Covid-19: η μαθηματική εξίσωση του MIT που «σώζει» ζωές
Photo Credits: Shutterstock

Covid-19: η μαθηματική εξίσωση του MIT που «σώζει» ζωές

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Δύο μέτρα απόσταση». Αυτή είναι η οδηγία που δίνουν υγειονομικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο και με την οποία έχουν προσαρμοστεί οι ζωές μας στην εποχή του Covid-19.

Καθώς όμως οι θερμοκρασίες πέφτουν και αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε περισσότερες ώρες σε εσωτερικούς χώρους αυτή η οδηγία είναι «επικίνδυνη» και «υπερβολικά απλουστευτική» σύμφωνα με τον καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών στο ΜΙT Τζον Μπους. Ο λόγος που ο Μπους ασκεί κριτική στη συγκεκριμένη οδηγία είναι ότι η απόσταση δύο μέτρων δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί κάποιος από τα μικροσκοπικά σωματίδια που παγιδεύονται μέσα σε ένα κλειστό χώρο.

Πόσο ασφαλείς είναι οι εσωτερικοί χώροι; Μπορούμε να πάμε στο σουπερμάρκετ; Μπορούμε να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Ο Μπους μαζί με τον συνεργάτη του Μάρτιν Μπάζαν, απάντησαν σε αυτές τις ερωτήσεις μέσα από ένα περίπλοκο μαθηματικό μοντέλο, το οποίο αναπαριστά τη δυναμική των σωματιδίων που φέρουν τον ιό σε διάφορους χώρους από μία μικρή κουζίνα μέχρι ένα μεγάλο συναυλιακό χώρο.

Και επειδή η εξίσωση που δημιούργησαν είναι ακατανόητη στους περισσότερους ανθρώπους, τη «μετέτρεψαν» σε ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν και να φτιάξετε το δικό σας σενάριο, υπολογίζοντας ποιες είναι οι πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό.

© indoor-covid-safety.herokuapp.com

Η εφαρμογή υποθέτει ότι ένα άτομο που βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς είναι φορέας Covid-19. Στη συνέχεια σας δίνει την ελευθερία να «παίξετε» με τις μεταβλητές, οι οποίες περιέχουν λεπτομέρειες για το κτίριο: πόσα τετραγωνικά είναι; Ποιο είναι το ύψος της οροφής; Τι σύστημα εξαερισμού χρησιμοποιεί; Ποιο είναι το επίπεδο υγρασίας; Εχει ανοικτά παράθυρα; Οι μεταβλητές περιλαμβάνουν επίσης και άλλες λεπτομέρειες όπως: πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στον χώροι; Φοράνε μάσκες; Και αν ναι, τι είδους; Επίσης, φοράνε τις μάσκες σωστά ή τις κατεβάζουν κάτω από τη μύτη;

Με μία πρώτη ματιά όλη η αυτή η «ελευθερία» φαίνεται χαοτική. Αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει όποιον έχει υπομονή, καθώς δίνει μία σαφή απάντηση σχετικά με το χρονικό διάστημα που είμαστε ασφαλείς σε ένα κλειστό χώρο.

Ας δοκιμάσουμε ένα παράδειγμα. Μόλις έχετε παρευρεθεί σε ένα οικογενειακό τραπέζι σε μία τραπεζαρία διαστάσεων 6 επί 6 μέτρων μαζί με άλλους 10 ανθρώπους. Κανείς δεν φορούσε μάσκες καθώς ήταν ώρα φαγητού και η υγρασία ήταν σε ένα μέσο επίπεδο.

«Με βάση το μοντέλο, σε αυτό το δωμάτιο θα ήταν ασφαλές να συνυπάρχουν 10 άνθρωποι για 18 λεπτά». Αν ακολουθούσαμε τους υγειονομικούς κανόνες αυτοί οι 10 άνθρωποι θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτό το δωμάτιο απεριόριστα αν απλά κρατούσαν τις αποστάσεις, το οποίο είναι παράλογο.

«Και αν φορούσαν μάσκες;» αναρωτιούνται πολλοί. Και είναι μία καλή ερώτηση. Ας υποθέσουμε ότι δεν ήταν ώρα φαγητού και οι παρευρισκόμενοι απλά μιλούσαν φορώντας βαμβακερές μάσκες, οι οποίες τους θα τους έδιναν δύο παραπάνω λεπτά «ασφάλειας». Αν άνοιγαν τα παράθυρα θα «κέρδιζαν» ακόμα έξι λεπτά.

Μία απλή αναβάθμιση από βαμβακερές σε χειρουργικές μάσκες αυξάνει τον χρόνο ασφαλείας στις δύο ώρες. Με έναν όμως αστερίσκο: αν οι μισοί από τους παρευρισκόμενους δεν φορούσαν σωστά τη μάσκα, τότε ο χρόνος θα μειωνόταν στα 32 λεπτά, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας κατέχει «σημαντικό» ρόλο.

Αυτή είναι μία απόδειξη ότι η σωστή χρήση μάσκας έχει αποτέλεσμα. Ο Μπους μετά και από την έρευνά του πιστεύει ότι αυτό είναι και το πιο σημαντικό στοιχείος προστασίας απέναντι στον Covid.

Προφανώς πρόκειται για ένα μοντέλο. Είναι μία προσομοίωση που προσπαθεί να δείξει πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος. Δεν είναι τέλειο και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια κανενός. Μας δίνει όμως μία σοβαρή εικόνα της πραγματικότητας.

με πληροφορίες από Fast Company

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More