Αλμόντε: η αγαπημένη «χριστουγεννιάτικη» πόλη του Χόλιγουντ
Photo Credits: Shutterstock

Αλμόντε: η αγαπημένη «χριστουγεννιάτικη» πόλη του Χόλιγουντ

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι ταινίες «Fatman» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μελ Γκίμπσον σαν Άγιος Βασίλης, εκτυλίσσεται στην ύπαιθρο της Αλάσκας. Η ταινία «The Christmas Setup» (που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 12 Δεκεμβρίου) εστιάζει στη φιλία και τον έρωτα δύο παλιών συμμαθητών που επανενώνονται στο Μιλγούοκι. Το μυστήριο που περιβάλλει την ταινία «Unlocking Christmas» υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται κάπου στις ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι και οι τρεις ταινίες γυρίστηκαν λίγο έξω από την Οτάβα, στην πόλη Αλμόντε του Οντάριο, μία μικρή γραφική πόλη περίπου έξι χιλιάδων κατοίκων στις όχθες του ποταμού Μισισιπί (της καναδικής εκδοχής του) και είναι γνωστή ως γενέτειρα του Τζέιμς Νέισμιθ, πατέρα και εφευρέτη της καλαθοσφαίρισης.

«Είναι η κλασική αμερικανική μικρή πόλη» εξηγεί η Εϊνσλι Γουίγκς, επιχειρηματίας από την Οτάβα, η οποία συνέβαλε στο να μπει η πόλη στο ραντάρ του Χόλιγουντ.

«Εχει την κύρια λεωφόρο, τα όμορφα πέτρινα κτίρια και καταστήματα και το νερό -όλα τα στοιχεία που κάποιος φαντάζεται όταν σκέφτεται μία μικρή και ζεστή αμερικανική πόλη, στην οποία συνήθως κάποιος επιστρέφει μετά από χρόνια σε μία μητρόπολη», λέει η Γουίγκς.

Αλμόντε
«Είναι η κλασική αμερικανική μικρή πόλη» εξηγεί η Εϊνσλι Γουίγκς, επιχειρηματίας από την Οτάβα, η οποία συνέβαλε στο να μπει η πόλη στο ραντάρ του Χόλιγουντ. © Shutterstock

Η πόλη έχει αρχίσει να «συμμετέχει» σε ολοένα και περισσότερες ταινίες τα τελευταία χρόνια.

«Κάθε φορά που φέρνουμε έναν νέο σκηνοθέτη στην Αλμόντε και περπατούν στην κεντρική οδό, “παθαίνουν πλάκα”. Έχει αυτήν την αίσθηση ζεστασιάς».

Ο Πατ Μίλς, σκηνοθέτης του «The Christmas Setup», ο οποίο είναι από την Οτάβα, γνώριζε την ωραία αισθητική της πόλης. «Θυμάμαι να πηγαίνω στην Αλμόντε ως παιδί. Ήταν μία από αυτές τις πόλεις που πηγαίναμε τις Κυριακές – μία γλυκιά μικρή πόλη», λέει. «Η αρχιτεκτονική της είναι απίστευτη, τόσο κινηματογραφική».

«Δεν μπορείς να βρεις κάποια από αυτά τα κτίρια σε μεγάλες πόλεις. Αυτήν την ιδανική χριστουγεννιάτικη γειτονιά», προσθέτει ο Καναδός σκηνοθέτης.

Ο γλύπτης Στέφεν Μπράθραϊτ, ο οποίος ζει στην περιοχή της Αλμόντε, βοήθησε στο να γίνει η πόλη πιο «φιλική» προς τους σκηνοθέτες, ανοικοδομώντας ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Όπως όμως εξηγεί ο ίδιος η πλούσια και ποικιλόμορφη αρχιτεκτονική της πόλης είναι από μόνη της ένα «κινηματογραφικό όνειρο». Καταστήματα, τα οποία στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια και πανέμορφες επαύλεις του 19ου αιώνα.

Η Αλμόντε αυτοαποκαλείται ως το «Μίνι Χόλιγουντ του Βορρά» και επωφελείται οικονομικά όταν πραγματοποιούνται μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στην πόλη. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια όρια.

Η Τίφανι Μακλάρεν, στέλεχος της περιφέρειας στην οποία η ανήκει η Αλμόντε, βοηθά στα logistics των παραγωγών και αναφέρει ότι η αύξηση των παραγωγών έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις τοπικές επιχειρήσεις.

Αλμόντε
Η Αλμόντε αυτοαποκαλείται ως το «Μίνι Χόλιγουντ του Βορρά» και επωφελείται οικονομικά όταν πραγματοποιούνται μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στην πόλη. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια όρια. © Shutterstock

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ανθρωποι ζουν και δουλεύουν εδώ» λέει η Μακλάρεν, ο γιος της οποία εμφανίζεται για λίγα λεπτά στην ταινία «Unlocking Christmas». «Είναι μία πραγματική πόλη όχι ένα κινηματογραφικό σετ».

Μία άλλη τοπική επιχειρηματίας, η Ινγκα Τζουτίλα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην κάμερα, ωστόσο το κατάστημα της έχει «συμμετάσχει» σε τρεις ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της «Unlocking Christmas».

«Γνωρίζω που “μπλέκω” όταν συμφωνώ σε μία ταινία», αναφέρει. «Θα μένατε έκπληκτοι αν βλέπατε τι χρειάζεται για να γυριστεί μία μικρή σκηνή – ο αριθμός των ανθρώπων, ο εξοπλισμός, τα props. Καταλαμβάνουν τον χώρο, αλλά είναι πολύ ευγενικοί κάνοντας τα πάντα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σου -και τώρα με τον Covid απολύμαναν όλο το μαγαζί πριν έλθουν και αφού έφυγαν».

Η πόλη βέβαια έχει ενθουσιάσει και αρκετούς Χολιγουντιανούς αστέρες.

Η ηθοποιός Τζέιν Αλεξάντερ πέρασε πολλές εβδομάδες στην πόλη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Christmas Around the Corner».

Αν και δεν είχε ακουστά την Αλμόντε, η Αλεξάντερ είπε ότι «αγάπησε την αισθητική της πόλης» και ότι στη διαμονή της στην πόλη σταματούσε καθημερινά στα τοπικά μαγαζιά. Από όλες τις πόλεις στις οποίες έχει «γυρίσει» η Καναδή τα τελευταία 50 χρόνια, η Αλμόντε «βρίσκεται ψηλά στη λίστα».

Για τη Φραν Ντρέσερ, πρωταγωνιστής στο «Christmas Setup» η Αλμόντε αποπνέει αυτό το αίσθημα της μικρής κοινωνίας μίας παλιάς εποχής, το οποίο γίνεται ακόμη πιο εμφανές όταν αρχίζει να πέφτει το τεχνητό χιόνι.

«Μου έβγαλε μία νοσταλγία που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια» λέει η Ντέσερ.

με πληροφορίες από New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More