Το μουσείο που «συλλέγει» τα όνειρα των ανθρώπων μέσα στην πανδημία

Το μουσείο που «συλλέγει» τα όνειρα των ανθρώπων μέσα στην πανδημία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Αν το άγχος που έχει φέρει η πανδημία του Covid-19 σας έχει κάνει να βλέπετε περίεργα όνειρα τη νύχτα, το Μουσείο του Λονδίνου ενδιαφέρεται να τα ακούσει. Το μουσείο ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό πρότζεκτ με τίτλο «Guardians of Sleep» με σκοπό να καταγράψει τα όνειρα που βλέπουν οι Λονδρέζοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το King’s College και την Ipsos MORI τον Ιούνιο, το άγχος και το στρες που έφερε η παγκόσμια κρίση δεν μας επηρέασε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το πρότζεκτ, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο των Ονείρων του πανεπιστημίου Western στον Καναδά, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα μουσείο συγκεντρώνει τα όνειρα των ανθρώπων, μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες, αποτελώντας την πρώτη «συλλογή ονείρων» από ένα μουσείο.

«Η συλλογή των ονείρων των Λονδρέζων μέσα από τα δικά τους λόγια δεν μας επιτρέπει απλά να καταγράψουμε μία βασική εμπειρία της καραντίνας αλλά μας βοηθά να επεκτείνουμε τον ορισμό του “μουσειακού εκθέματος”, προσθέτοντας τα όνειρα των Λονδρέζων στην μόνιμη έκθεση του μουσείου London Collection» λέει η Ελληνίδα Φωτεινή Αραβανή, ψηφιακή επιμελήτρια στο Μουσείο του Λονδίνου.

Γυναίκα που βλέπει όνειρα.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το King’s College και την Ipsos MORI τον Ιούνιο, το άγχος και το στρες που έφερε η παγκόσμια κρίση δεν μας επηρέασε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. © Shutterstock

«Ο ύπνος είναι ένα από τα πράγματα που άλλαξε δραστικά από τη στιγμή που ξεκίνησε το lockdown» λέει η κ. Αραβανή στον Guardian. «Αυτό που ήθελα να αναδείξω είναι ότι η πανδημία πιθανότητα δεν επηρέασε μόνο τις συνειδητές μας επιλογές, αλλά και το υποσυνείδητό μας».

«Παραδοσιακά, όταν τα μουσεία “συνέλεγαν” όνειρα, ήταν με τη μορφή καλλιτεχνικών εκφράσεων, όπως για παράδειγμα μέσα από πίνακες και σχέδια τα οποία είχαν επηρεαστεί από συγκεκριμένα γεγονότα. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο το όνειρο συχνά αποστασιοποιείται από αυτόν που το ονειρεύεται. Αντ’ αυτού λοιπόν, στο πλαίσιο της έκθεση “Collecting COVID”, θα συγκεντρώσουμε τα όνειρα των ανθρώπων μέσα από προφορικές μαρτυρίες με σκοπό να προσφέρουμε μία πιο συναισθηματική και προσωπική αφήγηση του καιρού μας στις μελλοντικές γενιές».

Ο Δρ. Βάλντας Νορέικα, καθηγήτης ψυχολογίας στο Queen Mary University στο Λονδίνο, που επίσης εργάζεται σε μία έρευνα σχετικά με την επιρροή του Covid-19 στον ύπνο των ανθρώπων, βλέπει την προσπάθεια του μουσείου πολύ θετικά.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία του Covid άλλαξε τα μοτίβα ύπνου των ανθρώπων, όπως και το περιεχόμενο των ονείρων τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι τα όνειρα τους είναι περισσότερο οργισμένα και θλιμμένα, ενώ συχνές είναι και οι αναφορές στις έννοιες της μόλυνσης και της καθαριότητας», αναφέρει ο Νορέικα.

«Τα όνειρα των Λονδρέζων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα είναι μία πολύ χρήσιμη πηγή πληροφορίας για τους μελλοντικούς ιστορικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες σχετικά με το πώς η πανδημία επηρέασε τις πιο προσωπικές μας εμπειρίες, τα όνειρα και τους εφιάλτες μας», τονίζει ο Νορέικα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρότζεκτ Guardians of Sleep εδώ.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More