10 + 1 ταινίες επιστημονικής φαντασίας για τον 21ο αιώνα

10 + 1 ταινίες επιστημονικής φαντασίας για τον 21ο αιώνα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Διανύοντας μία περίοδο που ούτε η επιστημονική φαντασία δε θα μπορούσε να έχει προβλέψει, ανατρέχουμε στις ταινίες του είδους για τον 21ο αιώνα και στα θέματα που συναρπάσουν το sci-fi του σήμερα. Για όσο καιρό δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τις κινηματογραφικές αίθουσες, φέρνουμε το σινεμά σπίτι σας, με προτάσεις αγαπημένων ταινιών και σκηνοθετών.

Ιοί, αναζήτηση βιώσιμων πλανητών, επαφή με εξωγήινες μορφές ζωής, τεχνητή νοημοσύνη, δυστοπικά περιβάλλοντα γεμάτα βία, αλλά και φουτουριστικοί χαρακτήρες που αναζητούν τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης και μοναξιάς. Αυτές είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές θεματικές των ταινιών επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκαν από το 2000 έως το 2020, ενώ πίσω από αυτές βρίσκονται σχεδόν σε κάθε περίπτωση ευρύτεροι φιλοσοφικοί και κοινωνικοί προβληματισμοί.

Φυσικά, αυτό το τόσο ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος -που προχωρά παράλληλα με λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα και συγγραφείς όπως, ο Aldous Huxley, ο George Orwell, ο Ray Bradbury, ο Isaac Asimov, ο Philip K. Dick κ.ά.-  έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με την απαρχή του μέσου. Ο Georges Méliès με την ταινία του Le Voyage dans la Lune εμπνέεται από τον Ιούλιο Βερν και μας οδηγεί στο φεγγάρι 67 χρόνια πριν την πραγματική προσγείωση του Απόλλων 11.

Le Voyage dans la Lune

Το Metropolis(1927), το αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού από τον Φριτς Λανγκ, θεωρείται η πρώτη μεγάλης διάρκειας ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία έθιξε τις κοινωνικές ανισότητες μιας δυστοπικής πόλης του μέλλοντος. Αργότερα, μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα δημιούργησαν τις δικές τους απόπειρες στο είδος, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους. Ο Jean-Luc Godard με το Alphaville(1965), ο Stanley Kubrick με το 2001: A Space Odyssey(1968), αλλά και ο Andrei Tarkovsky με το Solyaris (1972) δημιούργησαν μνημειώδεις ταινίες εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.]

Εμπορικές επιτυχίες και ταινίες-σταθμοί για την πορεία του είδους υπήρξαν, επίσης, το Alien (1979), Planet of the Apes (1968), Mad Max (1979), Blade Runner (1982), και φυσικά η σειρά των Star Wars. Για πολλές από αυτές, έμελλε να δούμε και στον 21ο αιώνα σίκουελς και ριμέικς. Και ξαφνικά ήρθαν τα 90s, τα οποία μας εισήγαγαν σε μία καλτ αισθητική, γεμάτη παραισθήσεις και εφιάλτες με ταινίες που επανακαθόρισαν την αντίληψη του κινηματογραφικού κοινού για το τι σημαίνει sci-fi. Οι Δώδεκα Πίθηκοι (1995), η Gattaca (1997), το Existenz (1999) του David Cronenberg, το Matrix (1999) έδωσαν τον παλμό για την αλλαγή της χιλιετίας.

Matrix (1999)

Εν αναμονή, λοιπόν, των ταινιών που θα σημαδέψουν την επόμενη δεκαετία και την μετά-Covid εποχή, όπως το περίφημο Dune -που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021- επιλέγουμε τις πιο ενδιαφέρουσες science fiction ταινίες του 21ου αιώνα. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτές οι δύο δεκαετίες έδωσαν νέα πνοή στις σειρές επιστημονικής φαντασίας, για τις οποίες θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εξίσου μεγάλο αφιέρωμα. Ενδεικτικά: Utopia, Black Mirror, Westworld, Dark, Altered Carbon, Stranger Things, Maniac, Devs, The Handmaid’s Tale και πολλές άλλες.

Δείτε την λίστα στο culturenow.gr

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More