Τα νέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
Photo Credits: Shutterstock

Τα νέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τις ειδήσεις που ξεχώρισαν από τη διεθνή και ελληνική επικαιρότητα αλλά και έρευνες ουσίας από την κορυφαία τεχνολογική εταιρεία διαχείρισης διαμερισμάτων.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις περισσότερο δημοφιλείς από τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με μία πιλοτική έρευνα του STR σε Philadelphia, Nashville & Miami, τα ακίνητα/διαμερίσματα είχαν μεγαλύτερες πληρότητες σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Η έρευνα δεν αναφέρει αν η πανδημία του κορονοϊού είχε να κάνει με αυτό, πιθανολογούμε πως οι επισκέπτες προτιμήσανε να αποφύγουν τις πολλαπλές επαφές με εργαζόμενους και άλλους επισκέπτες σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων.

Τα νέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνονται περισσότερο δημοφιλείς από τα ξενοδοχεία. © Shutterstock

Στην Philadelphia οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν πληρότητα σχεδόν 71%, σε σχέση με 42% πληρότητα των ξενοδοχείων. Στην Nashville 59% σε σχέση με 44% των ξενοδοχείων και στο Miami 83% σε σχέση με 42%. Οι πληρότητες αυξήθηκαν και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα ξενοδοχεία. Ενδιαφέρον έχουν και τα αυξημένα έσοδα, όπως αναδεικνύονται από τους δείκτες ADR & RevPAR.

Μείωση φόρου για #braingain

Πρόσκληση σε όσους Ελληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα είτε αν έρθετε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μισθωτοί, σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στην πατρίδα μας» ανοίγοντας το δρόμο και για τους ψηφιακούς νομάδες που ήδη έχουν προβεί στην ενοικίαση αρκετών επιπλωμένων διαμερισμάτων που χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.

Αύξηση στις κρατήσεις διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έπειτα από τα θετικά νέα για τα εμβόλιο Pfizer και Moderna

Αισιόδοξα τα νέα για τον τομέα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων σύμφωνα με τον πάροχο λογισμικού και διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης Guesty, με αύξηση κρατήσεων έως και 6% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, έπειτα από τις θετικές εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Tα δεδομένα που εκπορεύτηκαν από πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking.com, Vrbo και TripAdvisor δείχνουν αυξητική τάση του 3% εντός μιας εβδομάδας συγκριτικά με τον μέσο όγκο εβδομαδιαίων κρατήσεων το 2020.

Κάποια ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα της Guesty:

  • Τα ταξίδια “τελευταίας στιγμής” εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, παρόλο που παρουσιάζουν πτωτική πορεία με το 14% των κρατήσεων να πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα.
  • Οι κρατήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων παρουσιάζουν πτώση 38% σε σχέση με το 2019. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε κατά 20% και η μέση διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 15% από 4,9 σε 5,7 ημέρες.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος των κρατήσεων είναι 20% χαμηλότερος.

8 ειδικοί σχολιάζουν τι επιπτώσεις θα έχει στον χώρο της φιλοξενίας η είσοδος της Airbnb στο χρηματιστήριο

Τo άρθρο του hospitality.net ερευνά τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η εισαγωγή της εταιρείας Airbnb στο χρηματιστήριο.

Μερικές από τις απόψεις ειδικών;

«Η πρόβλεψη μου είναι ότι η Airbnb θα μετατραπεί σύντομα σε online πρακτορείο για ξενοδοχεία, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για τα υπάρχοντα πρακτορεία ενώ παράλληλα θα παρέχει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Ως εκ τούτου βλέπω αυτήν την κίνηση σαν μια ευκαιρία και όχι απειλή για τον ξενοδοχειακό τομέα» αναφέρει ο Peter O’Connor, Καθηγητής Στρατηγικής Business School Νοτίου Αυστραλίας.

«Η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο θα επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που έχουν πληγεί ήδη από την πανδημία και το μόνο τους όπλο θα είναι να ασκούν πιέσεις για πιο αυστηρούς κανόνες στην βιομηχανία κοινής χρήσης ακινήτων», τονίζει ο Simone Puorto, CEO του Futurist.

Μεγάλη αύξηση ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το 2019-2020

Έρευνα δείχνει ότι μια στις οκτώ δεύτερες κατοικίες υπάρχουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε ορισμένες περιοχές τα διαθέσιμα κρεβάτια στα συγκεκριμένα ακίνητα υπερίσχυαν σε αριθμό αυτά των ξενοδοχείων: Στις Κυκλάδες 73% των διαθέσιμων κλινών ανήκαν σε πλατφόρμες όπως Airbnb ή VRBO, ενώ στην Αττική 69% και στην Πελοπόννησο 66%.

Από τα διαθέσιμα 179.000 δωμάτια από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020, το 31% εμφανίστηκε πρώτη φορά μέσα στο 2019 και αρχές του 2020 εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής ζήτησης τις χρονιές 2017-2019.

Τα νέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Mια στις οκτώ δεύτερες κατοικίες υπάρχουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. © Shutterstock

H Domio διαψεύδει φήμες περί κλεισίματος της επιχείρησης και ανακοινώνει οικονομική αναδιαμόρφωση

H υπηρεσία ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων Domio, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία χρηματοοικονομικής αναδιαμόρφωσης, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τις φήμες που την θέλουν να κλείνει έπειτα από 4 χρόνια λειτουργίας.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι η πλειονότητα των ακινήτων θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της ενώ θα προστεθούν επιπλέον καινούργιες μονάδες ακινώτων. Παράλληλα τα σχέδια για άνοιγμα τριών νέων ακινήτων σε Μαϊάμι, Πουέρτο Ρίκο και Μεξικό πριν το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ισχύουν.

Οι συγκεκριμένες ειδήσεις έρχονται 2 μήνες μετά την απομάκρυνση δύο ιδρυτικών μελών της Domio έπειτα από έρευνα της Airbnb η οποία αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξασκούσε κακές πρακτικές ενώ παράλληλα παραβίαζε τα πρότυπα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Στοιχεία κρατήσεων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα/σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το Παρατηρητήριο Τουρισμού

Αναλύοντας δεδομένα κρατήσεων από μηχανές κρατήσεων ξενοδοχείων και συστήματα διαχείρισης online κρατήσεων όπως το Syncbnb, το Παρατηρητήριο Τουρισμού δημοσιεύει στατιστικά και τάσεις από την ελληνική και την παγκόσμια αγορά καταλυμάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα συγκριτικά στατιστικά κρατήσεων σε σχέση με το 2019 και την προ COVID περίοδο.

Δείτε όλα τα γραφήματα εδώ. 

Οδηγός για υποψήφιους επενδυτές στην Airbnb

Το Forbes δημοσιεύει αναλυτικές πληροφορίες για υποψήφιους επενδυτές, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν σχέση με την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων.

Οι μετοχές της Airbnb θα είναι διαθέσιμες για δημόσια προσφορά μέσω του Nasdaq. Ολοι όμως περιμένουν μία λάθος στρατηγική κίνηση της Airbnb.


Μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα από το podcast «All About Hospitality» του Hospitality Services.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More