσουν το Βόσπορο. Ακόμη και εστιατόρια στην παλιά πόλη του Σουλταναχμέτ, ενώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστά, άνοιξαν κρυφά για τουρίστες.

Τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη
Oι ξένοι τουρίστες που βρίσκονταν στην Τουρκία εξαιρέθηκαν από το lockdown. © Shutterstock 

Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά μόνο όσοι έμεναν στα καταλύματα είχαν τη δυνατότητα να δειπνήσουν σε αυτά. Στο ξενοδοχείο Shangri-La, οι τουρίστες συγκεντρώθηκαν στη βεράντα, απολαμβάνοντας φρέσκα θαλασσινά και λευκό κρασί.

«Σχεδόν περιμένεις να τιμωρηθείς επειδή ταξιδεύεις σήμερα με όλους τους ντροπιαστικούς και συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς, αλλά εδώ έχουμε αποκλειστική πρόσβαση σε μια από τις πιο όμορφες και γοητευτικές πόλεις του κόσμου», δήλωσε ένας Βρετανός μουσικός στους New York Times.

Από το άνοιγμα των συνόρων της σε τουρίστες από εξωτερικό τον Ιούνιο, η Τουρκία δεν έχει απαιτήσει την πραγματοποίηση τεστ και δεν έχει επιβάλει καραντίνα κατά την άφιξη. Οι έλεγχοι υγείας και θερμοκρασίας πραγματοποιούνται σε αεροδρόμια και οποιοσδήποτε διαπιστωθεί ότι έχει συμπτώματα Covid-19 μεταφέρεται σε ιατρικές εγκαταστάσεις και του πραγματοποιείται τεστ.

Ο τουριστικός τομέας της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 70% φέτος, με 15 εκατομμύρια επισκέπτες και περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα να αποτελούν μια τεράστια μείωση σε σχέση με τους 45 εκατομμύρια επισκέπτες και τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Οι περισσότεροι διεθνείς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη έφτασαν από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, με μερικούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς να περιπλανιούνται επίσης γύρω από την πολυσύχναστη πόλη, γνωστή για την ενέργεια της και τη συνεχή κίνηση.

Το lockdown στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα του υπερδιπλασιασμού των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Το Σάββατο, η Τουρκία κατέγραψε υψηλό ρεκόρ με 196 θανάτους, αριθμός πολύ υψηλότερος σε σχέση με τα τέλη Οκτωβρίου, όταν οι θάνατοι καθημερινά ανέρχονταν σε περίπου 70.

με πληροφορίες από New York Times, Travel + Leisure 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More