Το σχέδιο της Κίνας για ένα παγκόσμιο ταξιδιωτικό σύστημα βασισμένο σε κωδικούς QR
Photo Credits: Shutterstock

Το σχέδιο της Κίνας για ένα παγκόσμιο ταξιδιωτικό σύστημα βασισμένο σε κωδικούς QR

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, πρότεινε τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου μηχανισμού» που θα χρησιμοποιεί κωδικούς QR και θα συμβάλει στην ομαλή επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών.

«Πρέπει να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις πολιτικές και και τα στάνταρ μας και να καθιερώσουμε “fast track” διαδικασίες για να διευκολύνουμε την ομαλή ροή των ανθρώπων», τόνισε.

Οι κωδικοί QR θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον καθορισμό της κατάστασης υγείας ενός ταξιδιώτη.

Ωστόσο, οι υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η σάρωση των κωδικών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «ευρύτερη πολιτική παρακολούθηση και αποκλεισμό».

Ο κ. Τζινπίνγκ έκανε την πρόταση στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των G20, μιας διαδικτυακής συνάντησης αρχηγών κρατών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Ανέφερε ότι οι κωδικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση «πιστοποιητικών υγείας βάσει των αποτελεσμάτων από τεστ», σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

Ταξιδιωτική εφαρμογή σάρωσης QR code
H Κίνα προτείνει τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου μηχανισμού» που θα χρησιμοποιεί κωδικούς QR και θα συμβάλει στην ομαλή επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών. © Shutterstock

O Πρόεδρος της Κίνας δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το ταξιδιωτικό πρόγραμμα ή το πόσο θα προσομοιάζει τις εφαρμογές που υπάρχουν ήδη στην Κίνα βασίζονται στη σάρωση QR code.

Ωστόσο, τόνισε ότι ελπίζει ότι οι περισσότερες χώρες θα ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό.

Ο κωδικός QR είναι ένας γραμμωτός κώδικας δύο διαστάσεων που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που χρησιμοποιεί η Κίνα από τον Φεβρουάριο, στους χρήστες εκδίδεται ένας κώδικας υγείας τύπου «φωτεινού σηματοδότη», με έναν πράσινο κώδικα που επιτρέπει σε κάποιον να ταξιδεύει ελεύθερα και έναν πορτοκαλί ή κόκκινο κώδικα που δείχνει ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα για έως και δύο εβδομάδες.

Οι κώδικες βασίζονται στο συνδυασμό big data και πληροφοριών που υποβάλλονται από τους ίδιους τους χρήστες.

Η επανέναρξη των ταξιδιών παραμένει μια τεράστια πρόκληση για τις περισσότερες χώρες, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας καθιστά δύσκολη τη «χαλάρωση» των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η ταξιδιωτική «φούσκα» ανάμεσα στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ για παράδειγμα, αναβλήθηκε λίγο πριν ξεκινήσει, λόγω ξαφνικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στο Χονγκ Κονγκ.

«Δούρειος ίππος»

Σε Tweet του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Human Rights Watch, Κέννεθ Ροθ, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πρόταση του κ. Τζινπίνγκ.

«Η εστίαση στην υγεία θα μπορούσε εύκολα να γίνει ο Δούρειος ίππος για ευρύτερη πολιτική παρακολούθηση και αποκλεισμό», τόνισε.

Η πόλη Χανγκτσόου στην Κίνα σκοπεύει να δημιουργήσει μια μόνιμη «version» του λογισμικού που στηρίζεται στη σαρωση κωδικών QR, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει στους πολίτες μια προσωπική βαθμολογία με βάση το ιατρικό ιστορικό τους, τα check-up που έχουν κάνει, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Ωστόσο, το QR code χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, για παράδειγμα, χρησιμεύει στην ανίχνευση επαφών, καθώς οι κάτοικοι το χρησιμοποιούν για να κάνουν check in και check out στα μέρη που επισκέπτονται, από εμπορικά κέντρα και εστιατόρια μέχρι τον χώρο εργασίας τους.

με πληροφορίες από BBC

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More