Ψηφιακοί νομάδες: από «άπιαστο όνειρο» γίνεται πραγματικότητα
Photo Credits: Shutterstock

Ψηφιακοί νομάδες: από «άπιαστο όνειρο» γίνεται πραγματικότητα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Για πολλούς, η ιδέα του να ζήσουν ως «ψηφιακοί νομάδες» φαντάζει ως το ιδανικό σενάριο: δουλειά από ένα μπαγκαλόου δίπλα στην παραλία, σε μια αιώρα με το laptop τους, κλείνοντας το στις 5 μ.μ. για να απολαύσουν ένα κοκτέιλ ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα.

Με τη συνεχιζόμενη τάση για απομακρυσμένη εργασία και την προσπάθεια πολλών τουριστικών προορισμών να προσελκύσουν ανθρώπους να εργαστούν από εκεί εξ αποστάσεως, ο δημοσιογράφος του κλάδου της αεροπορίας – και επί δέκα συναπτά έτη ψηφιακός νομάς – Τζον Γουόλτον, περιγράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν αποφασίσει να πάρει αυτήν την απόφαση.

Στον πραγματικό κόσμο, η ζωή του ψηφιακού νομάδα – κάποιου εργαζόμενου που μπορεί να εργάζεται από οπουδήποτε και αξιοποιεί αυτήν την ευκαιρία ταξιδεύοντας – είναι αρκετές φορές λιγότερο ειδυλλιακή, ειδικά σήμερα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές του για όσους σκέφτονται να πραγματοποιήσουν αυτή τη μετάβαση.

Η ίδια η δουλειά

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι το ποια είναι η φύση της δουλειάς σας. Προφανώς, ένας «δημοσιογράφος του κλάδου της αεροπορίας» είναι ένας καλός υποψήφιος, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός επαγγελμάτων μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν από απόσταση.

Ισως είστε τυχεροί εάν το είδος της εργασίας που θέλετε να ακολουθήσετε περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση υπολογιστή.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να γίνουν «ψηφιακοί νομάδες»
Η ζωή του «ψηφιακού νομά» έχει γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. © Shutterstock

Εάν επιθυμείτε να μπείτε σε ένα νέο πεδίο – όπως έκανα εγώ όταν έγινα ψηφιακός νομάς – αυτό είναι κάτι από το οποίο δεν θα σας απέτρεπα, αλλά σίγουρα πρέπει να έχετε μια οικονομική κάλυψη εξόδων για τουλάχιστον έξι μήνες, να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποια εναλλακτική επιλογή εργασίας και μια εναλλακτική λύση για να επιστρέψετε σπίτι.

Σκεφτείτε επίσης εάν θέλετε να «βυθιστείτε» στον ψηφιακό νομαδισμό. Εάν το συμβόλαιο ενοικίασης σας λήγει, ίσως είναι η ώρα να φυλάξετε τα πράγματα σας σε κάποιο γκαράζ ή αποθήκη και να δοκιμάσετε τις δυνατότητες της απομακρυσμένης εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα

Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία…

Η επιλογή ενός προορισμού – ή προορισμών – είναι σαφώς ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που απασχολούν έναν ψηφιακό νομά. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του ταξιδιού που θέλετε να κάνετε: να ζείτε και να εργάζεστε ταξιδεύοντας σε μια διαφορετική πόλη κάθε μήνα; Να εγκατασταθείτε για μια σεζόν σε ένα όμορφο αγροτικό χωριό; Να ακολουθήσετε τον καλοκαιρινό ήλιο;

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να γίνουν «ψηφιακοί νομάδες»
Η τοποθεσία είναι μια από τις σημαντικότερες επιλογές των ψηφιακών νομάδων. © Shutterstock

Είναι σημαντικό να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα της αγοράς ακινήτων και να αντιληφθείτε εάν υπάρχουν συνετές επιλογές για έναν ψηφιακό νομάδα. Η ταχύτητα και διαθεσιμότητα του διαδικτύου είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν χώρες – όπως η Αυστραλία και η Γερμανία – όπου το δίκτυο μπορεί να είναι πολύ αργό για τις σύγχρονες ψηφιακές εργασίες, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις.

Είναι μια σχετικά ασφαλής περιοχή, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για εσάς, για γυναίκες, μέλη της LGBT+ κοινότητας, άτομα με ειδικές ανάγκες, ανθρώπους που προέρχονται από κάποια εθνοτική μειονότητα ή είναι διαφορετικοί με κάποιον τρόπο; Είναι επαρκείς οι ιατρικές υπηρεσίες και τι σημαίνει αυτό για την ετήσια ταξιδιωτική σας ασφάλιση; Είναι καλός ο καιρός;

Επιτρέπεται να εργάζεστε νόμιμα εκεί; Σε πολλές χώρες, το να είσαι ψηφιακός νομάς εμπίπτει σε μια νομική «γκρίζα ζώνη» όπου οι βίζες και οι κανονισμοί δεν έχουν «προσαρμοστεί» πλήρως στον κανονικό κόσμο. Σε ορισμένες χώρες, είναι παράνομο να εργάζεστε με την τυπική τουριστική βίζα. Θα πρέπει να κάνετε έρευνα για το τι ισχύει στις χώρες που θέλετε να ταξιδέψετε. Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, οι βίζα διακοπών με δικαίωμα εργασίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Θα υπάρχουν σχεδόν σίγουρα φορολογικές επιπτώσεις με βάση το πού εργάζεστε και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ερευνήσετε. Εάν έχετε ήδη ρόλο σε μια μεγάλη εταιρεία, μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς να εργάζεστε από το «σπίτι» σε χώρες όπου η επιχείρηση έχει ήδη παρουσία, αλλά θα πρέπει να σχεδιάσετε τα πάντα με προσοχή και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία εάν «παίρνετε» τη δουλειά μαζί σας.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να κατανοήσουμε

Θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι με το πού θα κρατήσετε τα χρήματα σας, πως θα αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά και ποιες χρεώσεις θα υπάρχουν για οτιδήποτε, από τραπεζικές συναλλαγές έως αναλήψεις από ATM και χρεώσεις στην πιστωτική κάρτα.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να γίνουν «ψηφιακοί νομάδες»
Οι ψηφιακοί νομάδες θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους με μεγάλη προσοχή. © Shutterstock

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων όπως το TransferWise, οι οποίες μειώνουν το κόστος των διεθνών μεταφορών και ορισμένες διαθέτουν ηλεκτρονικά πορτοφόλια πολλαπλών νομισμάτων, μέσω των οποίων μπορείτε να έχετε μαζί σας διαφορετικά νομίσματα.

Η διαδικασία της στέγασης σίγουρα είναι διαφορετική αυτή τη στιγμή: με τον τουρισμό να μειώνεται δραματικά παντού, μπορεί να βρείτε μια εξαιρετική συμφωνία για ένα επιπλωμένο διαμέρισμα που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν διαθέσιμο μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση.

Οπου και αν καταλήξετε να ζείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χώρο εργασίας με καλή εργονομία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το τοπικό κατάστημα IKEA και να προμηθευτείτε ένα φθηνό τραπεζάκι φορητού υπολογιστή.

Θα πρέπει να προμηθευτείτε με έναν καλό φορητό υπολογιστή με ποιοτική ενσωματωμένη κάμερα, ένα καλό πληκτρολόγιο και τουλάχιστον ένα σετ ακουστικών και μικροφώνων. Θα πρέπει να μάθετε επίσης πόσο θα διαφέρουν οι ζώνες ώρας σας σε σχέση με τους συναδέλφους σας – μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά μερικές άλλες δημιουργεί προβλήματα.

Εάν ο προϋπολογισμός σας επαρκεί, σας συνιστούμε να προμηθευτείτε με ένα tablet για να διαβάζετε βιβλία, να παρακολουθείτε ταινίες ή εκπομπές και να παίζετε παιχνίδια – και να μην συνδέσετε το email σας ή καμία εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτό.

Υπάρχει κάτι πραγματικά υπέροχο στο να έχετε μια οθόνη καθαρά για διασκέδαση που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε. Σε αντίθετη περίπτωση, υιοθετήστε τη ρουτίνα του να αποσυνδέεστε από το email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ειδικά αυτά που σχετίζονται με την εργασία – στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω, για αυτό κάντε πολλή έρευνα, μάθετε ποιες ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής που αναζητάτε και καλή τύχη! Δεν θα άλλαζα τα χρόνια που ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο με τίποτα.

με πληροφορίες από Lonely Planet.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More