Το ερώτημα που «διχάζει» την Ευρώπη: πρέπει να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα;

Το ερώτημα που «διχάζει» την Ευρώπη: πρέπει να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Εβδομάδες πριν η πανδημία του Covid-19 εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα πρώτα κρούσματα του ιού στη Γηραιά Ηπειρο εμφανίστηκαν σε χιονοδρομικά κέντρα στις Αλπεις, με αποτέλεσμα οι σκιέρ να μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους.

Σήμερα, με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων να πλησιάζει, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι πίστες του σκι θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, όντας επιφυλακτικοί ώστε να μην επαναλάβουν την αμέλεια των πρώτων ημερών και των χαλαρών περιορισμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο, με την Αυστρία και την Ελβετία να δεσμεύονται ότι θα ξανανοίξουν τα χειμερινά θέρετρα τους, μια έντονη διαμάχη δοκιμάζει και πάλι τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να συντονίσουν την προσπάθεια τους για περιορισμό της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο.

Τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν εδώ και μήνες να υιοθετήσουν μια ενοποιημένη στάση, επιβάλλοντας το καθένα τους δικούς του περιορισμούς. Και ενώ πολλά κράτη επέβαλαν εθνικά lockdown τον Νοέμβριο, κάποια από αυτά δηλώνουν έτοιμα να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα εν’ όψει της εορταστικής περιόδου.

Η Ευρώπη διχάζεται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα
Η απόφαση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων διχάζει την Ευρώπη. © Shutterstock

Η Πολωνία και η Ουγγαρία εμπόδισαν επίσης μια συμφωνία-ορόσημο από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, με έως και 11,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κλάδο να βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα χιονοδρομικά κέντρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τον Covid-19 καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση χειμερινών σπορ.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι οι χειμερινές διακοπές θα οδηγήσουν σε ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων και ζήτησε συντονισμένη αντίδραση από τις τρεις τουλάχιστον αυτές χώρες.

Όμως, οι αντιφατικοί περιορισμοί στις Αλπεις έχουν ήδη δημιουργήσει εντάσεις.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε την προσπάθεια συντονισμού του κλεισίματος των χιονοδρομικών κέντρων «υπερβολική», επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει λόγο στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη διαχειρίζονται τον αθλητισμό.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, οι αρχές στη Γαλλία φοβούνται ότι οι τραυματισμοί που σχετίζονται με το σκι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυξημένη συμφόρηση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες δοκιμάζονται για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες.

Γυναίκα σε λιφτ χιονοδρομικού κέντρου
Η απόφαση για κλείσιμο των χιονοδρομικών κέντρων έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις. © Shutterstock

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος έξαρσης του ιού, πολλά θέρετρα στις Αλπεις παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Το θέρετρο Ischgl Apres Ski & Party στη δυτική Αυστρία παρέμεινε μάλιστα ανοικτό ακόμη και αφότου οι αρχές της Ισλανδίας ενημέρωσαν το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας ότι μια ομάδα τουριστών είχε μολυνθεί εκεί.

Μια ομάδα καταναλωτών μήνυσε την αυστριακή κυβέρνηση απαιτώντας αποζημίωση για αρκετά άτομα που δήλωσαν ότι είχαν κολλήσει Covid-19 στο Ισγκλ επειδή οι αρχές δεν ανταποκρίθηκαν αρκετά γρήγορα.

Ο δήμαρχος του Ισγκλ, Γουέρνερ Κούρτζ, ανέφερε ότι οι αρχές της πόλης ακολούθησαν όλες τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο», τόνισε.

Ο Μάρκους Σόντερ, κυβερνήτης της νότιας περιοχής της Βαυαρίας, η οποία γειτνιάζει με την Αυστρία, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην παραβλέψουμε τους κινδύνους που υπάρχουν. «Η μισή Ευρώπη μολύνθηκε από το Ισγκλ την άνοιξη», είπε. «Αυτό δεν είναι αστείο».

Ωστόσο, η πόλη έχει ήδη αναφέρει ότι η σεζόν χειμερινού σκι θα ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου με τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Φρανζ Χόερλ, πρόεδρος της αυστριακής ένωσης τελεφερίκ και νομοθέτης στην περιοχή του κρατιδίου Τίρολο, στο οποίο βρίσκεται το Ισγκλ, δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων την άνοιξη δεν προήλθε από τις πλαγιές και τις πίστες σκι, αλλά σε πάρτι μετά από αυτά. Τόνισε επίσης ότι τέτοιες συγκεντρώσεις δεν θα επιτρέπονται αυτόν τον χειμώνα.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Γερμανοί σκιέρ αποτελούν σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας σκι της Αυστρίας, με πολλούς να διασχίζουν τα σύνορα σε τακτικές ημερήσιες εκδρομές το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ο κ. Σόντερ ανέφερε ότι οποιοσδήποτε διασχίσει τα σύνορα ακόμη και για μία ημέρα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα κατά την επιστροφή του στη Γερμανία, καθώς οι Αυστρία περιλαμβάνεται στις περιοχές «υψηλού κινδύνου».

Για πολλούς, η περίοδος των χειμερινών σπορ θεωρείται μια κρίσιμη δοκιμασία. Ο χειμερινός τουρισμός απέφερε 14,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την Αυστρία πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία και οι αρχές ελπίζουν ότι ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη, που επιβλήθηκε μέσα στον Νοέμβριο, θα μειώσει τον αριθμό των μολύνσεων αρκετά για να εγγυηθεί μια ασφαλή περίοδο διακοπών.

Η Ευρώπη διχάζεται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα
H περίοδος των χειμερινών σπορ θεωρείται μια κρίσιμη δοκιμασία για τον τουριστικό κλάδο. © Shutterstock

Η Αυστρία, η οποία έχει σήμερα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, αναμένεται επίσης να ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα μαζικών τεστ στην ήπειρο μέσα στην εβδομάδα.

Στη Γαλλία, όπου οι περιορισμοί καταργούνται σταδιακά, οι αρχές δήλωσαν ότι θα επιτρέπονταν να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα – αλλά όχι τα λιφτ των εγκαταστάσεων τους. «Ολοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν σε θέρετρα για να απολαύσουν τον καθαρό αέρα των όμορφων βουνών» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ.

Η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα λιφτ έχει προκαλέσει οργή και σύγχυση στις τάξεις των επαγγελματιών του τουρισμού και των χειμερινών σπορ, οι οποίο τονίζουν ότι η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων ανέρχεται στο ένα τέταρτο των ετήσιων εσόδων ύψους 11 δις. ευρώ της Γαλλικής τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Σύπριεν Ντουράντ, επικεφαλής εκπαιδευτών σκι στο χωριό Μεζέβ, κοντά στα ελβετικά σύνορα, δήλωσε ότι οι επαγγελματίες έχουν εργαστεί για μήνες για να προσαρμόσουν τα θέρετρα τους. Αποκάλεσε την απόφαση της κυβέρνησης «ασυνάρτητη και αποσταθεροποιητική».

«Όπως όλοι οι άλλοι, μάθαμε από το πρώτο κύμα», τόνισε ο κ. Ντουράντ. «Τα χειμερινά σπορ σημαίνουν καθαρός αέρας και όσον αφορά τα λιφτ, έχουμε κάνει αρκετά για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

«Θα καλωσορίσουμε τους επισκέπτες που θέλουν ακόμη να έρθουν», κατέληξε.

Στις ορεινές περιοχές της Ιταλίας, αξιωματούχοι πρότειναν επίσης την εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών, συμπεριλαμβανομένης χωρητικότητας 50% στα τελεφερίκ και άλλα πρωτόκολλα, τα οποία ισχυρίζονται ότι θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις ξανά με ασφάλεια.

Ωστόσο, ο κ. Κόντε είπε ότι ακόμη και αν οι εγκαταστάσεις σκι επέβαλλαν μέτρα ασφαλείας, «ότι τις περιβάλλει είναι ανεξέλεγκτο».

Η Λάουρα Μαγκόνι, πρώην Ολυμπιακή σκιέρ και αξιωματούχος τουρισμό στη Λομβαρδία, δήλωσε ότι η απόφαση για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων σκι θα είναι «ταφόπλακα» για πολλές περιοχές που βασίζονται στα οικονομικά οφέλη που αποφέρει.

Στα σύνορα με την Ελβετία – η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ και είπε ότι θα διατηρήσει ανοικτά τα χειμερινά της θέρετρα – οι ιταλικοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αισθάνονται σε μειονεκτική θέση.

«Από τη μία πλευρά, βλέπεις ανθρώπους να κάνουν σκι», είπε ο Ματέο Ζανέτι, πρόεδρος μιας εταιρείας τελεφερίκ στην Τσερβίνια, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα. «Και από την άλλη πλευρά, βλέπεις την έρημο».

Ενώ η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία φιλοξενούν μερικά από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, αλλού στην Ηπειρο, η Ισπανία και η Βουλγαρία δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στα χιονοδρομικά κέντρα να ανοίξουν για τη χειμερινή περίοδο.

Η Σλοβενία δήλωσε ότι αναμένει συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της είπε ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στα ίδια τα κράτη μέλη.

Ο κ. Ζανέτι ανέφερε ότι ανησυχεί για τις οικογένειες των εκπαιδευτών σκι, των ξεναγών των Αλπεων και των ιδιοκτητών εγκαταστάσεων για σκι, των οποίων οι κύριες πηγές εσόδων θα μειωθούν τους επόμενους μήνες εάν τα θέρετρα παραμείνουν κλειστά.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το βουνό», τόνισε.

με πληροφορίες από New York Times

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More